Efama salută iniţiativa realizării unei bande consolidată europeană

138

Industria fondurilor europene a declarat că a salutat propunerea operatorilor europeni de bursă de a dezvolta în comun o bandă consolidată pentru acțiunile din UE, dar a avertizat că „diavolul va fi în detalii”.

Paisprezece grupuri bursiere europene care operează în toate statele membre ale UE, cu excepția Slovaciei, au dezvăluit o inițiativă comună de participare la viitorul proces de selecție pentru furnizarea unei casete consolidate pentru acțiuni, o bază de date live a tranzacționării valorilor mobiliare în diferite locuri europene. .

Colaborarea vine ca răspuns la propunerea Comisiei Europene de o bandă de acțiuni care să contribuie la dezvoltarea uniunii piețelor de capital din bloc.

Bursele participante intenționează să înființeze o societate mixtă care va evalua și pregăti o aplicație ca furnizor consolidat de bandă într-un proces de selecție viitor.

Cei 14 operatori de schimb au declarat că proiectul se va concentra pe furnizarea de „surse cuprinzătoare, standardizate și consecvente de date de piață și că vor căuta să colaboreze cu autoritățile de reglementare pentru a dezvolta soluția optimă pentru investitori”.

Asociația Europeană pentru Gestionarea Fondurilor și a Activelor, care reprezintă peste 4.500 de administratori de active în UE, a declarat că colaborarea „afirmă opinia de lungă durată a buyside-ului că o bandă consolidată europeană este cheia pentru realizarea obiectivelor uniunii piețelor de capital și pentru asigurarea faptului că piețele europene de capital rămâne competitivi la nivel global”.

Potrivit organismului industriei fondurilor, se așteaptă ca o bandă consolidată pentru acțiuni și fonduri tranzacționate la bursă „să atragă mai multe fluxuri de capital în acțiunile cu capitalizare medie și mică, precum și pe piețele mai mici în general”.

În timp ce Efama salută inițiativa comună a celor 14 operatori de schimb, Tanguy van de Werve, directorul general al Efama, a declarat că „este important ca banda de acțiuni rezultată să afișeze atât date pre- și post-tranzacționare/ETF în timp real”.

În decembrie anul trecut, statele membre ale UE și-au oferit sprijinul unei casete consolidate aproape în timp real, în urma unei dispute între administratorii de active și bursele de valori mobiliare cu privire la viteza de tranzacționare a datelor.

În luna mai a anului trecut, mai multe piețe financiare europene și organisme comerciale de gestionare a activelor au ajuns la un „consens intersectorial” cu privire la banda consolidată pentru acțiunile UE.

Efama, Asociația pentru Piețele Financiare din Europa, organismul german de gestionare a fondurilor BVI și locul de tranzacționare a acțiunilor Cboe Europe au publicat un document comun de poziție privind o bandă consolidată de acțiuni. În ea, ei spuneau că o bandă de succes ar „democratiza” accesul la datele privind acțiunile, contribuind la crearea unei piețe cu adevărat paneuropene, în conformitate cu obiectivele proiectului de uniune a piețelor de capital al Comisiei Europene.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online