Gigantul petrolier ADNOC, din Emiratele Arabe Unite, achiziționează aproape 25% din OMV

Foto: libertatea.ro
99

Recent, gigantul petrolier ADNOC, din Emiratele Arabe Unite, a confirmat achiziționarea a aproape un sfert din compania austriacă OMV, fiind vorba de o participaţie de 24,9%. Tranzacția este evaluată la 4,1 miliarde dolari.

Astfel, Abu Dhabi National Oil Company, cunoscut drept ADNOC, din Emiratele Arabe Unite, a confirmat miercuri, 21 decembrie, că va achiziţiona o participaţie de 24,9% în grupul energetic austriac OMV, deţinută în prezent de fondul de investiţii din Abu Dhabi, Mubadala Investment.

În acest sens, compania vrea să își accelereze expansiunea internaţională, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la turbulenţe pe piaţa energiei, potrivit Reuters.

ADNOC achiziționează aproape un sfert din compania austriacă OMV

În contextul petrolier, participaţia deţinută de Mubadala în OMV este evaluată la aproximativ 4,1 miliarde de dolari. În prezent, ADNOC îşi foloseşte toate forţele în încercarea de a depăşi companiile petroliere internaţionale şi rivalele din Golf în achiziţionarea de active energetice în afara Emiratelor Arabe Unite (EAU).

În planurile de extindere, compania preia întreaga participaţie deţinută de Mubadala în OMV, într-o tranzacţie care „marchează următoarea piatră de hotar pentru ADNOC, care îşi accelerează strategia ambiţioasă de creştere pe plan intern şi extern”, au informat într-un comunicat comun ADNOC şi Mubadala.

Tranzacția trebuie aprobată de autoritățile de reglementare

În plus, tranzacţia, care trebuie întâi aprobată de autorităţile de reglementare, va majora şi deţinerile ADNOC în producătorul de mase plastice Borealis AG şi în compania petrochimică Borouge, listată în Abu Dhabi. Informaţia a fost anunţată de Reuters, care a citat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

De altfel, acest anunţ al ADNOC vine după ce în octombrie presa austriacă a informat că un consorţiu care cuprinde Aker ASA, firma mamă a celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP, precum şi traderul global de mărfuri Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater, şi-a exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia E&P a OMV.

Din punct de vedere procentual, oferta consorţiului norvegian, care nu include divizia OMV Petrom şi nici operaţiunile de explorare şi producţie ale OMV din Rusia, evalua un pachet de 51% din divizia de E&P a OMV în jur de 5,5 – 7 miliarde de dolari.

Decizia, confirmată și din Austria

De cealaltă parte, într-un comunicat separat, holdingul de stat OBAG, care este cel mai mare acţionar individual la OMV cu un pachet de 31,5% din acţiuni, a informat că ADNOC va deveni un partener strategic pe termen lung în toate zonele de afaceri ale OMV.

În planul de viitor ADNOC se concentrează din ce în ce mai mult pe piaţa gazelor din Europa, grăbindu-se să înlocuiască importurile de energie din Rusia, reduse după declanşarea războiului şi impunerea sancţiunilor occidentale.

Concret, la începutul acestui an, gigantul Abu Dhabi National Oil Company a achiziţionat o participaţie de 25% la producătorul de mase plastice Borealis AG de la Mubadala Investment Co.

Grupul austriac OMV este cel mai mare acţionar al Borealis, cu o participaţie de 75%.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online