Finlanda speră în cuvintele magice ale lui Erdogan privind candidatura pentru aderarea la NATO

30

Astăzi, președintele Finlandei se află în Turcia, unde corespondentul nostru pentru nordici spune că gazda lui ar putea oferi vești bune despre candidatura Helsinki la aderarea la NATO. Iar omul nostru din Balcani are o doză de realism brutal pentru cei care speră că o întâlnire Serbia-Kosovo mâine ar putea aduce un progres major în eforturile lor de a-și normaliza relațiile.

Dansul lung și ciudat de a determina Turcia să accepte aderarea la NATO pentru Finlanda ar trebui să ajungă în sfârșit astăzi la deznodământ – dar Suedia va rămâne stânjenită în căutarea unui partener, scrie Richard Milne.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a convocat pe omologul său finlandez Sauli Niinistö să-i dea vestea în persoană, spunându-i probabil că parlamentul Turciei va ratifica aderarea la NATO pentru Helsinki înainte ca aceasta să intre luna viitoare pentru alegeri.

În acest context, Finlanda și Suedia au solicitat ambele aderarea la NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia. Are nevoie de sprijinul unanim al membrilor existenți. Toate, în afară de Turcia și Ungaria, au ratificat. Turcia a susținut ambele licitații, cerând concesii în special din partea Suediei în ceea ce privește legăturile de lungă durată cu diferite grupuri kurde, pe care Ankara le consideră teroriști.

Finlandezii extrem de serioși, bine conștienți din istoria lor de ceea ce Rusia poate face vecinilor săi, cu greu ar putea să creadă că alte țări au căutat să obțină un avantaj național într-un moment atât de delicat pentru securitatea lor.

Cu toate acestea, semnalele de fum pentru Turcia care dă semnul din cap Finlandei, dar nu Suediei s-au intensificat în ultimele zile. Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat marți că șansele ca Helsinki să meargă primul au crescut considerabil. Apoi, Niinistö a primit invitația sa în Turcia, oprindu-se în cutremurul lovit ieri în sud-estul țării.

Acesta este tipic modului în care Niinistö și alți oficiali finlandezi s-au comportat de-a lungul timpului, remarcându-se prin profesionalismul lor față de natura destul de prostească a suedezilor, care au fost surprinși de furia turcilor față de legăturile de lungă durată ale Stockholmului cu grupurile kurde.

Oficialii suedezi și NATO cred că Stockholm se va alătura în continuare la summitul NATO din iulie de la Vilnius. Dar așteptați-vă „o altă rundă în bazar”, așa cum o numește un oficial, deoarece Suedia încearcă să atenueze opoziția turcească.

Și mai există și jokerul premierului ungar Viktor Orbán, care a amânat în mod repetat ratificarea țării sale atât a Finlandei, cât și a Suediei, posibil pentru a încerca să câștige pârghie în discuțiile sale cu privire la fondurile UE. Un vot la Budapesta este programat până la sfârșitul acestei luni.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online