Huawei se luptă pentru un rol în implementarea 5G în Malaezia

109

Huawei se luptă din nou în competiția pentru a construi rețele 5G în Asia de Sud-Est, una dintre ultimele regiuni în care producătorul chinez de echipamente de telecomunicații își păstrează încă influența după ce a fost pus pe lista neagră de către Washington.

Compania se numără printre cei care fac lobby pentru un rol în Malaezia, potrivit a trei persoane informate despre situație, după ce noul guvern al țării a anunțat o revizuire a planurilor 5G ale predecesorului său, inclusiv o decizie de a acorda Ericsson licitația pentru construirea unei rețele de stat.

“Este un amestec de putere blândă și de lobby pur și simplu pentru a încerca să obțină adoptarea sistemelor lor undeva în cadrul implementării”, a declarat o persoană informată cu privire la discuții.

Planurile 5G ale țării din sud-estul Asiei au devenit un test al relațiilor sale cu China și cu Occidentul, precum și o provocare pentru reputația Kuala Lumpur de a respecta caracterul sacru al contractelor comerciale.

Cântărită de lupte politice interne, Malaezia a fost una dintre cele mai lente din regiune în ceea ce privește implementarea 5G. Contractul cu Ericsson i-a permis să lanseze o singură rețea deținută de guvern, pe care majoritatea operatorilor de telefonie mobilă au fost de acord să o folosească și care, potrivit experților, înseamnă costuri mai mici și o implementare mai rapidă. În alte țări, guvernele licitează de obicei spectrul de frecvențe pentru ca operatorii să își construiască propriile rețele.

Ericsson din Suedia a învins Huawei și Nokia din Finlanda pentru a obține contractul de 10 ani în valoare de 11 miliarde de RM (2,5 miliarde de dolari). Cu toate acestea, de când a câștigat alegerile în noiembrie, prim-ministrul Anwar Ibrahim a ordonat o revizuire a procesului de licitație publică, invocând preocupări legate de transparență.

Un rezultat posibil este ca guvernul să permită unei alte companii să construiască o rețea rivală celei a Ericsson. Un alt rezultat posibil este că acesta privatizează operatorul de rețea 5G Digital Nasional Berhad (DNB), care este deținut de Ministerul de Finanțe. De asemenea, ar putea selecta un al doilea furnizor în afară de Ericsson pentru a asista la implementarea actuală, au declarat persoanele respective.

În ciuda incertitudinii cauzate de revizuire, Ericsson a continuat să implementeze 5G și Malaezia susține că a ajuns la 50% din zonele populate la sfârșitul anului 2022. Săptămâna trecută, Anwar a devansat cu un an un obiectiv de acoperire 80 la sută – până la sfârșitul anului 2023, ceea ce face ca aceasta să fie una dintre cele mai rapide implementări 5G la nivel global.

Ca o indicație a mizelor implicate, trimișii guvernamentali din UE, Marea Britanie și SUA au avertizat Malaezia împotriva redeschiderii procesului de licitație în februarie anul trecut, când s-a zvonit pentru prima dată o revizuire.

“Dacă Malaezia redeschide acest lucru în urma unei revizuiri, de ce ar mai avea orice investitor sau companie în viitor încredere și credință în sanctitatea contractelor comerciale în domeniul malaezian? Este important pentru toți ca procesele să fie corecte, deschise și transparente”, a declarat Amit Mital, care face parte din consiliul de administrație al mai multor companii de tehnologie wireless și este un fost oficial al Consiliului Național de Securitate al SUA pentru politica de securitate cibernetică.

“Trebuie să vă întrebați de ce după atâta timp a fost începută această revizuire? Ce ar putea fi în joc? Există doar câteva posibilități”, a adăugat el. Guvernul a declarat că se așteaptă la “un fel de finalitate” a revizuirii până la sfârșitul lunii martie.

Washingtonul a impus restricții punitive asupra exportului de tehnologie americană către Huawei, deoarece oficialii americani din domeniul securității consideră că această companie ajută China să se implice în spionaj. Huawei neagă orice implicare în spionaj. Compania cu sediul în Shenzhen a fost exclusă de pe piețe precum Marea Britanie, părți din Europa, Australia și Japonia.

Un alt fost oficial de securitate al SUA a declarat că Washingtonul a fost, de asemenea, angajat în discuții cu Kuala Lumpur cu privire la revizuire. “Unele dintre discuții se concentrează pe examinarea implicațiilor de securitate de a merge pe acest drum”, a declarat persoana respectivă.

DNB, care a atribuit contractul, a declarat anterior că oferta Ericsson a fost mai mică cu RM700mn decât următoarea ofertă cea mai apropiată.

Ministerul de Finanțe din Malaezia a declarat că revizuirea președintelui asupra DNB va “asigura o gestionare mai transparentă și mai competitivă a acesteia”. “Discuțiile cu părțile interesate sunt în curs de desfășurare”, a adăugat acesta. Huawei și Ericsson au refuzat să comenteze.

Maxis, unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Malaezia, este unul dintre cei care nu au semnat încă cu DNB pentru accesul 5G. Huawei este partenerul de rețea pe termen lung al Maxis și companiile colaborează la 5G în țară.

 

Susținătorii revizuirii spun că nu există niciun dezavantaj în ceea ce privește desemnarea unui alt furnizor. “În momentul de față există un singur punct de eșec”, a declarat un director executiv la unul dintre cei mai mari operatori de telefonie din țară, implicând că o a doua rețea ar asigura o rezervă. O serie de companii de telecomunicații din Malaezia, dintre care multe ar prefera să dețină integral spectrul, au făcut, de asemenea, lobby pe lângă guvern în timpul revizuirii.

Alții susțin că modelul din Malaezia ar putea deveni un model pentru alte națiuni din întreaga lume care se luptă cu modul în care să implementeze cel mai bine această tehnologie în mod ieftin și eficient.

Chris Watson, partener la CMS cu sediul la Londra, care oferă consultanță în domeniul telecomunicațiilor, guvernelor și autorităților de reglementare, a declarat că există dezavantaje pentru o a doua rețea 5G. “Un al doilea furnizor dublează în mod inevitabil costurile și elimină eficiențele de scară, ambele trebuind să fie suportate și recuperate de la utilizatori și, în cele din urmă, de la consumatori prin prețuri mai mari”.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online