Evaluările companiilor private sfidează scăderea acțiunilor listate la bursă

64

Temerile că investițiile private vor suferi o prăbușire a prețului care să se potrivească cu căderea piețelor bursiere sunt exagerate, spune un important manager și consilier pentru portofolii private.

Concluzia de la Hamilton Lane, cu active de 832 miliarde de dolari în administrare și supraveghere, este în contrast cu avertismentele de la JPMorgan și alții că evaluările companiilor private ar putea fi prea mari sau ar putea să scadă. În timp ce acțiunile cotate la bursă se tranzacționează zilnic, deținerile de capital privat sunt evaluate mai rar, iar valorile lor nu au scăzut la fel de brusc de la începutul anului 2022.

Raportul anual al Hamilton Lane privind industria, care va fi publicat joi, a declarat că majoritatea participațiilor private sunt evaluate conservator și ar trebui să își păstreze valoarea. La începutul anului trecut, cele mai multe companii private au fost evaluate cu un discount substanțial față de companiile publice din același sector, potrivit raportului.

Piețele publice în scădere au redus decalajul, dar companiile private din domeniul comunicațiilor și al consumului discreționar au fost singurele care au fost deținute la un multiplu mai mare al câștigurilor decât cele publice la sfârșitul anului trecut, potrivit raportului.

“Considerăm că evaluările în general pe piețele private sunt corecte”, a declarat Hartley Rogers, președintele Hamilton Lane. “Creșterea veniturilor în companiile private, creșterea (câștigurilor) în companiile private și, prin urmare, valoarea de întreprindere a acestor întreprinderi a depășit piețele publice. Ați avut o performanță operațională mai bună în întreprinderile cu capital privat.”

Hamilton Lane, cu sediul în Pennsylvania, administrează fonduri private, consiliază clienții cu privire la administratorii terți și oferă date despre piețele private.

Rogers a avertizat că investițiile de capital de risc în companii aflate la început de drum sunt o excepție de la concluziile lui Hamilton Lane și se confruntă cu retrogradări semnificative. Participațiile de capital de risc, care reprezintă 21% din angajamentele de pe piața privată din ultimii trei ani, sunt în general deținute în bilanțuri la valoarea ultimei lor runde de finanțare.

Dar finanțarea globală a VC a scăzut cu 35% anul trecut, potrivit Crunchbase, iar puținele companii care au reușit să strângă mai mulți bani au trebuit să o facă la evaluări mai mici.

Hamilton Lane a declarat că istoria a susținut previziunile sale. În ciuda unor eșecuri spectaculoase, companiile cu capital privat, în ansamblu, și-au menținut valoarea în timpul crizei dotcom din anii 2000 și după criza financiară din 2008, a constatat raportul. Începând cu 1995, fondurile de achiziții de pe piața privată au oferit un randament pozitiv chiar și în cea mai proastă perioadă de cinci ani, între 1998 și 2003, în timp ce acțiunile au scăzut cu 5,7% în aceeași perioadă, a calculat Hamilton Lane.

Proprietarii de capital privat pot evita deseori să facă reduceri de valoare prin păstrarea investițiilor lor până când piețele publice își revin și susțin prețuri de vânzare mai mari. De asemenea, structura privată face relativ ușoară furnizarea de sprijin financiar suplimentar companiilor din portofoliu care se confruntă cu o criză de lichidități.

“Proprietarii de capital privat tind să aibă mai multe mecanisme pentru a vindeca perioadele de stres decât companiile cotate la bursă”, a declarat Rogers.

Companiile private sunt, de asemenea, răspândite în toate sectoarele economice, în timp ce S&P Global a calculat că grupurile Big Tech, inclusiv Apple, Amazon și Tesla, au fost principalii factori care au determinat scăderea cu 19,4% a S&P 500 de anul trecut.

Analiza lui Hamilton Lane privind performanțele anterioare ale piețelor private poate fi limitată deoarece piețele private sunt mult mai mari decât în crizele anterioare și mult mai mulți bani se află în fondurile private de credit și de infrastructură, care au un istoric mai puțin cunoscut.

Fondurile semilichide comercializate către persoanele fizice bogate sunt, de asemenea, dominate de o mână de furnizori, în special fondul imobiliar Breit al Blackstone, care a trebuit să limiteze retragerile. Acest lucru înseamnă că succesul sau eșecul sectorului este strâns legat de performanța câtorva manageri, a declarat Hamilton Lane.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online