Guvernul britanic se confruntă cu noi întrebări despre Covid în centrele de îngrijire

83

Miercuri, guvernul britanic a fost supus unei noi examinări privind gestionarea pandemiei de coronavirus după ce un dosar scurs de mesaje WhatsApp în care este implicat fostul secretar de stat pentru sănătate Matt Hancock a ridicat noi întrebări despre testarea persoanelor din casele de îngrijire.

Daily Telegraph a raportat că Hancock a respins sfatul profesorului Chris Whitty, ofițerul medical șef al Angliei, de a testa toate persoanele care intră în casele de îngrijire pentru Covid-19.

Hancock a negat miercuri că a respins sfatul clinic privind testarea în casele de îngrijire, spunând că povestea Telegraph a fost “complet greșită”.

Modul în care guvernul a gestionat casele de îngrijire în timpul pandemiei, unde mii de oameni au murit după ce au contractat Covid, a fost criticat pe scară largă.

Se așteaptă ca această problemă să fie un punct cheie al anchetei publice privind răspunsul Regatului Unit la criză.

The Telegraph a declarat că a obținut aproximativ 100.000 de mesaje trimise între Hancock, alți miniștri și oficiali în timpul pandemiei. Mesajele au fost transmise ziarului de către jurnalista Isabel Oakeshott, coautor al cărții lui Hancock despre pandemie, care a criticat închiderile Covid.

Anumite mesaje WhatsApp în care au fost implicați Hancock și unii dintre consilierii săi s-au axat pe discuțiile din interiorul guvernului înainte de emiterea unui document despre încercarea de a controla răspândirea Covid în centrele de îngrijire din Anglia.

The Telegraph a declarat că la 14 aprilie 2020 Hancock a declarat într-un mesaj WhatsApp către consilierii săi: “Chris Whitty a făcut o revizuire a dovezilor și acum recomandă testarea tuturor celor care merg în casele de îngrijire … Acesta este în mod evident un pas pozitiv bun & trebuie să punem în doc. “.

Unul dintre consilierii lui Hancock a răspuns spunând că a trimis cererea lui Hancock “la acțiune”.

Mai târziu în acea zi, asistentul l-a întrebat pe Hancock dacă secretarul de stat pentru sănătate dorea să elimine un “angajament” de a testa persoanele care intră în centrele de îngrijire din comunitate.

Asistentul i-a cerut apoi lui Hancock să confirme că acesta dorea să declare că era “ambiția” guvernului de a testa toate persoanele care intră într-un azil de îngrijire din comunitate.

The Telegraph a spus că Hancock a răspuns spunând: “Spuneți-mi dacă mă înșel, dar aș prefera să o las afară și să mă angajez doar să testez și să izolez TOȚI cei care intră în îngrijire din spital. Nu cred că angajamentul comunității adaugă nimic și că tulbură apele “.

Un purtător de cuvânt al lui Hancock a declarat că mesajele WhatsApp “furate” au fost “trucate” pentru a crea o poveste falsă.

“Pe 14 aprilie, Matt a primit un răspuns la cererea sa de consiliere de la medicul-șef că este nevoie de teste pentru persoanele care merg în casele de îngrijire, pe care l-a acceptat cu entuziasm.

“Mai târziu în aceeași zi, el a convocat o întâlnire operațională privind furnizarea de teste pentru casele de îngrijire, unde a fost informat că în prezent nu este posibil să testeze toate persoanele care intră în casele de îngrijire, lucru pe care l-a acceptat de asemenea.

“Matt a concluzionat că testarea persoanelor care părăsesc spitalul pentru casele de îngrijire ar trebui să fie prioritară din cauza riscurilor mai mari de transmitere, deoarece nu era posibil să se mandateze ca toți cei care intră în casele de îngrijire să fie testați.”

În documentul despre controlul răspândirii Covid în casele de îngrijire publicat pe 15 aprilie 2020, guvernul a declarat că va “trece la instituirea unei politici de testare a tuturor rezidenților înainte de admitere …Acest lucru va începe cu toți cei care sunt externați din spital”.

La acea vreme, Marea Britanie încerca să obțină volume mari de teste Covid pentru a îmbunătăți eficiența răspunsului său la pandemie.

Laburiștii au răspuns la articolul din Telegraph spunând: “Afirmația că guvernul a aruncat un “inel de protecție” în jurul căminelor de îngrijire în timpul Covid s-a dovedit a fi o impostură. Ei au ignorat ofițerul medical șef și oamenii au murit”.

Martin Green, șeful Care England, organismul industriei de îngrijire a căminelor de îngrijire, a declarat: “Dacă Matt Hancock a fost responsabil pentru decizia de a limita testarea persoanelor care intră în casele de îngrijire, el trebuie să-și asume responsabilitatea pentru consecințele și sper că toate acestea vor fi clarificate în cadrul anchetei publice.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online