Disney dezbate viitorul lui Hulu și ESPN

36

De la începutul celui de-al doilea mandat al lui Bob Iger în calitate de director executiv al Disney, în noiembrie, unii dintre cei mai proeminenți directori media din America i-au oferit sfaturi despre cum să transforme cel mai mare grup de divertisment din lume.

Un subiect a dominat conversațiile: ce să facă cu Hulu, serviciul de streaming popular, dar complicat, în care Disney deține o participație majoritară.

Directorii au sfătuit să vândă platforma, potrivit unor persoane familiarizate cu conversațiile, iar unii au sugerat, de asemenea, ca Iger să se desprindă de ESPN, o bucată profitabilă, dar în declin, a regatului Disney.

Zvonurile din jurul serviciului de streaming și a rețelei de sport, active cu o valoare potențială de 40 de miliarde de dolari, ajung în centrul unei întrebări mai mari: pe măsură ce Hollywoodul intră într-o fază mai matură a erei de streaming, ce fel de companie ar trebui să fie Disney?

Iger – care a demisionat din funcția de director executiv în 2020 cu câteva săptămâni înainte ca pandemia de coronavirus să lovească SUA – a revenit la o eră mai sumbră la Hollywood. Creșterea ratelor dobânzilor a avut un efect sobru asupra boom-ului de streaming. Investițiile ambițioase au fost temperate de o concentrare reînnoită asupra profitabilității și a controlului costurilor.

Acum se speculează dacă Iger, care a definit Disney modern prin încheierea de tranzacții, va căuta o altă tranzacție mare pentru a-și consolida moștenirea. Vânzarea Hulu, ESPN sau a ambelor ar reduce Disney, punând un accent mai puternic pe superbrandurile sale familiare, cum ar fi Marvel și Star Wars.

Rich Greenfield, partener la grupul de cercetare LightShed, a declarat că semnele au indicat “o retragere a Disney înapoi la rădăcinile sale” și că “se simte ca și cum ceva este pe cale să se întâmple”.

Structura de proprietate a Hulu a stabilit un cronometru pentru această decizie. Disney deține două treimi din afacere, iar rivalul Comcast deține restul, iar companiile în 2019 au convenit în 2019 că oricare dintre părți ar putea forța o tranzacție începând cu ianuarie 2024. Comcast poate “pune” participația la Disney, sau Disney poate “chema” participația de la Comcast.

Cu această dată la doar 10 luni distanță, Iger a declarat joi investitorilor că “studiază” Hulu “foarte, foarte atent”.

“Mediul este foarte, foarte complicat în acest moment. Și înainte de a lua orice decizie importantă cu privire la nivelul nostru de investiții, la angajamentul nostru față de această afacere, vrem să înțelegem unde ar putea merge”, a declarat Iger la o conferință.

 

Bob Chapek – care i-a succedat lui Iger în 2020, dar a fost înlăturat în noiembrie – a încercat să extindă agresiv Disney Plus, urmărind să atingă un obiectiv de 260 de milioane de abonați până în 2024, cu aproape 100 de milioane mai mult decât în prezent.

Iger s-a îndepărtat de această strategie, vorbind în schimb despre nevoia de mai multă concentrare. “Deoarece platformele de streaming necesită atât de mult volum, trebuie să ne întrebăm dacă aceasta este direcția corectă de urmat sau poți fi mai curatorios”, a declarat el săptămâna trecută.

Odată cu sfârșitul erei “banilor ușori”, marile companii media se confruntă cu o dilemă dureroasă: cum să navigheze prin prăbușirea afacerilor odată profitabile ale televiziunii prin cablu în timp ce așteaptă ca unitățile lor de streaming să devină profitabile.

“Iger este blocat”, a declarat directorul executiv al unui mare rival din domeniul divertismentului, menționând datoria de 48 de miliarde de dolari a Disney. “(Hulu)este un serviciu grozav, dar este doar intern și SUA este o piață foarte aglomerată”.

Principalul activ TV tradițional al Disney este ESPN, care continuă să genereze venituri anuale de peste 10 miliarde de dolari. Dar abonații sunt în scădere, deoarece oamenii își anulează pachetele de televiziune prin cablu.

Abonații la cablu ai ESPN au scăzut de la 98mn în 2013 la mai puțin de 74mn anul trecut, potrivit estimărilor S&P Global Market Intelligence. Serviciul de streaming ESPN Plus, care a fost lansat alături de Disney Plus în 2019, a ajuns la abonați 25mn, dar aceștia plătesc o fracțiune din ceea ce ESPN câștigă de la abonații la televiziune prin cablu.

Spre sfârșitul anului 2021, directorii Disney s-au întâlnit cu Michael Rubin, președintele companiei sportive Fanatics, pentru a discuta opțiunile pentru ESPN, inclusiv o potențială investiție sau vânzare, potrivit a trei persoane familiare cu această chestiune. Deși discuțiile nu au avansat dincolo de întâlnire, ele vorbesc despre incertitudinea care înconjoară viitorul rețelei sportive.

În timp ce Iger a anunțat că este deschis la diferite scenarii în ceea ce privește Hulu, el a fost mai puțin vag în ceea ce privește ESPN, pe care îl consideră un activ “diferențiat”.

