Ghidul rapid și ușor pentru țările care rezistă constrângerii comerciale din China

63

Nu este prea distractiv pentru exportatori să fii la capătul agresiunii comerciale coercitive din China. Beijingul are mai multe modalități de a-i face pe un partener comercial să cunoască nebunia opiniilor sale politice incomode – inclusiv noi obstacole birocratice bruște și tarife la timp convenabil împotriva importurilor presupuse care fac obiectul unui dumping.

Cele mai importante ținte recente sunt Australia, după ce a cerut o investigație asupra originilor Covid în 2020 și Lituania, care a permis Taiwanului să deschidă un „birou de reprezentanță” în Vilnius, capitala sa, în 2021. Folosind mijloace formale precum ca tarife și altele informale, cum ar fi porturile care pur și simplu refuzau navele de marfă, China a restricționat sever unele dintre principalele exporturi de mărfuri ale Australiei, inclusiv cărbune, vin și orz. Lituania – și companiile străine legate de aceasta prin lanțuri de aprovizionare – au găsit dintr-odată aproape imposibil să obțină autorizație pentru exporturi în China.

Canberra și Vilnius au avut două opțiuni principale de răspuns. Una a fost politica comercială tradițională: manevre diplomatice, litigii, răzbunare. Celălalt era ca exportatorii lor să se rostogolească cu pumnul și să găsească piețe în altă parte. În ultimele luni, a devenit clar că acesta din urmă a avut atât de mult succes încât primul pare aproape o gândire ulterioară. Un proverb citat de George Herbert, un poet englez din secolul al XVII-lea, spune clar: a trăi bine este cea mai bună răzbunare.

În teorie, Australia ar fi trebuit să sufere foarte mult. Mărfurile sale hrănesc fabricile din China, iar homarii de vin și stâncă susțin consumatorii chinezi. Dar exportatorii australieni au găsit lacune în barierele comerciale și noi piețe în alte părți. Cu puține alte surse de aprovizionare, China a scutit minereul de fier australian de la restricții. Homarii au fost introduși ilegal prin Hong Kong. Producătorii de vin australieni și-au îndreptat atenția către piața din SUA.

Australia a adus cauze privind tarifele la vin și orz împotriva Chinei la Organizația Mondială a Comerțului în 2021. De asemenea, a semnalat autonomie geopolitică prin semnarea de pacte de securitate cu SUA și un acord comercial cu India. Dar acele cazuri ale OMC sunt încă nerezolvate, iar exportatorii australieni au câștigat în mod clar bătălia diplomatică pentru guvernul lor între timp. Beijingul și-a atenuat agresiunea. În decembrie, Penny Wong a devenit primul ministru de externe australian timp de trei ani care a făcut o călătorie oficială în China. Până luna trecută, a devenit clar că cărbunele australian era din nou permis prin porturile chineze.

Beijingul nu a făcut cu mult mai bine în jurul Lituaniei, micul stat baltic membru al UE. UE a urmărit canalele oficiale în numele Lituaniei, acordându-i un împrumut și anul trecut deschizând, de asemenea, un caz OMC. Dar având în vedere cantitățile mici de comerț implicate, orice răzbunare proporțională abia va lăsa o amprentă asupra exporturilor chineze. UE creează, de asemenea, un „instrument anti-coerciție” unilateral, potențial foarte puternic, care îi permite să impună o gamă largă de măsuri de represalii, dar nu este încă în vigoare.

Între timp, Lituania, care a vândut foarte puțin din mineralele, bunurile manufacturate și substanțele chimice pe care le exportă în China, a crescut vânzările în alte părți. Pentru o vreme, s-a părut că companiile germane blocate în lanțurile de aprovizionare lituaniene ar face presiuni pe Vilnius să renunțe. Dar, mai degrabă decât să devină daune colaterale, acele afaceri par să-și fi reînnoit rețelele de aprovizionare, iar Lituania are o mână liberă asupra politicii externe.

Exporturile au fost puternice nu doar în destinațiile tradiționale ale țării, cum ar fi Germania și SUA, ci și economiile indo-pacifice, inclusiv Taiwan (care a ajutat și cu împrumuturi și cooperare pentru fabricarea semiconductoarelor), Coreea, Singapore și Australia, care a deschis un birou comercial la Vilnius în februarie.

Din punct de vedere politic, departe de a fi intimidată, Lituaniei i s-a oferit o oportunitate excelentă de relații publice. Pe măsură ce amploarea redresării și diversificării comerțului a devenit mai clară anul trecut – chiar înainte ca cazul UE OMC să fi început corect – ministerul de externe a tras cu bucurie salve de misive entuziaste despre noii săi prieteni geoeconomici.

Acest lucru nu înseamnă că litigiile OMC sau alte acțiuni diplomatice sunt inutile. Oficialii UE, destul de rezonabil, spun că un caz poate crea precedent că chiar și formele tulburi de constrângere pe care le folosește China sunt supuse regulilor OMC. Este un principiu important în joc: instituțiile UE care apără statul de drept. Dar litigiile se referă mai mult la stabilirea de reguli pentru viitor decât la forțarea Chinei să dea înapoi acum.

Nu toate țările pot face ceea ce au reușit economiile avansate flexibile precum Lituania și Australia. Țările ale căror companii au multe operațiuni în China sau sunt ele însele dependente de investițiile interne din China sunt mai vulnerabile la constrângere. Este mult mai lent și mai costisitor să mutați fabricile decât clienții de export.

Dar Canberra și Vilnius au arătat că China este departe de a fi invincibilă. Beijingul a pierdut bătăliile de propagandă la fiecare capăt al planetei și ar putea fi acum atent să înceapă mai multe. Institutul Mercator pentru Studii Chineze (Merics), un think-tank cu sediul la Berlin, produce un indicator al constrângerii economice chineze înregistrate – multe nu sunt, fără îndoială, neraportate – care sugerează că au crescut brusc în anii până în 2019, dar apoi au scăzut pe măsură ce China a adoptat un ton diplomatic mai persuasiv, cu siguranță în Europa.

Pentru partenerii comerciali chinezi, lecțiile sunt clare. Prin toate mijloacele, faceți plângeri diplomatice și aduceți cauze OMC împotriva Beijingului, dar primul pas este să găsiți clienți mai de încredere.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online