FMI este pe cale să anunțe un program de împrumut de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

40

FMI finalizează un program de împrumut de 15,6 miliarde de dolari pe patru ani pentru Ucraina, o persoană apropiată discuțiilor afirmând că anunțul este “iminent”.

Creditorul multilateral a fost supus presiunilor pentru a pune la punct un pachet de ajutor mai cuprinzător pentru această țară, care a fost devastată economic de invazia Rusiei la începutul anului trecut. Persoana a declarat că un anunț va veni în câteva zile.

Într-o declarație publicată miercuri, FMI a afirmat că discuțiile politice cu autoritățile ucrainene au avut loc la Varșovia, în Polonia, între 8 și 15 martie.

“Discuțiile dintre personalul FMI și autoritățile ucrainene au fost productive și s-au înregistrat progrese foarte bune în vederea ajungerii la un acord asupra unui set de politici care ar putea sta la baza unui program sprijinit de Fond”, a declarat Vahram Stepanyan, reprezentantul rezident al Fondului în Ucraina. “Bazându-se pe aceste progrese, personalul și autoritățile se așteaptă să încheie discuțiile în zilele următoare.”

Ucraina a declarat anterior că se confruntă cu un deficit de 38 miliarde de dolari în acest an, în timp ce Banca Mondială a estimat că mai mult de jumătate din infrastructura sa energetică a fost distrusă de atacurile rusești, agravând presiunea asupra economiei sale.

În discuțiile inițiale, valoarea împrumutului a fost stabilită între 14 și 16 miliarde de dolari.

Fondul a acordat anterior Ucrainei o finanțare de urgență în valoare de 2,7 miliarde de dolari, iar în decembrie a aprobat un program de patru luni pentru această țară, menit atât să consolideze economia, cât și să o pregătească pentru un împrumut semnificativ de la FMI.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online