HSBC intenţionează să cumpere unitatea britanică a Silicon Valley Bank

33

Miniștrii britanici și Banca Angliei se grăbeau luni dimineață să încheie o vânzare privată a diviziei britanice a Silicon Valley Bank către HSBC înainte de deschiderea piețelor.

Persoanele informate despre negocieri au declarat că potențialii ofertanți au ținut teleconferințe cu BoE pe parcursul nopții.

Până la ora 6 dimineața, HSBC a apărut ca principalul ofertant de tip white-knight pentru SVB UK, Noel Quinn, directorul executiv al băncii, fiind implicat în discuțiile de peste noapte.

O vânzare a băncii aflate în dificultate este alegerea preferată a lui Jeremy Hunt, cancelarul britanic, deoarece ar evita, sperăm, ca guvernul să fie nevoit să facă o intervenție importantă pentru a proteja deponenții.

În misiunea extraordinară de salvare de peste noapte au fost implicați premierul britanic Rishi Sunak, Hunt și ministrul City, Andrew Griffith, în timp ce Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, și Sam Woods de la Autoritatea de reglementare prudențială au fost, de asemenea, implicați.

O persoană informată cu privire la târguiala privind viitorul SVB UK a declarat că a fost un proces “complet competitiv”, cu mai multe părți interesate să preia banca în dificultate. Se spune că Sunak, aflat în California pentru un summit de apărare cu liderii din SUA și Australia, a fost “foarte activ” peste noapte.

Hunt a declarat duminică că a existat “un risc serios” pentru companiile din domeniul tehnologiei și al științelor vieții care au folosit banca britanică a SVB, fondatorii seniori avertizând asupra “carnagiului” dacă nu au putut plăti salariile și facturile în săptămâna următoare.

Guvernul și-a petrecut weekendul în cursă pentru a încerca să vândă SVB UK și a pus la punct un plan de rezervă pentru a sprijini companiile care au depozite blocate în creditor. Duminică seara, autoritățile de reglementare din SUA au declarat că deponenții americani ai SVB vor avea acces la toți banii lor luni.

Mai multe persoane familiare cu încercările guvernului britanic de a intermedia o vânzare au declarat că un cumpărător din Orientul Mijlociu a fost unul dintre principalii ofertanți, într-o mișcare care amintește de salvările de după criza financiară din 2008.

Rothschild conduce procesul de găsire a unui potențial cumpărător pentru entitatea britanică. Rothschild a refuzat să comenteze.

Băncile britanice OakNorth și Bank of London au depus, de asemenea, oferte, cea din urmă conducând un consorțiu care include grupuri de capital privat, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

JPMorgan și HSBC au fost, de asemenea, rugate duminică seara să studieze potențiale oferte pentru SVB UK, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune. JPMorgan și HSBC au refuzat să comenteze.

La câteva ore după ce autoritățile de reglementare au închis vineri SVB cu sediul în California, în cea mai mare faliment bancar din SUA de la 2008, BoE a anunțat că va trebui să pună unitatea bancară separată a grupului din Marea Britanie în insolvență, declanșând procesul de vânzare din weekend.

În cazul în care nu poate fi intermediată o vânzare, Hunt a exclus un plan de salvare a brațului britanic și se concentrează în schimb pe menținerea fluxului de numerar către grupurile tehnologice.

Oficialii guvernamentali și autoritățile de reglementare și-au petrecut sfârșitul de săptămână lucrând la un plan de salvare de rezervă pentru a oferi garanții pentru ca băncile să ofere noi împrumuturi companiilor cu bani blocați în conturile SVB.

Dacă va fi implementat, planul ar fi supravegheat de Banca de afaceri britanică susținută de stat, potrivit mai multor persoane familiare cu discuțiile.

Autoritatea de Conduită Financiară a vorbit cu băncile despre participarea la schemă, potrivit unei persoane familiarizate cu discuțiile, și le-a spus că pot prelua clienți rapid fără a îndeplini regulile obișnuite privind diligența față de clienți, deoarece acești clienți vor fi trecut deja prin procesele de integrare ale SVB, pe care FCA le-a analizat și nu a găsit nicio problemă.

Cu toate acestea, oficialii guvernamentali au declarat că schema nu a fost finalizată și că o serie de detalii trebuiau să fie puse la punct înainte de deschiderea piețelor luni dimineața.

“Există o gamă largă de opțiuni care sunt analizate”, a declarat o persoană din interiorul Trezoreriei, adăugând că o vânzare a băncii britanice era rezultatul preferat.

SVB UK are 3.300 de clienți din Marea Britanie, inclusiv start-up-uri, companii și fonduri cu capital de risc, potrivit unor persoane familiarizate cu banca, deși mulți dintre ei au depozite sub pragul de 85.000 de lire sterline acoperit de sistemul de asigurare financiară.

 

Guvernul britanic a declarat în decembrie că țara găzduiește “peste 85.000 de start-up-uri și scale-up-uri”.

Întrebat dacă va garanta 100% din depozite, Hunt a declarat pentru Laura Kuenssberg de la BBC: “Vrem să găsim o modalitate de a minimiza – sau, dacă este posibil, de a evita toate pierderile pentru aceste companii incredibil de promițătoare”.

Sunak a repetat afirmația BoE potrivit căreia prăbușirea băncii britanice SVB nu a prezentat “un risc de contagiune sistemică”.

Dar el a declarat reporterilor înainte de un summit de apărare din Marea Britanie, SUA și Australia: “Lucrăm pentru a recunoaște anxietatea și preocupările pe care le au clienții băncii și ne asigurăm că putem lucra pentru a găsi o soluție care să asigure lichiditățile operaționale și nevoile de flux de numerar ale oamenilor”.

El a spus că Trezoreria lucrează “în ritm” pentru a oferi un plan. Întrebat dacă este mulțumit de faptul că guvernatorul BoE Bailey supraveghează un mediu de reglementare robust pentru băncile britanice, Sunak a răspuns: “Da”.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online