“Trece prin niște vremuri evident dificile”, a declarat Iger luna trecută, indicând declinul televiziunii tradiționale. “Trebuie doar să ne dăm seama cum să o monetizăm într-o lume perturbatoare … nu suntem implicați în nicio conversație în acest moment și nici nu luăm în considerare o divizare a ESPN”.

Chapek, de asemenea, a fost înclinat spre a păstra ESPN, potrivit unei persoane apropiate lui. “Dar ESPN este un activ în declin, iar Disney are un bilanț dificil. Poți să investești în (ESPN) și poți, de asemenea, să cumperi treimea din Hulu pe care nu o ai?”, a întrebat persoana respectivă. “Poți face toate aceste lucruri? Într-un moment în care piața spune: “Hei, nu vreau să pierzi bani”?”?

Hulu a fost creată în 2007 ca un joint venture între companiile media care doreau să combată pirateria online cu o casă digitală legitimă pentru programele lor.

Gazda unor emisiuni aclamate de critică precum The Handmaid’s Tale, The Bear și Only Murders In The Building, are 48 de milioane de abonați – aproximativ la fel ca HBO, dar în urma Netflix, care are 74 de milioane în SUA și Canada.

În ciuda acestui succes, Hulu a fost handicapat de-a lungul istoriei sale de structura complexă a acționariatului și de reticența vechilor companii media de a perturba unitățile lor tradiționale de televiziune – subliniind natura dezordonată a tranziției Hollywoodului către streaming.

Elisabeth Moss în © George Kraychyk/Hulu/AP

În urmă cu mai bine de un deceniu, Jason Kilar, pe atunci director executiv al Hulu, a încercat să extindă serviciul la nivel global, dar a întâmpinat rezistență în rândul vechilor săi proprietari de media. În timp ce Netflix a pătruns în țări din întreaga lume, înregistrând sute de milioane de persoane, Hulu rămâne limitat la SUA.

Spre sfârșitul anului 2019, directorii de la Hulu au cerut o investiție de 6 miliarde de dolari pentru a lansa serviciul la nivel global. Iger a fost inițial receptiv, spunând că va prezenta ideea la reuniunea consiliului de administrație al Disney din ianuarie 2020, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune. Dar el s-a răzgândit, concluzionând că o astfel de mișcare era prematură, au spus persoanele respective, iar o lună mai târziu a anunțat că demisionează.

Un fost director senior al Disney a spus că atunci când pandemia a lovit, lovind afacerile Disney din parcurile tematice și cinematografele Disney, orice noțiune persistentă a unei mari expansiuni internaționale Hulu a murit. “Fără a se extinde la nivel global, nu merită”, a spus executivul. “Așa că scapă de ea acum”.

Vedeți un instantaneu al unui grafic interactiv. Cel mai probabil, acest lucru se datorează faptului că sunteți offline sau că JavaScript este dezactivat în browserul dvs.

În SUA, Hulu continuă să funcționeze ca un serviciu separat de Disney și găzduiește programe mai editoriale, cum ar fi filmele interzise pentru adulți. În afara SUA, Disney a creat un serviciu de divertisment general prin intermediul mărcii sale Star.

Iger a declarat luna trecută pentru CNBC că “totul este pe masă” în ceea ce privește viitorul Hulu, menționând că este “îngrijorat” de conținutul “nediferențiat”.

Comentariile sale nu au fost bine primite pe plan intern la Hulu, potrivit angajaților. “A fost un afront”, a declarat un director executiv. “Concluzia a fost: El o vinde.”

Un fost angajat al Hulu a declarat că Hulu a fost “absorbit în interiorul obiectului contondent al Disney”, mulți dintre angajații săi originali plecând după ce Disney a preluat controlul. “Este greu de înțeles că nu ai nevoie de un serviciu de abonament profitabil de 50 de milioane de euro în lumea de astăzi”, a spus persoana respectivă.

Până de curând, presupunerea de la Hollywood și de pe Wall Street era că Disney va cumpăra anul viitor participația Comcast la Hulu. Dar comentariile recente făcute de companii sugerează că ar putea fi invers.

Vedeți un instantaneu al unui grafic interactiv. Cel mai probabil, acest lucru se datorează faptului că sunteți offline sau că JavaScript este dezactivat în browserul dvs.

Bob Iger

Directorul executiv al Comcast, Brian Roberts, a declarat în septembrie că ar fi interesat de achiziționarea întregii Hulu, numind-o “o afacere fenomenală”.

“Dacă ar fi de vânzare, Comcast ar fi interesată – și cred că și alții ar dori să intre în această oportunitate”, a spus Roberts.

Comcast are propriul său serviciu de streaming, Peacock, care are aproximativ 20mn de abonați plătitori. Cumpărarea Hulu ar putea catapulta Comcast de la un rol secundar la un lider în războaiele de streaming.

Dar ar veni cu un cost ridicat, deoarece cele două părți au convenit anterior o evaluare minimă garantată pentru Hulu de 27,5 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă un cec mare pentru oricare dintre companii în mediul actual.

“Trebuie să devenim mult mai judicioși în ceea ce privește nu doar cât de mult cheltuim, ci și pe ce îl cheltuim”, a declarat Iger săptămâna trecută. “Este doar o perioadă delicată”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online