Femeile fondatoare caută remedii în lipsa unor finanțatori

86

Pe fondul unei inflații mai mari și al incertitudinii macroeconomice, femeile continuă să înființeze și să extindă afaceri. Cu toate acestea, ponderea femeilor fondatoare în ceea ce privește fondurile primite de la finanțatori rămâne în continuare extrem de scăzută.

“Există în continuare o mare problemă de prejudecată inconștientă împotriva femeilor fondatoare”, spune Sutin Yang, șef al scale-up-urilor la Virgin StartUp, o organizație non-profit din Marea Britanie, care s-a angajat să finanțeze un număr egal de antreprenori bărbați și femei.

“Investitorii tind să fie mai predispuși să interogheze proiecțiile de afaceri ale unui fondator de sex feminin și să pună întrebări legate de riscul de scădere”, adaugă Yang. Ca urmare, femeile fondatoare își reduc proiecțiile de afaceri, evaluarea lor și sunt “mai puțin ambițioase în prezentarea lor”.

Procentul de finanțare cu capital de risc care a mers la start-up-uri conduse de femei în SUA a scăzut de la 2,4% în 2021 la 1,9% anul trecut, potrivit furnizorului de date PitchBook. Dar a crescut la 17,2% dacă echipa de conducere includea cel puțin un bărbat.

Investitorii tind să fie mai predispuși să interogheze afacerea unui fondator feminin

Nu este vorba de lipsa oportunităților de investiții. Un raport recent al Global Entrepreneurship Monitor a constatat că numărul de femei din țările cu venituri medii superioare care încep o afacere a crescut cu 11% între 2019 și 2021 – vârful pandemiei. Iar numărul femeilor care intenționează să înceapă o afacere a crescut, de asemenea, cu 4 %, în această perioadă.

Numai în Marea Britanie, femeile au înființat peste 150.000 de companii în 2022, mai mult decât dublu față de nivelul din 2018, potrivit celui mai recent Raport de progres Rose Review, un studiu independent privind antreprenoriatul feminin, luna trecută.

Abhilasha Dafria, director executiv al Angels Den Funding, care potrivește întreprinderile aflate la început de drum cu investitorii, a văzut, de asemenea, prejudecățile jucate. “Pariurile timpurii sunt luate pe showmanship și încredere. Vedem antreprenori de sex feminin lansând într-un mod în care aproape că vor să promită mai puțin și să aibă performanțe mai mari”, spune ea. “Cred că acest lucru vine, în mare parte, din faptul că sunt intimidate de faptul că sunt singurele femei din cameră.”

 

Michelle Kennedy: “Trebuie să încetăm să ne mai referim la acest prim pas de strângere de fonduri ca la o rundă de “prieteni și familie”

Deși studiile de cercetare sugerează că întreprinderile fondate de femei generează în cele din urmă venituri mai mari, acestea sunt în general considerate ca fiind de mare risc.

Michelle Kennedy a strâns mai mult de 23 milioane de dolari în fonduri

“Încă de la început, mi s-a spus că nu voi obține capital fără un co-fondator de sex masculin”, spune Michelle Kennedy, care a renunțat la slujba sa de director executiv adjunct al site-ului de întâlniri Badoo în 2016 pentru a începe Peanut, o aplicație de rețea pentru femei care să se întâlnească și să găsească sprijin.

Cu toate acestea, Kennedy a strâns mai mult de 23 milioane de dolari în fonduri, iar Peanut este folosit de peste 3mn de femei pe lună. Ea a înființat acum Peanut StartHER, un microfond care investește în femei și fondatori subreprezentați.

Acesta a investit peste 500.000 de lire sterline în 16 companii, plus aproximativ 1 milion de lire sterline în fonduri precum BBG Ventures și Female Founders Fund. “Trebuie să încetăm să ne referim la acest prim pas de strângere de fonduri ca la o rundă de “prieteni și familie””, spune ea. “(La Peanut’s StartHER) vrem să fim familia la care acești fondatori pot apela.”

