Două companii, un singur comerț: comutatorul care menține curgerea petrolului lui Putin

68

Cu o lună înainte ca membrii G7 să impună un plafon la prețul petrolului rusesc, veteranul comerciant de mărfuri Niels Troost a vorbit la o conferință globală privind securitatea alimentară și a întrebat dacă această mișcare are sens.

„Există tot felul de motive pentru care plafonarea prețurilor ar putea să nu fie neapărat soluția”, a spus el la întâlnirea din noiembrie, argumentând că exporturile rusești de petrol sunt necesare pentru a opri creșterea prețurilor la alimente. „Cum facem asta? Făcându-i pe armatori, bănci, companii de asigurări să recunoască că avem o responsabilitate mai mare decât morala noastră.”

Troost deține un record în ceea ce privește menținerea fluxului de petrol rusesc: Paramount Energy & Commodities SA, cu sediul în Elveția, compania pe care a fondat-o, a fost un comerciant de top cu petrol din estul îndepărtat al Rusiei înainte și după ce președintele Vladimir Putin și-a lansat invazia completă a Ucrainei în urmă cu un an. Dar înăsprirea sancțiunilor UE asupra exporturilor rusești de energie în mai a creat obstacole care au îngreunat comerțul.

Ceea ce s-a întâmplat în continuare evidențiază complicațiile și contradicțiile unui regim de sancțiuni menit să-l înfometeze pe Putin de fonduri pentru războiul său, menținând în același timp exporturile rusești de petrol să protejeze economia globală. De asemenea, ilustrează modul în care unii comercianți de petrol au fost dispuși să își asume riscurile reputaționale și legale de a continua afacerile profitabile cu Rusia, atunci când companiile mai cunoscute au fost descurajate.

Pentru a menține accesul la serviciile bancare și pentru a rămâne pe partea dreaptă a restricțiilor occidentale, activitatea comercială a Paramount SA în Rusia s-a oprit în jurul lunii iunie și a fost preluată de o companie cu nume aproape identic din Dubai. Acea afacere, Paramount Energy and Commodities DMCC, folosește creditori din Emiratele Arabe Unite pentru a ajuta la efectuarea tranzacțiilor și nave înregistrate către companii din țări precum India și China pentru a transporta țițeiul.

Troost, cetățean olandez, s-a distanțat de tranzacțiile recente cu Rusia, care au implicat un amestec de țiței despre care agențiile de prețuri sugerează că a menținut tranzacționarea cu mult peste pragul de preț de 60 de dolari pe baril impus de G7 în decembrie.

Paramount SA și Paramount DMCC spun că cele două entități sunt operate și gestionate „total independent” și că Troost nu deține participații „directe” în Paramount, cu sediul în Dubai.

Fondatorul Paramount SA, Niels Troost: „Există tot felul de motive pentru care limitele de preț nu pot fi neapărat soluția” © atlanticouncil/twitter

Transporturile rusești ale Paramount DMCC au folosit uneori încă servicii de asigurare occidentale – o potențială încălcare a sancțiunilor dacă oricare dintre mărfuri ar fi vândut la prețurile pieței, ceea ce le-ar plasa peste plafonul G7.

Paramount DMCC a refuzat să comenteze dacă a vândut mărfuri rusești de țiței peste sau sub plafonul de 60 de dolari, invocând confidențialitatea comercială. Ea a negat încălcarea oricăror sancțiuni occidentale, spunând că operațiunile sale respectă toate „legile și reglementările” aplicabile.

Troost este un veteran de 25 de ani în comerțul cu petrol rusesc, iar Paramount SA se bucura de multă vreme de un punct de sprijin în portul Kozmino, la marginea de est a Rusiei. Țițeiul ajunge prin conducta de 4.857 km Siberia de Est-Oceanul Pacific de la care își trage numele, amestecul ESPO. Apoi este încărcat pe cisterne și expediat, în principal către rafinăriile din China.

Paramount SA a vândut în mod regulat mai multe mărfuri de țiței ESPO pe lună de la Kozmino cel puțin din 2020 până la jumătatea anului trecut, au arătat datele de transport. Paramount DMCC a continuat această afacere, achiziționând țiței de la producători ruși deținuti privat și ambalând-o în transporturi unice. Paramount DMCC a fost responsabil pentru până la un sfert din toate exporturile de țiței din port luna trecută, au estimat experții în transport maritim.

Singurele alte companii care vând mărfuri de țiței ESPO de la Kozmino sunt producătorii ruși Rosneft, Gazpromneft și Surgutneftegas, arată datele de transport.

Conform sancțiunilor introduse pe 5 decembrie, companiilor sau persoanelor fizice din țări precum SUA, Marea Britanie, statele membre UE și Elveția li se interzice tranzacționarea, intermedierea, transportul sau asigurarea țițeiului rusesc, cu excepția cazului în care acesta este vândut sub 60 de dolari pe baril.

Portul de la Kozmino din estul Rusiei de unde Paramount SA a expediat țiței © Tatiana Meel/Reuters

ESPO-blend s-a tranzacționat peste 70 de dolari pe baril din decembrie, potrivit agenției de raportare a prețurilor Argus, sugerând că orice companie occidentală implicată în comerțul său ar încălca sancțiunile dacă nu ar fi vândut la prețuri sub piețe. Principalul indicator de referință al țițeiului din Rusia, amestecul Urals, în schimb, s-a tranzacționat cu o reducere mult mai mare de la izbucnirea războiului și a fost în medie de 49 de dolari pe baril în ianuarie.

Într-un răspuns inițial la întrebările trimise lui Troost despre anumite livrări ESPO, avocații Paramount SA, firma americană BakerHostetler, au respins punctele prezentate de Financial Times ca fiind „incorecte în toate aspectele materiale”. Firma de avocatură a avertizat FT că riscă să susțină o campanie a unor persoane anonime pentru a „estorca” compania dacă le publică.

