Fondul emblematic Ark al lui Cathie Wood depășește 300 milioane de dolari în comisioane

52

Ark Investment Management al lui Cathie Wood a câștigat peste 300 de milioane de dolari în comisioane pentru fondul său emblematic tranzacționat la bursă de la înființarea sa în urmă cu nouă ani, în timp ce a eliminat aproape 10 miliarde de dolari din banii investitorilor în aceeași perioadă.

În ultimii doi ani, investitorii au continuat să bage bani în Ark Disruptive Innovation ETF, cunoscut după tickerul său ARKK, chiar dacă a fost grav afectat de declinul acțiunilor tehnologice.

Ark a câștigat mai mult de 70% din comisioanele sale de 310 milioane de dolari de când evaluarea fondului s-a prăbușit cu aproape trei sferturi față de maximul său din februarie 2021, potrivit datelor FactSet. În acest an, a adus în medie aproximativ 230.000 $ în comisioane pe zi, deoarece valoarea ARKK și-a revenit ușor, crescând cu un sfert.

“Comisioanele de investiții au asigurat ARK și Cathie Wood un trai foarte bun”, a declarat Elisabeth Kashner, director de fonduri globale, cercetare și analiză la FactSet. “Investitorii ei nu au fost la fel de norocoși”.

Managerul de fonduri a adunat un public devotat pentru pariurile sale incisive pe companiile tehnologice cu creștere rapidă, care până la începutul anului 2021 au produs randamente supradimensionate pentru investitori și au atras fluxuri de intrare spectaculoase.

 

Fondul ARKK a sprijinit companii riscante pe care le consideră că vor schimba radical viitorul în tehnologie, robotică, biotehnologie și explorare spațială.

Mai mult de 3 miliarde de dolari au intrat în ARKK în primele două săptămâni din februarie 2021, când fondul a crescut cu peste 700% de la lansare, aducând activele sale la un vârf de 27,9 miliarde de dolari. Dar un mediu de creștere a ratelor dobânzii care a lovit acțiunile de creștere a dus la o scădere a valorii sale. În prezent, acesta gestionează active în valoare de 7,6 miliarde de dolari.

ARKK este neobișnuit de scump – comisionul său anual de administrare de 0,75% din active este aproximativ dublu față de media pentru ETF-urile gestionate activ, potrivit FactSet.

Proiectul de lege privind comisioanele atrage atenția asupra retenției neobișnuit de ridicate a investitorilor ARKK pentru un ETF cu performanțe atât de slabe. Fluxurile au rămas rezistente în ciuda faptului că fondul a pierdut 9,5 miliarde de dolari în numerar pentru investitori cu pariurile îndrăznețe ale lui Wood, potrivit datelor Morningstar.

“Este extraordinar faptul că investitorii care au urmărit randamentele pe drumul spre creștere nu au inversat cursul”, a spus Kashner. “Marea majoritate a investitorilor au rămas cu Cathie Wood”.

Este posibil ca mulți investitori să se îngrijească de pierderi atât de mari încât nu doresc să își retragă fondurile. “Există o categorie de investitori care este prinsă în capcană”, a declarat Ben Johnson, șeful soluțiilor pentru clienți la Morningstar. “Sunt ancorați la prețul la care au cumpărat-o și speră să revină acolo cumva, cumva.”

Fondul a înregistrat ieșiri modeste atunci când prețul acțiunilor ARKK și-a revenit la începutul acestui an, permițând investitorilor să iasă cu pierderi reduse. “Au văzut o revenire și a fost o oportunitate mai bună de a ieși decât anul trecut”, a declarat Todd Rosenbluth, șeful departamentului de cercetare de la VettaFi, o companie de consultanță cu sediul în New York. “Oamenii nu par să urmărească performanțe puternice”.

Johnson a spus că volatilitatea neobișnuit de mare a fondului a atras o clasă de investitori care au folosit instrumente derivate pentru a genera randamente din fluctuațiile mari ale evaluării sale.

“Dacă graficul lor de preț se zgârie suficient de mult și există un nivel suficient de volatilitate în prețul instrumentului, acesta va atrage cererea din partea unei mulțimi foarte diferite – nu pot folosi cuvântul investitor – care se hrănește și profită de volatilitate”, a spus el.

Strategiile care vizează să profite de pe urma prețului volatil al ARKK – un ETF ARKK scurt cu efect de levier triplu lansat în noiembrie 2021 – au alimentat și mai mult volatilitatea fondului subiacent, potrivit lui Johnson.

Ark nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Wood a declarat într-o prezentare pentru investitori la sfârșitul lunii ianuarie că “inovația a fost pedepsită” în ultimul trimestru al anului 2022. Dar ea și-a reiterat angajamentul de a investi în “inovații disruptive” care ar duce la “traiectorii de creștere exponențială”, în ciuda acumulării de pierderi mari.

De la înființare, investitorii ARKK au pierdut aproape 27% în randamente ponderate în dolari – ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare dolar investit în fond valorează acum 73 de cenți, potrivit FactSet. Investitorii care au cumpărat la vârf au pierdut peste 74%.

“(Comisioanele lui Wood) sunt ridicate pentru acest sector”, a declarat Kashner. “Dar investitorii au fost propriul lor cel mai rău dușman. Oamenii au comis păcatul capital de a urmări randamentele.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online