Dispariția bancherului Bao Fan este de rău augur pentru întregul sector bancar chinezesc

278

Dispariția bancherului chinez Bao Fan merită un experiment de gândire. Dacă un om de top din Occident, precum Jamie Dimon de la JPMorgan sau Jean-Laurent Bonnafé de la BNP Paribas, ar dispare fără explicații ar necesita o anchetă imediată a poliției.

Acest lucru evidențiază daunele aduse încrederii în afaceri în China prin detenție arbitrară a sorţii fondatorului miliardar al băncii de investiții China Renaissance.

Bao se pregătea să își mute o parte din avere în Singapore, așa cum au făcut unii colegi. Investitorii ar trebui să se întrebe dacă guvernul pregătește o represiune mai amplă împotriva băncilor și a bancherilor. Istoria arată că reținerile prezic adesea scăderi sectoriale ale prețurilor acțiunilor.

China Renaissance avea împrumuturi restante de doar 2,3 miliarde de Rmb (336 milioane de dolari) și facilități de credit de 5 miliarde de Rmb la sfârșitul lunii iunie. Dimensiunea redusă a băncii înseamnă că riscurile pentru contrapărți sunt limitate.

Contagiunea este mai probabil să se producă prin canale politice. Când fondatorul Alibaba, Jack Ma, a dispărut în 2020, a prefigurat o represiune asupra sectorului tehnologic. Ren Zhiqiang, fostul președinte al dezvoltatorului imobiliar Huayuan Real Estate Group, a dispărut în același an, marcând presiunea asupra grupurilor imobiliare.

În 2015, disparițiile lui Guo Guangchang, președintele conglomeratului Fosun, puternic orientat către piață, și Yim Fung, șeful brokerului Guotai Junan, au trimis semnale similare. Beijingul urmărea să stopeze o avalanșă de investiții străine și practici suspecte în domeniul serviciilor financiare.

Acțiunile China Renaissance au scăzut cu 28% în cinci zile. Acest lucru este în linie cu disparițiile anterioare ale șefilor. Astfel de scăderi au de obicei un impuls. Acțiunile atât ale Guotai Junan Securities, cât și ale Fosun au scăzut cu aproximativ 50% în total.

Totuși, bancherii de investiții ar fi o nouă țintă pentru oficialități. China Renaissance este cel mai bine cunoscută pentru tranzacțiile de profil înalt din sectorul tehnologic, inclusiv listările pentru compania de transport în comun Didi la New York și pentru grupul de comerț electronic JD.com la Hong Kong.

Prin urmare, dispariția lui Bao poate reflecta, ostilitatea oficială continuă față de tehnologie, la fel de mult ca și animozitatea față de finanțe și transferurile de active offshore.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online