Grupurile chinezești de inteligență artificială se îndreaptă spre nori pentru a evita controalele la exportul de cipuri din SUA

92

Grupurile chineze de inteligență artificială ocolesc controalele la export pentru a avea acces la cipuri americane de înaltă performanță prin intermediari, dezvăluind potențiale lacune în blocarea de către Washington a tehnologiei de ultimă generație către această țară.

Grupurile de supraveghere a inteligenței artificiale vizate de sancțiunile americane au găsit modalități de a obține tehnologia restricționată prin utilizarea furnizorilor de cloud, prin acorduri de închiriere cu terți, precum și prin achiziționarea cipurilor prin intermediul unor companii subsidiare din China.

iFlytek, o companie de recunoaștere a vocii susținută de stat, inclusă pe lista neagră a Washingtonului în 2019, a închiriat accesul la cipurile A100 de la Nvidia, care sunt esențiale în cursa pentru dezvoltarea de aplicații și servicii revoluționare de inteligență artificială, potrivit a doi membri ai personalului cu cunoștințe directe în acest sens.

Grupul de recunoaștere facială SenseTime, sancționat în același timp cu iFlytek, a folosit intermediari pentru a achiziționa componente interzise din SUA, potrivit a trei angajați de rang înalt familiarizați cu situația.

Companiile de cloud computing controlate în mod privat oferă, de asemenea, acces la cipuri americane de vârf. AI-Galaxy, o companie de cloud computing cu sediul în Shanghai, fondată de foști angajați de la Nvidia și AliCloud, percepe 10 dolari pentru o oră de acces la opt dintre cipurile sale A100 Nvidia.

Capacitatea grupurilor chineze de inteligență artificială de a continua să aibă acces la cipurile high-end cruciale ale Nvidia și la alte tehnologii de ultimă oră subliniază provocarea cu care se confruntă SUA în aplicarea restricțiilor comerciale împotriva companiilor chineze.

În octombrie anul trecut, Washingtonul a impus controale unilaterale la export care au interzis companiilor americane să vândă echipamente avansate de fabricare a cipurilor și semiconductori de înaltă performanță, inclusiv A100, grupurilor chineze, extinzând restricțiile sale comerciale de la doar anumite companii specifice de pe lista neagră.

“iFlytek nu poate achiziționa cipurile Nvidia, dar nu este o problemă, deoarece le poate închiria și ne poate antrena seturile de date pe clusterele de calculatoare ale altor companii”, a declarat un executiv familiarizat cu operațiunile firmei de inteligență artificială.

“Este ca un sistem de închiriere de mașini. Nu poți scoate cipurile din instalație. Este o clădire imensă cu un grup de calculatoare și cumperi timp pe CPU (unitate centrală de procesare) sau GPU pentru a antrena modelele”, a declarat persoana respectivă.

În timp ce iFlytek nu poate deține cipurile în mod direct în conformitate cu controalele de export din SUA, doi angajați au declarat că sistemul de închiriere a fost o alternativă bună, deși mai scumpă. Un inginer de la iFlytek a declarat că firma “închiriază cipurile și echipamentele pe termen lung, ceea ce este efectiv același lucru cu a le deține”.

iFlytek a primit interdicția de a cumpăra direct aceste semiconductoare după ce Washingtonul a pus-o pe lista neagră pentru presupusul său rol în furnizarea de tehnologie pentru supravegherea de stat a musulmanilor uiguri din Xinjiang.

În unele cazuri, SenseTime a cumpărat cipuri avansate direct prin intermediul propriilor sale filiale care nu se află pe “lista de entități” a Washingtonului, potrivit a trei angajați de rang înalt familiarizați cu situația.

SenseTime a declarat că “respectă cu strictețe diverse legi și reglementări interne și externe legate de comerț” și că grupul a dezvoltat un program pentru a se asigura că “respectă standardele de conformitate comercială”.

iFlytek nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Comerț al SUA a declarat că Biroul său pentru Industrie și Securitate “investighează cu fermitate potențialele încălcări ale controalelor la export, dar nu comentează acuzațiile specifice”.

Un expert în controlul exporturilor din Washington a declarat că reglementările americane privind exporturile nu acoperă furnizorii de cloud, chiar dacă au fost folosite cipuri restricționate. Aceștia au adăugat că a existat o încălcare doar dacă tehnologia a fost exploatată pentru a construi arme de distrugere în masă.

Guvernele locale din China s-au grăbit să ajute industria să stocheze cipuri high-end înainte ca Washingtonul să dezvăluie controale severe ale exporturilor în octombrie anul trecut.

O persoană apropiată de iFlytek a declarat că restricțiile de export din SUA au determinat proliferarea grupurilor de calculatoare susținute de stat, care au stocat cipuri Nvidia și au închiriat accesul la tehnologie companiilor aflate pe lista neagră.

În plus, un oficial guvernamental din Zhejiang a remarcat că “mai multe locuri (guverne locale și companii) au construit sau construiesc centre de calcul AI, care oferă servicii de închiriere de cloud pentru întreprinderi. Acest lucru face parte din noua infrastructură susținută de politica națională”.

“Toate companiile de inteligență artificială folosesc și stochează cipuri avansate precum Nvidia A100, inclusiv noi”, a declarat un inginer de la SenseTime, adăugând: “Ne desfășurăm activitatea noastră de conformitate și juridică foarte atent și temeinic.”

“Industria chineză de inteligență artificială se confruntă cu riscuri uriașe din cauza sancțiunilor americane”, a declarat o persoană apropiată de SenseTime. “Ne așteptăm ca SUA să impună mai multe sancțiuni asupra firmelor chineze de inteligență artificială, a furnizorilor și clienților lor. Trebuie să ne asigurăm că lanțul nostru de aprovizionare și vânzările rămân stabile”, a adăugat persoana respectivă.

Furnizorii de cloud privat au înregistrat o cerere în creștere pentru cipurile A100 de la Nvidia, aceleași utilizate în modelele de inteligență artificială generativă, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI.

Un director al unui gigant tehnologic american din China a declarat că a continuat să ofere companiilor locale acces la cloud computing care rulează pe cipuri A100, iar oferta a atras un număr mare de start-up-uri care încearcă să cloneze ChatGPT. Echipa juridică americană a companiei a fost inițial reticentă în ceea ce privește continuarea ofertei de servicii de cloud computing care funcționează pe cipuri A100, dar în cele din urmă a decis că aceasta nu contravine controalelor la export.

Chiar dacă controalele la export din SUA nu interzic în mod explicit accesul la cipuri prin intermediul furnizorilor de servicii cloud, unele companii iau totuși măsuri pentru a-și ascunde identitatea.

Un director executiv de la un start-up de servicii cloud din Shenzhen a declarat că a văzut o creștere a cererii de cipuri A100 din partea unor companii “ciudate” care și-au mascat identitatea reală în spatele unor companii fantomă.

“Omologii noștri ne-au spus că nu ar trebui să ne gândim niciodată serios să aflăm cine se află în spatele lor”, a spus executivul.

Nvidia a declarat că “deși nu putem controla fiecare utilizare viitoare sau vânzare în aval a produselor noastre, le cerem distribuitorilor noștri să respecte toate regulile de export din SUA și să vândă doar clienților comerciali, consumatorilor și mediului academic corespunzători care folosesc produsele noastre în scopuri benefice”.

Rapoarte suplimentare de Ryan McMorrow și Sun Yu în Beijing, și Tim Bradshaw în Londra

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online