Guvernul britanic reduce mandatul privind vehiculele electrice cu o portiță de scăpare pentru producătorii auto

27

Guvernul britanic a diluat noul său mandat pentru vehiculele electrice, permițând constructorilor auto să amâne o parte din obiectivele de producție pentru mai mulți ani, potrivit unei consultări guvernamentale anunțate joi.

Consultarea privind mașinile electrice este una dintre multitudinea de anunțuri publicate joi dimineață, care actualizează abordarea guvernului privind securitatea energetică și tranziția către net zero. Dar planurile au fost deja puternic criticate pentru că nu merg suficient de departe.

În cadrul noului mandat “vehicule cu emisii zero”, producătorii vor trebui să vândă o anumită proporție de vehicule electrice în fiecare an, pragul urmând să crească până în 2035.

Începând cu 2024, producătorii de automobile vor trebui să se asigure că 22 % dintre mașinile lor și 10 % dintre furgonete sunt electrice, ajungând la 52 % dintre mașini și 46 % dintre furgonete până în 2028.

Dar guvernul a creat două mari lacune care permit producătorilor de automobile să ocolească obiectivele.

În primul rând, companiile vor avea un anumit număr de cote pentru vânzarea de mașini pe benzină și diesel pe care le vor putea comercializa între ele.

În al doilea rând, într-o altă mare concesie, guvernul va permite producătorilor de automobile să compenseze unele deficiențe în atingerea obiectivelor privind vehiculele electrice în primii trei ani cu o proporție mai mare de vânzări de vehicule electrice mai târziu în deceniu.

 

Ei ar face acest lucru prin utilizarea viitoarelor lor cote pentru a produce mașini pe benzină și diesel; această compensare ar fi plafonată și ar scădea în fiecare an de la 75 % din obiectivul de producție de VE în 2024 la 25 % în 2026.

Alte inițiative anunțate joi au inclus un plan pentru a lua măsuri drastice în ceea ce privește spălarea ecologică pe piața nereglementată a creditelor de carbon, pe care companiile le folosesc pentru a-și compensa emisiile.

Miniștrii au declarat că se vor consulta în acest an cu privire la “pașii și intervențiile specifice necesare” pentru a sprijini creșterea pieței creditelor de carbon și pentru a “proteja împotriva “greenwashing”, care presupune a face ca ceva să pară mai durabil decât este în realitate.

Guvernul a declarat că măsurile ar permite Regatului Unit să devină “un centru global” pentru tranzacționarea creditelor, fiecare dintre acestea trebuind să reprezinte o tonă de carbon evitată sau eliminată din atmosferă și provenind din proiecte cum ar fi programele de plantare de copaci.

De asemenea, guvernul se va consulta cu privire la planurile de creare a unui sistem de piață în care companiile aeriene care nu reușesc să asigure o aprovizionare viitoare cu combustibil de aviație verde să poată folosi un “mecanism de răscumpărare”.

Conform planurilor existente, companiile aeriene vor trebui să se aprovizioneze cu cel puțin 10% din combustibilul lor din combustibilul de aviație sustenabil până în 2030.

Cel mai recent mecanism de răscumpărare este conceput pentru a permite companiilor să îndeplinească obiectivul chiar și atunci când nu pot asigura aprovizionarea cu combustibil sustenabil.

“De asemenea, acesta stabilește efectiv prețul maxim pentru certificatele de mandat”, a declarat guvernul într-o consultare privind combustibilii de aviație ecologică.

Guvernul a confirmat, de asemenea, că investitorilor li se va permite să considere energia nucleară ca fiind o investiție “verde”, conform unor planuri care vor fi consultate în toamnă.

Între timp, acțiunile companiei energetice britanice Drax au scăzut cu până la 8% în primele tranzacții, după ce a fost exclusă de pe o listă de opt proiecte de captare a carbonului alese de guvern pentru a trece la următoarea fază a discuțiilor.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online