Filipine și Vietnam vor importa GNL, dar există îndoieli pe termen lung

33

Filipinele și Vietnamul se apropie de debutul lor mult amânat ca importatori de gaz natural lichefiat, chiar dacă concurența din partea surselor regenerabile de energie și temerile legate de viitoarele întreruperi ale aprovizionării cu gaz intensifică dezbaterea privind rolul combustibilului în susținerea economiilor în creștere din Asia de sud-est.

Țările asiatice în curs de dezvoltare, cum ar fi Filipine și Vietnam, se bazează în prezent pe cărbune ca principală sursă de energie ieftină pentru industriile lor, dar presiunea tot mai mare pentru decarbonizare le-a determinat să se uite la gaz ca la o alternativă mai puțin dăunătoare.

Cele două țări au sperat să înceapă operațiunile la mai multe terminale de import de GNL în 2022 sau mai devreme, dar aceste proiecte au fost întârziate luni sau ani de zile din cauza întreruperilor lanțului de aprovizionare cu coronavirus și a altor obstacole.

Acum, cu Filipine și Vietnam pregătite să înceapă să importe gaz în acest an, unii analiști avertizează că noile instalații de GNL vor fi “subutilizate”. Ambele țări pun un accent mai mare pe sursele de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și eoliană, și niciuna dintre ele nu a reușit să încheie acorduri de achiziție pe termen lung pentru gazele naturale care să asigure stabilitatea prețurilor.

În Filipine, constructorul de infrastructuri de gaze naturale Atlantic, Gulf and Pacific, cu sediul în Singapore, finalizează unul dintre primele terminale de import de GNL din țară, programat să înceapă să funcționeze în aprilie, pe vârful unei zone de coastă nisipoase din Golful Batangas.

Acest articol provine din Nikkei Asia, o publicație globală cu o perspectivă exclusiv asiatică asupra politicii, economiei, afacerilor și afacerilor internaționale. Corespondenții noștri și comentatorii noștri externi din întreaga lume își împărtășesc opiniile despre Asia, în timp ce secțiunea noastră Asia300 oferă o acoperire în profunzime a 300 dintre cele mai mari și cu cea mai rapidă creștere a companiilor listate la bursă din 11 economii din afara Japoniei.

 

Instalațiile pot stoca și gazeifica până la 5 milioane de tone de GNL pe an și vor aproviziona industriile, inclusiv sectorul energetic, unde se așteaptă ca gazul să înlocuiască cărbunele ca principal combustibil. Compania speră să adauge încă 3 milioane de tone de capacitate la terminal în următorii ani pentru a face față creșterii cererii, a declarat directorul executiv Joseph Sigelman pentru Nikkei Asia.

Filipine va avea nevoie de aproape 9mn de tone de GNL anual pentru a alimenta centralele sale electrice pe gaz existente și aprobate după ce sursa sa actuală de aprovizionare, câmpul de gaz intern Malampaya, se va epuiza până în 2024, a declarat Fitch Solutions, divizia de cercetare a Fitch Group, în februarie.

Guvernul se așteaptă ca consumul de gaze naturale să crească de până la douăsprezece ori până în 2040 și este nerăbdător să se pregătească pentru importuri. Alte două terminale urmează să înceapă să funcționeze în acest an în Filipine, iar alte patru proiecte sunt în curs de dezvoltare.

Se așteaptă ca Vietnamul să înceapă să importe gaze în acest an la două terminale GNL amânate de mult timp, iar alte cinci terminale vor începe să funcționeze până în 2027. Proprietarii lor nu au răspuns la solicitările de comentarii din partea Nikkei, dar intenționează să aprovizioneze sectorul energetic.

Proiectele intră în funcțiune chiar dacă energiile regenerabile au vântul în spate.

Implementarea energiilor regenerabile în sud-estul Asiei “se va accelera în anii următori” și va crește cu 51 gigawați, sau 56%, în perioada 2022-2027, a declarat în decembrie Agenția Internațională pentru Energie. Aceasta a precizat că energia solară și eoliană “devin rapid mai competitive” față de cărbune.

Țările din regiune efectuează o “reevaluare” a rolului pe termen lung al gazului în mixul lor energetic, potrivit unui raport din decembrie al specialistului în cercetare Wood Mackenzie.

Guvernul vietnamez “reanalizează” ultimul său proiect de plan energetic național pentru a reduce utilizarea gazului în sectorul energetic “în favoarea vântului offshore”, se arată în raport. Thailanda lucrează, de asemenea, pentru a atrage mai multe investiții în energiile regenerabile, deoarece “dependența sa ridicată de producția de energie pe bază de gaz a însemnat o incapacitate de a pivota de la gaz în timpul unei perioade de prețuri ridicate”.

Fitch a declarat că politicile filipineze, deși “sprijină” generarea de energie electrică pe bază de gaz, “se înclină mai mult” către sursele regenerabile și ar putea reprezenta “riscuri semnificative de scădere” pentru consumul de gaz în sectorul energetic. Fitch nu “exclude” schimbări pe termen lung pentru a “revigora cărbunele și a accelera producția de energie din surse regenerabile ca surse cheie de energie electrică la prețuri accesibile, în detrimentul costisitoarelor GNL importate”.

În timp ce prețurile gazelor naturale “s-au moderat semnificativ” în ianuarie, acestea rămân “mult peste mediile istorice” în Asia și Europa, a declarat Agenția Internațională pentru Energie în ultima sa actualizare. Aceasta a declarat că importatorii au rămas expuși la un “mediu de aprovizionare restrâns”, iar impactul reducerilor suplimentare din partea Rusiei este “un motiv de îngrijorare”.

Filipinele și Vietnamul nu au reușit să obțină acorduri de cumpărare pe termen lung care să ofere o mai mare stabilitate a prețurilor; acestea se vor baza pe piețele spot mai volatile, potrivit mai multor companii de cercetare.

Asti Asra, analist principal la Wood Mackenzie, a declarat că noile instalații de GNL din Filipine și Vietnam vor fi “probabil subutilizate” pe termen scurt, iar unele terminale propuse ar putea fi amânate sau anulate, în funcție de cerere.

Pe termen mai lung, opinia sa este mai nuanțată. Instalațiile de import de GNL din cele două țări ar putea deveni mai ocupate peste câțiva ani, a spus ea, pe măsură ce rezervele interne se diminuează și energiile regenerabile au nevoie de timp pentru a se dezvolta.

Sam Reynolds, analist financiar în domeniul energiei la Institute for Energy Economics and Financial Analysis, organizație non-profit cu sediul în SUA, a declarat că volatilitatea prețurilor la gaze de anul trecut a pus “sub semnul întrebării” planurile de extindere pe termen lung a GNL ale celor două țări și se așteaptă ca acestea să “acorde prioritate” surselor alternative de energie, cum ar fi sursele regenerabile și resursele interne de combustibili fosili.

Minimizarea rolului GNL și maximizarea surselor regenerabile interne în mixul energetic național ar oferi “cel mai mare beneficiu” în ceea ce privește costurile, fiabilitatea și dezvoltarea, a spus el.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online