Exodul consilierilor de investiții din SUA, provocat de fuziuni și de turbulențele bancare

19

O rundă febrilă de schimbări de locuri de muncă este în curs de desfășurare în domeniul consilierilor de investiții din SUA, cu echipe care își schimbă firmele sau care se lansează pe cont propriu ca răspuns la fuziunile și turbulențele din sectorul bancar.

Mai mult de 26.000 de consilieri au schimbat firmele în 2022, potrivit Cerulli Associates, reprezentând 9,2% din totalul din SUA. Executivii din industrie spun că se așteaptă ca numărul să crească în acest an.

Mulți părăsesc grupurile de consultanță deținute de bănci pentru operațiuni de tip boutique sau își încep propriile firme și își iau cărțile de clienți cu ei. Printre cei care au părăsit nava în acest an se numără echipele de la Silicon Valley Bank și First Republic, care au servit clienții bogați înainte ca băncile să le forțeze să fie preluate.

“A existat o avalanșă de manageri care au părăsit băncile”, a declarat Trey Prescott, șeful dezvoltării afacerilor pentru Advisory Services Network, o platformă pentru consilierii de investiții înregistrați (RIA). Deși acest lucru se întâmplă de ani de zile, “abia acum a luat foc”, a adăugat el.

Mișcările zguduie lumea statornică a consilierilor de investiții, care sunt autorizați să ofere consultanță și, uneori, să gestioneze direct banii. Administrând 31 de miliarde de dolari în active retail totale, firmele sunt în număr de peste 16.000 și angajează aproape 300.000 de consilieri individuali, potrivit lui Cerulli.

Prescott ajută consilierii de la firmele mai mari să lanseze operațiuni independente. În timp ce anul trecut a luat 185 de întâlniri, el a spus că a avut două treimi din acest număr în primul trimestru din 2023. “Nu aș fi surprins dacă unul din patru consilieri bancari ar căuta să (plece pentru) spațiul independent”, a spus el.

Echipele de consilieri financiari din cadrul băncilor mari au de obicei o anumită autonomie, funcționând cu acces la capacitățile de creditare și cercetare ale băncii.

Dar birocrația pe care o implică atașarea la o bancă puternic reglementată poate fi uneori o corvoadă, spun ei. Consilierii financiari se plâng în mod privat de supravegherea suplimentară din partea echipelor de conformitate atunci când anumite cuvinte din e-mailurile trimise clienților sunt semnalate, precum și de inițiativele și structurile de plată care încurajează angajații să trimită afaceri către alte părți ale băncii.

Potrivit unui raport Cerulli, unul din patru manageri care lucrează la aceste bănci mari de pe Wall Street era nemulțumit de modul în care era structurată remunerația lor, în comparație cu doar 5 la sută la firmele independente. Aproape jumătate dintre consilierii care au plecat au citat salariul ca fiind principalul motiv.

Un consilier care lucrează la o bancă mare a declarat: “Ei urmăresc câte recomandări faci (către banca de investiții). Primești un e-mail în fiecare săptămână pentru câte ai făcut. Când vine vorba de împingere, dacă au bilete în plus la suita Yankee, le vor da tipului care face mai multe recomandări.”

Consilierii spun, de asemenea, că mișcarea se datorează unui ritm frenetic de fuziuni și achiziții în rândul firmelor de consultanță mai mici, care a transformat multe buticuri în operațiuni mai mari și mai instituționale. Proprietarii de independenți mai mici – predominant baby boomeri – au vândut pe măsură ce au ajuns la vârsta pensionării. Ratele scăzute ale dobânzilor au făcut, de asemenea, achizițiile mai atractive, determinând firmele mici să se reunească în altele mai mari.

“A fost o vreme când nu vedeai nici măcar 50 de (fuziuni) de gestionare a averii pe an, iar anul trecut am văzut 250, iar anul acesta suntem pe cale să facem ceva similar, … și evaluările nu au scăzut”, a declarat Steve Levitt, fondatorul Park Sutton Advisors, o bancă de investiții specializată în servicii financiare.

Fuziunile și achizițiile au fost rapide pentru a construi scara firmelor. Firmele cu mai mult de 5 miliarde de dolari în administrare au crescut activele cu o medie de 30% pe an în ultimii trei ani, iar jumătate din această creștere s-a datorat fuziunilor și achizițiilor, potrivit unui studiu Fidelity din 2022.

“În urmă cu cinci ani, 15 miliarde de dolari (în active sub administrare) RIA-urile pur și simplu nu existau”, a declarat Lorenzo Esparza, director executiv al managerului de active Manhattan West. Fuziunile au lăsat mulți consilieri care lucrau pentru firme mari sau bănci cu culturi pentru care nu au semnat, căutând să găsească o nouă firmă sau să pornească pe cont propriu, a spus el.

Tehnologia, cum ar fi platformele care pot oferi un “back office” externalizat pentru consilierii financiari care caută independența, a accelerat ritmul de schimbare. În timp ce cele mai mari echipe de RIA care gestionează miliarde de dolari ar fi fost împiedicate să părăsească firmele lor în trecut, acest val s-a inversat, iar independența devine atractivă cu cât cresc echipele mai mari.

În urmă cu zece ani, “independența era aproape ca un cult ciudat pentru micii practicieni”, a declarat Leo Kelly, director executiv al companiei de consultanță în investiții Verdence. “Astăzi, spațiul independent este mult mai sofisticat”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online