Fatih Birol: Investițiile în energie solară vor depăși pentru prima dată investițiile în petrol

28

Investițiile în energie solară vor depăși pentru prima dată în acest an cheltuielile pentru producția de petrol, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie, subliniind o creștere a dezvoltării energiei curate care va contribui la reducerea emisiilor globale dacă tendința va persista.

“Dacă aceste investiții în energie curată continuă să crească în conformitate cu ceea ce am văzut în ultimii ani … vom începe în curând să vedem cum apare un sistem energetic foarte diferit și vom putea menține în viață obiectivul de 1,5C”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al AIE, pentru Financial Times, cu referire la obiectivul Acordului de la Paris de a limita creșterea temperaturii globale.

În acest an, se estimează că se vor cheltui 1,7 miliarde de dolari pentru tehnologiile curate, comparativ cu 1 miliard de dolari pentru combustibilii fosili. În urmă cu cinci ani, investițiile anuale de 2 mld $ în energie erau împărțite în mod egal între combustibilii fosili și tehnologiile curate, cum ar fi energiile regenerabile, vehiculele electrice și combustibilii cu emisii reduse.

Birol a declarat că “o nouă economie globală a energiei curate este în curs de apariție”, adăugând: “Pentru un om ca mine, care își murdărește mâinile cu date în fiecare zi, aceasta este o schimbare izbitoare și dramatică”.

Graficul pe coloane al investițiilor anuale (miliarde de dolari) care arată Cheltuielile pentru energie curată sunt prognozate să atingă 1,7 miliarde de dolari în 2023

Creșterea cheltuielilor pentru energia curată este determinată de o revenire puternică a creșterii economice după pandemia Covid-19, precum și de preocupările legate de volatilitatea prețurilor și de securitatea energetică declanșate de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina anul trecut, potrivit raportului anual al AIE privind investițiile în energie la nivel mondial, publicat joi.

Sprijinul politic sporit, cum ar fi Legea americană de reducere a inflației, care a oferit 369 de miliarde de dolari sub formă de subvenții și credite fiscale pentru tehnologiile energetice curate, a ajutat, de asemenea, raportul.

Ca urmare, AIE se așteaptă ca investițiile anuale în energie curată să crească cu 24% față de 2021, în timp ce cheltuielile pentru combustibili fosili vor crește cu 15%, a adăugat acesta.

Energia solară a fost “vedeta investițiilor globale în energie”, cu cheltuieli totale care se așteaptă să depășească 1 miliard de dolari pe zi, depășind cheltuielile pentru producția de petrol, a declarat Birol.

Vedeți un instantaneu al unui grafic interactiv. Acest lucru se datorează cel mai probabil faptului că sunteți offline sau că JavaScript este dezactivat în browserul dvs.

Șeful AIE a participat la recentul summit G7 din Japonia și a declarat că a fost încurajat de nivelul de aliniere în materie de energie între membrii G7 și țările invitate, cum ar fi Brazilia, India și Indonezia. “Rareori am văzut o viziune atât de omogenă asupra viitorului piețelor energetice”, a adăugat el.

Dar, pentru a menține impulsul, liderii G7 trebuie să se asigure că cheltuielile actuale pentru energie curată au fost extinse la mai multe țări emergente și în curs de dezvoltare, a declarat Birol. “Dacă există o provocare, aceasta este dacă țările emergente vor putea sau nu să își finanțeze singure tranziția către energia curată”, a adăugat el.

În ciuda boom-ului cheltuielilor pentru energie curată, emisiile globale de carbon legate de energie au crescut cu 0,9% anul trecut, ajungând la un nivel record de 36,8 miliarde de tone, a declarat AIE în martie.

Birol a făcut, de asemenea, apel la companiile petroliere naționale și internaționale să direcționeze o mai mare parte din cheltuielile lor către soluții energetice cu emisii reduse de carbon. Investițiile totale ale industriei petrolului și gazelor naturale în surse de energie cu emisii reduse de gaze reprezintă mai puțin de 5% din totalul cheltuielilor pentru producția de combustibili fosili, potrivit analizei AIE.

“Sper că există o paralelă mai mare între ceea ce spun șefii companiilor petroliere internaționale și naționale despre preocupările lor cu privire la schimbările climatice și ceea ce fac în ceea ce privește investițiile lor”, a declarat Birol.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online