Forța de muncă în domeniul tehnologiei: cât de jos poate coborî?

39

Vechea întrebare din domeniul tehnologiei “de câți programatori este nevoie pentru a schimba un bec?” a fost înlocuită de “de câți oameni este nevoie pentru a conduce o companie de tehnologie”. Un răspuns popular la această din urmă întrebare este “mai puțini”.

De când a cumpărat Twitter, Elon Musk a aruncat aproape trei sferturi din forța de muncă. Până în prezent, nu poate pretinde că a avut un mare succes. Veniturile din publicitate sunt în scădere și întreruperile se repetă.

Twitter servește drept exemplu extrem de ceea ce este posibil. După ani de expansiune a angajaților, tehnologia se micșorează.

Companiile de tehnologie din SUA au anunțat aproape 300.000 de reduceri de locuri de muncă începând de anul trecut, potrivit site-ului Layoffs.fyi. Alphabet renunță la 6% din forța sa de muncă, echivalentul a aproximativ 12.000 de persoane. Amazon a anunțat reducerea a 18.000 de locuri de muncă. Meta își extinde programul de disponibilizări. Nu există un tipar în ceea ce privește locul unde cade securea. Twitter nu mai are un departament de presă. Amazon și-a redus echipa de asistenți vocali Alexa.

Companiile indică presiunile economice. Dar unii nativi din Silicon Valley cred că forțele de muncă sunt pur și simplu prea mari. Investitorul și acoliatul lui Musk, David Sacks, de exemplu, a numit Twitter umflat.

O măsurătoare ar putea susține cazul său. Veniturile Apple pe angajat au scăzut în 2022 față de anul precedent. Twitter a scăzut înainte de a fi cumpărat. Reducerea forței de muncă ar trebui să crească acest lucru. Cifra de venituri pe angajat a Meta ar putea crește cu o treime în acest an față de 2022, iar cea a Amazon cu o zecime.

Concedierile trebuie privite în contextul expansiunii rapide anterioare. La sfârșitul anului trecut, numărul de angajați ai Meta era de aproape 86.500. Prima sa rundă de concedieri a redus 11.000 de locuri de muncă. A doua va atinge 10.000 de lucrători. Acest lucru ar duce forța de muncă a grupului american de rețele sociale la aproximativ 65.500 de angajați. Aceasta este totuși cu 20.000 mai mult decât înainte de începerea pandemiei.

Fondatorii care își amintesc de vremea când compania lor era formată dintr-o mână de prieteni care lucrau într-un birou închiriat deplânge apariția managementului de mijloc. Managementul plat este un răspuns. Se presupune că acest lucru ar trebui să stimuleze inovarea, dar poate duce la locuri de muncă disfuncționale.

În mod canonic, nu este nevoie de programatori pentru a înșuruba un bec – este o problemă de hardware. Dar nu există un răspuns corect la angajarea personalului companiilor de tehnologie. Reducerile de personal îmbunătățesc profiturile per angajat pe termen scurt. Pe termen mai lung, performanța se poate deteriora. Angajații Meta spun că incertitudinile legate de locurile de muncă au împiedicat finalizarea unor proiecte. Dacă se merge prea departe, disponibilizările reduc productivitatea.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online