Eni devine ultimul mare producător de energie care raportează profituri record

287

Marele producător italian de energie Eni a raportat cel mai mare profit net din cel puțin un deceniu, completând o serie de rezultate record pentru cele mai mari companii de petrol și gaze din Europa, ca urmare a tulburărilor de pe piețele energetice pe fondul războiului din Ucraina.

În ciuda unei performanțe mai slabe în ultimele trei luni ale anului, care a cântărit joi dimineață asupra prețului acțiunilor companiei, Eni a obținut un profit net ajustat pentru 2022 de 13,3 miliarde de euro, cel mai mare de cel puțin din 2009, când grupul a început să raporteze această măsură.

În al patrulea trimestru, profitul net ajustat a fost de 2,5 miliarde de euro, în conformitate cu o estimare medie a analiștilor compilată de companie, dar în scădere față de fiecare dintre primele trei trimestre, când a raportat cifre respective de 3,3 miliarde de euro, 3,8 miliarde de euro și 3,7 miliarde de euro. Acțiunile Eni au scăzut cu aproximativ 1% joi dimineață.

Directorul general Claudio Descalzi a declarat că grupul a obținut “rezultate financiare și operaționale excelente”, în timp ce lucra pentru a asigura noi surse de energie pentru Italia și Europa pentru a înlocui hidrocarburile rusești.

Performanța mai slabă din ultimele trei luni s-a datorat în mare parte unei scăderi a prețurilor la petrol și gaze de la maximele de la începutul anului și unei producții ușor mai mici decât se preconiza.

“Pe parcursul anului, am reușit să finalizăm acorduri și activități pentru a înlocui complet gazul rusesc până în 2025, valorificând relațiile noastre puternice cu statele producătoare și abordarea de dezvoltare rapidă pentru a crește volumele din Algeria, Egipt, Mozambic, Congo și Qatar”, a spus el.

Descalzi, care a condus Eni din 2014, a declarat anul trecut pentru Financial Times că Europa ar trebui să dezvolte o axă energetică “sud-nord” cu Africa, mai degrabă decât să se bazeze pe gazul natural lichefiat din SUA pentru a înlocui aprovizionarea prin conducte din Rusia.

Livrările de gaze din Rusia au scăzut dramatic de la invazia sa la scară largă a Ucrainei în urmă cu un an, iar UE s-a angajat să elimine complet energia rusă.

Perturbarea piețelor de energie cauzată de invazie a dus la creșterea prețurilor combustibililor fosili la niveluri istorice anul trecut, supraîncărcând profiturile producătorilor și determinând noi taxe excepționale în Regatul Unit și în UE.

Eni a declarat că datorează un impozit suplimentar de 1,7 miliarde de euro din cauza noilor taxe, din care a plătit deja 1 miliard de euro în 2022.

La fel ca rivalii săi europeni, Eni este în curs de a construi noi afaceri cu emisii reduse de carbon pentru a contribui la reducerea emisiilor companiei.

Anul trecut a amânat oferta publică inițială a activității sale de retail și de energie regenerabilă, invocând condițiile proaste de pe piață. Cu toate acestea, Descalzi a declarat că unitatea, cunoscută sub numele de Plenitude, a reușit totuși să își dubleze capacitatea instalată de energie regenerabilă la 2,2 gigawați în cursul anului 2022. Compania se așteaptă ca aceasta să crească la 6GW până în 2025 și la 15GW până în 2030.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online