Discuțiile privind acordul dintre Adnoc și Gunvor ajung în impas

48

Posibila achiziție de către Abu Dhabi National Oil Company a Gunvor, casa de comerț cu energie, a ajuns într-un impas din cauza unui dezacord între cele două părți cu privire la mărimea tranzacției, au declarat persoane familiare cu negocierile.

În timp ce Adnoc a sperat să achiziționeze toate acțiunile Gunvor, sau o participație majoritară, directorul executiv al traderului, Torbjörn Törnqvist, nu este dispus să renunțe la controlul grupului pe care l-a co-fondat în 2000, au declarat două persoane implicate în discuții.

În schimb, Törnqvist, care controlează aproape 90 la sută din Gunvor, a spus Adnoc că este dispus să vândă doar o participație minoritară ca o modalitate de a obține fonduri pentru a stimula creșterea.

O astfel de tranzacție este mai puțin interesantă pentru Adnoc, deținută de stat, care căuta să obțină controlul asupra companiei ca o modalitate de a-și spori semnificativ ambițiile comerciale, a declarat una dintre persoane.

Adnoc și-a înființat propria ramură de tranzacționare în urmă cu doi ani, iar directorul general Sultan Ahmed Al Jaber a declarat în mod frecvent dorința de a îmbunătăți marjele de profit prin investiții în capacitatea de rafinare și de tranzacționare.

Tranzacția ar fi fost cea mai mare mișcare a unei companii din Orientul Mijlociu în comerțul cu mărfuri. Deși mai multe state din Golf, inclusiv Arabia Saudită, au companii petroliere naționale mari, spre deosebire de rivalii europeni Shell și BP, acestea nu au divizii comerciale mari.

Tranzacționarea a fost extrem de profitabilă în ultimii ani din cauza volatilității uriașe create pe piețele de energie, mai întâi de pandemia de coronavirus, apoi de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Adnoc și Gunvor au fost în discuții încă din vara anului trecut și au prelungit o clauză de exclusivitate până la sfârșitul lunii martie în încercarea de a ajunge la un acord.

 

Persoane apropiate discuțiilor au oferit opinii diferite cu privire la posibilitatea unor discuții suplimentare, una dintre ele sugerând că o afacere mai mică ar putea fi încă încheiată. Alții au spus că Adnoc s-a retras efectiv din discuții. Dar au fost de acord că o tranzacție mai mare pentru o participație de control în cadrul companiei era acum foarte puțin probabilă.

Gunvor, care are sediul central la Geneva și domiciliul în Cipru, se numără printre cei mai mari comercianți independenți de energie din lume, mutând aproximativ 240mn de tone de mărfuri, inclusiv petrol, gaze și cărbune în 2021.

Fondată de Törnqvist alături de omul de afaceri rus Gennady Timchenko în 2000, compania a fost inițial cunoscută pentru legăturile sale strânse cu producătorii de energie ruși.

În 2014, cu puțin timp înainte de a intra sub incidența sancțiunilor americane pentru legăturile sale cu Vladimir Putin, președintele Rusiei, în urma anexării Crimeei, Timchenko și-a vândut acțiunile deținute în companie lui Törnqvist. În ultimii ani, compania și-a redus volumele de mărfuri de origine rusă.

Törnqvist a fost supus anterior unor presiuni din partea angajaților săi de top pentru a-și reduce participația în companie și a trece la un model de parteneriat în care angajații ar putea să-și mărească participațiile.

Cu toate acestea, miliardarul suedez a ținut să își mențină participația majoritară, potrivit unor persoane apropiate companiei. Discuțiile anterioare cu potențiali investitori, inclusiv cu Sonatrach din Algeria, și discuțiile informale cu casa de comerț rivală Mercuria nu s-au concretizat.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online