În urma unui răspuns din partea FT, o agenție de afaceri publice din Marea Britanie a furnizat declarații separate de la Paramount SA cu sediul la Geneva și Paramount DMCC cu sediul în Dubai.

Paramount SA a declarat că a vândut anterior țiței ESPO de la Kozmino, dar s-a oprit în jurul lunii iunie 2022 din cauza băncilor occidentale „și-au limitat expunerea față de Rusia” și a dorinței băncilor din Emiratele Arabe Unite de a continua să „accepteze” astfel de afaceri. Toate activitățile companiei de anul trecut au respectat restricțiile în vigoare la acea vreme, se arată în comunicat. Site-ul Paramount SA a fost apoi eliminat.

Paramount DMCC și-a recunoscut implicarea în cel puțin 12 transporturi de țiței ESPO de la Kozmino de la intrarea în vigoare a plafonului de preț, fiecare identificat de FT folosind înregistrările de expediere. Fiecare marfă era de aproximativ 750.000 de barili, în valoare de peste 50 de milioane de dolari la prețurile pieței.

„Paramount Energy and Commodities DMCC, situat în Emiratele Arabe Unite, este activ în comerțul cu mărfuri, inclusiv din Rusia”, se arată într-un comunicat. Operațiunile sale sunt „desfășurate în orice moment în conformitate cu legile și reglementările aplicabile, inclusiv cele mai recente îndrumări ale G7 privind sancțiunile”.

Cele șapte nave utilizate în cele 12 transporturi identificate de FT sunt înregistrate la companii din China, India sau Insulele Marshall, potrivit informațiilor deținute de Oficiul Maritim Internațional.

Cinci dintre aceste nave nu aveau o poliță de asigurare activă cu un furnizor occidental la momentul traversării, conform verificărilor înregistrărilor de asigurări online – o structură despre care experții în transport maritim ar fi putut fi folosită pentru ca navele să poată transporta țițeiul vândut la prețuri mai mari. sapca.

Dar două dintre nave, Nichole și Yasa Golden Dardanelles, aveau asigurare de protecție și despăgubire de la furnizorii occidentali la momentul călătoriilor, respectiv American Club și Britannia P&I.

Clubul american a declarat că toți membrii s-au angajat să respecte sancțiunile pentru a se califica pentru acoperire, dar obligațiile de confidențialitate au însemnat că nu a putut dezvălui dacă a primit – așa cum prevede sancțiunile – atestări specifice că mărfurile identificate de FT au fost vândute sub limita de preț. .

Britannia P&I a spus că proprietarul Yasa Golden Dardanelles a confirmat că nava funcționează „în conformitate cu plafonul de preț”, dar nu a răspuns la nicio întrebare ulterioară. Proprietarii navelor nu au putut fi contactați pentru comentarii.

Grupuri de advocacy precum Global Witness sunt îngrijorate că ar putea fi prea ușor pentru companii să tranzacționeze țiței rusesc peste 60 de dolari pe baril și solicită autorităților occidentale să intensifice controlul restricțiilor. „Cercetarea noastră arată clar că nimeni nu aplică plafonul de preț”, a spus Mai Rosner, un activist senior la Global Witness.

Paramount DMCC a fost înregistrată în decembrie 2020 la Dubai Multi Commodities Centre, o zonă de liber schimb favorizată de comercianții de mărfuri.

Un oficial al UE implicat în politica de sancțiuni a spus că, deși nicio regulă nu a împiedicat companiile cu sediul în Dubai să tranzacționeze petrol rusesc peste limita de preț, atâta timp cât nu folosesc servicii occidentale, cum ar fi asigurările, acest lucru ar putea încălca sancțiunile dacă compania era deținută sau controlat de o entitate europeană sau națională.

Paramount DMCC a spus că Troost nu a avut „niciun rol în înființarea companiei și nu are nicio conducere sau acționariat direct în compania din Dubai”. Ea a adăugat că Paramount DMCC era condusă de „cetățeni care nu fac parte din SUA/G7”, dar a refuzat să dezvăluie mai multe detalii.

Francois Edouard Mauron, care este numit în evidențele corporative ale Paramount DMCC din Dubai, este un director al companiei și un cetățean elvețian, dar „nu un angajat sau director executiv”, se arată în comunicat. Paramount DMCC a spus că Mauron a refuzat să comenteze. El nu a putut fi contactat direct.

Guvernul elvețian, care a implementat propria sa versiune a sancțiunilor UE, a declarat că orice încălcare va fi „judiciată și pedepsită”, adăugând că nu comentează companiile individuale.

Factorii politici occidentali, în special din SUA, doresc ca petrolul rusesc să continue să curgă atâta timp cât este vândut sub plafon și au îndemnat în mod privat unii comercianți de mărfuri să mențină comerțul.

Oficialii guvernamentali americani nu au avut cunoștință de astfel de conversații cu reprezentanții Paramount SA sau Paramount DMCC, a spus o persoană familiară cu problema. Trezoreria SUA a spus că „orice persoană care se sustrage, evită . . . sau încercări de încălcare” a sancțiunilor riscă să se confrunte cu „acțiune civilă sau penală de executare”.

La conferința din noiembrie, Troost a insistat asupra faptului că Occidentul trebuie să facă compromisuri dacă vrea să mențină roțile economiei globale în rotație.

„Guvernul SUA a fost foarte clar că petrolul și alimentele trebuie să curgă”, a spus el. „Trebuie să luăm decizia dificilă – chiar dacă poate din punct de vedere politic nu ne place.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online