Gestionarea activelor: Warren Buffett apără răscumpărările

46

Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie a anunțat că este în căutare de idei despre cum să îmbunătățească supravegherea industriei de gestionare a activelor de 11 miliarde de lire sterline din această țară.

Warren Buffett a oferit sâmbătă, în scrisoarea sa anuală adresată acționarilor Berkshire Hathaway, o apărare în toată regula a răscumpărărilor de acțiuni, afirmând că achizițiile de acțiuni de către Berkshire și zecile de companii cotate la bursă pe care le deține sunt un avantaj pentru investitori.

Comentariile investitorului în vârstă de 92 de ani au fost făcute în cea mai scurtă scrisoare anuală pe care a publicat-o în ultimele decenii și au însoțit rezultatele care au arătat că Berkshire a suferit o pierdere de 22,8 miliarde de dolari anul trecut, determinată de o scădere a valorii portofoliului său de acțiuni, scrie Eric Platt în New York.

Apărarea lui Buffett vine la câteva săptămâni după ce o nouă taxă pe răscumpărarea de acțiuni a intrat în vigoare în SUA. Impozitul a fost una dintre puținele măsuri de creștere a veniturilor care au găsit sprijin unanim în rândul democraților din Senat atunci când au adoptat Legea privind reducerea inflației, legea climatică și fiscală cuprinzătoare a președintelui Joe Biden.

Susținătorii impozitului au susținut că răscumpărările nu contribuie prea mult la susținerea economiei de bază și ar putea fi cheltuite pe cheltuieli de capital sau returnate lucrătorilor sub forma unor salarii mai bune. Alții, inclusiv Buffett, susțin că răscumpărările pot oferi o modalitate prudentă de a utiliza capitalul.

“Când vi se spune că toate răscumpărările sunt dăunătoare pentru acționari sau pentru țară, sau în special benefice pentru directorii executivi, ascultați fie un analfabet economic, fie un demagog cu limbă de argint (personaje care nu se exclud reciproc)”, a scris Buffett.

Directorul executiv al Berkshire a declarat că atunci când răscumpărările au fost “făcute la prețuri care cresc valoarea”, acest lucru a adus beneficii tuturor acționarilor, amintind de investițiile pe care compania sa le-a făcut în American Express și Coca-Cola în anii 1990.

Berkshire a accelerat achizițiile de acțiuni proprii în ultimii ani, în special în momentele în care Buffett găsea puține alternative de investiții atractive. Compania a cheltuit 7,9 miliarde de dolari în 2022 pentru a-și cumpăra propriile acțiuni.

Scrisoarea a fost o scurtă 10 pagini, aproximativ jumătate din lungimea scrisorilor sale de la 2000, și a inclus aproape o pagină de citate de la partenerul său de lungă durată Charlie Munger.

Buffett a avut un ton optimist în timp ce a prezentat unele dintre cele mai mari succese ale sale: “Piețele eficiente există doar în manualele școlare”, importanța critică a “puterii de compunere” și “evitați comportamentul care ar putea duce la orice nevoi incomode de numerar în momente nepotrivite”.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online