Fondatorul Ennismore este acuzat de “sabotaj” în afacerea cu un hotel rival

40

Sharan Pasricha, antreprenorul din spatele lanțului hotelier de lux Hoxton, a fost acuzat de proprietarul hotelurilor rivale NoMad că a încercat să “saboteze” eforturile de a găsi un cumpărător pentru jumătate din afacerea sa în 2018, potrivit unui proces depus la New York.

Proprietarul NoMad, Sydell Group, l-a dat în judecată luni pe Pasricha și grupul său hotelier Ennismore într-o instanță din New York, susținând că hotelierul a încălcat un acord de confidențialitate și s-a angajat în interferență delictuală după ce discuțiile sale pentru a finanța o achiziție a participației de 50% a miliardarului american Ron Burkle în Sydell au eșuat în 2018. Sydell solicită daune de aproximativ 30 de milioane de dolari.

Procesul a detaliat o dispută între grupurile hoteliere rivale care a izbucnit după ce fondatorul Sydell, Andrew Zobler, a căzut dramatic cu Burkle în 2017 și a căutat investiții externe pentru a-și înlocui partenerul de afaceri de lungă durată.

Zobler a intrat în discuții cu MGM Resorts International și, respectiv, Pasricha în vara anului 2018 despre finanțarea unei achiziții a participației lui Burkle. Zobler i-a spus lui Pasricha că se afla, de asemenea, în negocieri cu MGM și a dezvăluit prețul minim viabil pentru tranzacție, potrivit procesului, care a precizat că Pasricha a făcut obiectul unui acord de confidențialitate.

Zobler a decis în cele din urmă să se asocieze cu MGM pentru preluare, ceea ce a dus la ceea ce în proces se pretinde că a fost “o reacție excesiv de emoțională și răuvoitoare” din partea lui Pasricha. Pasricha “a fost atât de jignit încât a decis să saboteze tranzacția în loc să permită (lui Sydell) să obțină beneficiul acordului de finanțare pe care au ales să îl facă cu o altă parte superioară”, se susține în proces.

Un purtător de cuvânt al Ennismore a respins cererea depusă de Sydell și Zobler ca fiind “complet nefondată”.

“Negăm chestiunile ridicate și ne vom apăra viguros împotriva acestor pretenții nefondate”, a adăugat el. Inculpații nu au răspuns încă la acțiunea în instanță.

Potrivit procesului, un arbitru din New York a fost rugat ca parte a vânzării să stabilească dacă MGM ar trebui să plătească prețul propus de Yucaipa pentru participația lui Burkle sau unul mult mai mic sugerat de Sydell. MGM a fost de acord ca, în cazul în care ar fi ales prețul mai mic, să le plătească lui Zobler și Sydell o parte din diferența dintre cele două oferte – care se ridică la peste 15 milioane de dolari, se arată în proces.

Arbitrul a ales prețul cel mai mic. Dar mai târziu, a susținut Sydell, Pasricha a abordat direct Yucaipa în legătură cu o vânzare, “cu ignorarea conștientă” a obligațiilor din acordul său de confidențialitate. Pasricha i-ar fi spus apoi lui Yucaipa că Sydell lucra pentru a-și finanța achiziția cu MGM – o companie cu care Yucaipa avea o relație de lungă durată, se arată în proces.

Ca urmare, Yucaipa “a exercitat o presiune extraordinară” asupra MGM pentru a ignora decizia de arbitraj și a plăti prețul mai mare, privându-i pe Zobler și Sydell de plata potențială, se spune în proces. Co-președintele executiv al Ennismore, Gaurav Bhushan, este, de asemenea, numit ca pârât în acest caz.

Procesul a detaliat, de asemenea, modul în care Yucaipa a fost de acord să îl despăgubească pe Pasricha pentru orice pretenții care decurg din comunicările sale cu privire la vânzare. Dosarul susține că decizia lui Pasricha de a solicita despăgubirea a arătat că “a acționat … cu răutate” împotriva reclamanților.

Sydell a refuzat să comenteze, în timp ce Yucaipa și MGM nu au răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Finanțat în mare parte de socrul miliardar al lui Pasricha, Sunil Bharti Mittal, care a construit cea mai mare afacere de telecomunicații din India, Ennismore a fost într-o expansiune rapidă în ultimii ani, cumpărând active hoteliere de primă mână, cum ar fi domeniul Gleneagles din Scoția și extinzând lanțul său Hoxton la o duzină de locații, cu încă 10 în curs de pregătire.

În 2021, cel mai mare grup hotelier din Europa, Accor, a fuzionat un sfert din mărcile sale în Ennismore, preluând o participație majoritară în afacere, care este evaluată în total la 2 miliarde de lire sterline.

Din 2018, brandul hotelier de lux NoMad a adăugat avanposturi în Londra, Los Angeles și Las Vegas, dar problemele financiare cauzate de pandemie au dus la blocarea locației sale originale din New York în 2021. Sydell Group, care nu a reușit să obțină profit în ultimii ani, a fost implicat în dezvoltarea clubului pentru membri Square Mile The Ned și deține, de asemenea, lanțurile hoteliere de lux Freehand și Line.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online