Trinny Woodall, fosta prezentatoare de televiziune din Marea Britanie, a înființat brandul de frumusețe și îngrijire a pielii Trinny London la vârsta de 50 de ani. “Am fost întrebată în mod constant câți ani am. Doi VC din Silicon Valley mi-au spus că ar fi investit în mine dacă aș fi avut 30 de ani”, își amintește ea. “Ageismul este infernal”.

Ea a prezentat la 23 firme de investiții înainte ca Unilever Ventures, brațul de capital de risc al gigantului mondial de bunuri de consum Unilever, să investească 2,2 milioane de lire sterline în 2018. Astăzi, afacerea ei cu sediul în Marea Britanie are 173 de angajați, cu venituri de peste 50 de milioane de lire sterline în 2022.

O altă barieră sugerată este lipsa femeilor în rândul investitorilor. Capitalul de risc este încă dominat în mare măsură de investitori de sex masculin care pariază pe start-up-uri conduse de bărbați.

Michelle You zâmbește la cameră purtând o cămașă albă

Michelle You: Obiectiv de 50 la sută

Un raport recent publicat în Harvard Business Review afirmă că femeile fondatoare ar trebui să încerce să recruteze o echipă diversă de capital de risc în prima rundă – dar avertizează împotriva strângerii de fonduri exclusiv de la femei, deoarece acest lucru poate îngreuna strângerea de fonduri pentru runde suplimentare.

În Europa, doar 15% dintre partenerii generali ai firmelor de capital de risc sunt femei

Din datele unui raport din 2022 al European Women in VC, o comunitate de femei investitori seniori de capital de risc din Europa.

Tong Gu, Reem Mobassaleh Wyndham și Monik Pham se numără printre acest club rar. Ele conduc firma londoneză Pact, care a lansat recent un fond de semințe de 30 de milioane de lire sterline, susținut, printre alții, de actrița Anne Hathaway, câștigătoare a premiului Oscar, și de Jeff Dean, șeful AI la Google. Pact susține că este prima firmă de capital de risc din Marea Britanie fondată de trei partenere.

“Deși am găsit mult sprijin, am fost întâmpinați și cu mult scepticism”, spune Mobassaleh Wyndham. “Dacă vrem să vedem o schimbare în ceea ce privește tipurile de companii și fondatori care primesc finanțare, trebuie să aducem diversitate în rândul investitorilor (parteneri generali) care se ocupă de această alocare de capital.”

A face presiuni pentru egalitatea de gen în finanțare nu ar trebui să fie un lucru important de făcut

Când Michelle You, co-fondator al serviciului de căutare a concertelor Songkick, a început să strângă fonduri pentru o altă afacere, Supercritical, o companie de software care ajută companiile de tehnologie să atingă zero net, s-a asigurat că jumătate din investitorii săi sunt femei. “Lumea investițiilor este opacă și condusă de relații”, spune ea. “Am vrut să ajut să pun capăt cercului vicios: bărbați care cer altor bărbați să investească și apoi obțin câștiguri financiare masive la ieșire care le permit acestor bărbați să investească din nou.”

Ea a cerut tuturor celor pe care îi cunoștea să facă cunoștință cu femei care ar putea investi. Runda de finanțare a durat mai mult timp pentru a se încheia, iar ea a refuzat bani de la unii investitori bărbați cu experiență pentru a face loc femeilor.

“Am reușit să ajungem în punctul în care 50 la sută dintre investitorii noștri erau femei și am reușit să strângem cu succes 2 milioane de lire sterline în finanțarea de pre-seminere”, spune ea. “A face presiuni pentru egalitatea de gen în ceea ce privește finanțarea nu ar trebui să fie un lucru important de făcut, este doar primul pas spre construirea unor companii mai bune și a unei industrii mai bune pentru noi toți.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online