Granturile pentru cursurile scurte din Anglia vor exclude persoanele cu vârsta peste 60 de ani, spun miniștrii

56

Schimbările „transformatoare” aduse sistemului de finanțare a studenților din Anglia, care a promis că va permite oamenilor să se recalifice la orice vârstă, vor exclude persoanele de peste 60 de ani, a confirmat guvernul.

Departamentul pentru Educație a dezvăluit marți detalii despre dreptul său de împrumut pe viață, o politică emblematică care oferă tuturor din Anglia acces la finanțare guvernamentală pentru cursuri scurte axate pe abilitățile la locul de muncă.

Ministrul competențelor, Robert Halfon, a spus că revizuirea a fost o „perspectivă radicală” care le-ar permite mai multor oameni să-și îmbunătățească viața prin îmbunătățirea calificărilor.

„Cred că va fi transformator pentru că va permite . . . mult mai mulți oameni să urce această scară de abilități”, a spus Halfon.

Modificările care urmează să fie lansate în 2025 vor extinde finanțarea cu împrumuturi, care este acum disponibilă pentru diplome, la o serie de cursuri de dimensiuni mici și profesionale, oferind tuturor echivalentul a patru ani de finanțare, sau aproximativ 37.000 de lire sterline în taxele de astăzi, pentru a împrumuta de-a lungul vieții lor.

Detaliile vin în timp ce cancelarul Jeremy Hunt încearcă să reducă activitatea economică înainte de bugetul său pe 15 martie. Regatul Unit suferă de deficit de competențe și mulți oameni părăsesc forța de muncă, în special în rândul grupelor de vârstă mai înaintate.

Cu toate acestea, persoanele de peste 60 de ani vor fi excluse din noile drepturi de împrumut, care vor fi rambursate prin deduceri din salariu, deoarece miniștrii consideră că este puțin probabil să ramburseze integral ceea ce împrumută pe parcursul vieții lor profesionale.

„Trebuie să fii corect cu studenții și corect cu contribuabilii, pentru că toate acestea trebuie finanțate într-un fel”, a spus Halfon. „De aceea trebuie să existe un sistem de împrumut.”

Marketingul pentru dreptul de anul trecut a spus că oamenii vor putea accesa finanțare „pe parcursul vieții” și „indiferent de vârstă”.

Schimbarea este și o abatere de la sistemul actual, care permite persoanelor de peste 60 de ani să se împrumute pentru a-și finanța studiile, cu restricții privind finanțarea întreținerii. Noi detalii ale LLE au fost publicate după consultarea sectorului.

Halfon a recunoscut, de asemenea, că acceptarea de împrumuturi pe termen scurt va fi scăzută la început, spunând: „Inițial, bănuiesc că vor fi câteva mii (participanți), deoarece este nevoie de oameni pentru a cunoaște noul sistem”.

„Odată ce oamenii vor cunoaște despre asta de-a lungul anilor (și) se uită la cursurile disponibile, vom avea o bună acceptare.”

În septembrie anul trecut, guvernul a declarat că doar 12 persoane au aplicat pentru finanțarea împrumuturilor pentru cursuri scurte într-un pilot al reformelor, care implică 22 de colegii și universități pe o perioadă de trei ani începând cu 2021.

Dar Halfon a respins îngrijorările cu privire la absorbția scăzută, spunând că s-a concentrat pe „calitate, nu pe cantitate” și că „era de fapt mai bine să lucrezi la scară mică”.

Liderii de sector au salutat noile detalii, inclusiv modificările care înseamnă că oamenii pot accesa finanțare dacă au deja o diplomă și împrumuturi de întreținere pentru persoanele care urmează cursuri scurte.

„Aceasta este o schimbare considerabilă”, a declarat Simon Ashworth, director de politici la Asociația Furnizorilor de Angajare și Învățare, un grup comercial.

David Hughes, șeful Asociației Colegiilor, un organism sectorial, a salutat intenția de a începe „încet și modest”, dar a subliniat limita de vârstă ca pe un element care a expus limitele ambiției politicii.

„Învățarea pe tot parcursul vieții nu este doar despre muncă. Este vorba despre sănătate, izolare și menținerea activă în viața ulterioară”, a spus el. „(LLE) este util, dar nu va schimba cultura.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online