Eli Lilly va reduce cu 70% prețul medicamentelor pentru insulină

115

Eli Lilly a anunțat că va reduce prețul celor mai frecvent prescrise produse de insulină cu 70%, ca răspuns la presiunea politică din ce în ce mai mare asupra costului ridicat al medicamentelor pentru diabet.

Producătorul american de medicamente a declarat miercuri că va lua și alte măsuri pentru a face produsele sale mai accesibile pentru pacienți, inclusiv extinderea unui program de valoare existent care limitează costurile suportate de pacienți la 35 de dolari sau mai puțin pe lună la persoanele cu polițe de asigurare comerciale. Această modificare de plafonare a prețurilor ar urma să intre în vigoare imediat.

Modificările aduse de Eli Lilly la prețul insulinei urmează unei presiuni politice puternice asupra costului ridicat al unui medicament, care a fost inventat în anii 1920, dar care poate costa încă mii de dolari pe an pentru a fi cumpărat de bolnavii de diabet în SUA.

Administrația Biden a introdus un plafon de preț legiferat de 35 de dolari pe lună pentru produsele de insulină pentru pacienții din sistemul de sănătate finanțat de guvern pentru persoanele în vârstă la 1 ianuarie. În discursul său de luna trecută privind starea Uniunii, președintele Joe Biden a cerut Congresului să adopte o nouă legislație pentru a impune același plafon de preț pentru pacienții mai tineri care își cumpără propriile polițe de asigurare sau obțin acoperire de asigurare prin intermediul unui angajator.

Reducerile de preț de 70% la versiunile injectabile ale medicamentului Humalog și Humulin vor fi puse în aplicare în trimestrul al patrulea, în timp ce prețurile unuia dintre produsele de insulină fără marcă ale companiei vor intra în vigoare la 1 mai.

Directorul general al Lilly, Dave Ricks, a declarat că modificările de preț la produsele de insulină nu vor avea un impact asupra vânzărilor și a previziunilor de profit ale companiei pentru 2023.

“Am planificat acest lucru de mult timp. Atunci când am dat indicațiile noastre financiare din decembrie (am) inclus aceste acțiuni”, a spus el.

Ricks a declarat că reducerile agresive de preț ar trebui să facă o diferență reală pentru americanii cu diabet și au urmat numeroase conversații între companie și Congres.

“Deoarece aceste reduceri de preț vor necesita timp pentru ca sistemul de asigurări și farmacii să le implementeze, luăm măsura suplimentară de a plafona imediat costurile din buzunar pentru pacienții care utilizează insulina Lilly și care nu sunt acoperiți de recentul plafon Medicare Part D”, a spus el.

Stacie Dusetzina, profesor de politici de sănătate la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt, a declarat că societatea a reacționat la presiunea politică, precum și la creșterea concurenței pe piața insulinei.

“Cred că aceste schimbări îi vor ajuta pe unii pacienți care au dificultăți în a-și plăti medicamentele, dar cred, de asemenea, că firma reacționează la o cantitate imensă de concurență existentă și viitoare pentru aceste medicamente”, a spus ea.

Dusetzina a declarat că reducerea prețului de listă al produselor de insulină, mai degrabă decât plafonarea costurilor din buzunar, este utilă pentru pacienții care nu sunt asigurați sau sunt subasigurați.

Aproximativ 8.4mn de persoane folosesc produse de insulină în SUA, potrivit Asociației Americane de Diabet.

Grupul a salutat reducerile de preț ale Lilly, spunând că acestea au marcat “un pas important pentru a limita participarea la costuri pentru insulina sa”. Acesta a făcut apel la alți producători să facă același lucru.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online