În Marea Britanie, industria apei are nevoie de o poliție mai strictă

35

Guvernul și autoritățile de reglementare din Marea Britanie nu reușesc să supravegheze în mod adecvat sectorul privatizat al apei, companiile acordând prioritate randamentelor financiare în detrimentul investițiilor în infrastructură “atât de necesare”, potrivit unui raport parlamentar.

Regimul de supraveghere laxă a permis companiilor de utilități să rămână “excesiv de concentrate pe maximizarea randamentelor financiare în detrimentul mediului, al performanței operaționale și al sustenabilității financiare”, a declarat miercuri comisia pentru industrie și reglementare din Camera Lorzilor.

Dovezile adunate în timpul anchetei deputaților au dezvăluit “un sentiment general de consternare, angoasă și furie din partea respondenților cu privire la starea căilor noastre navigabile și la aparenta incapacitate de a rezolva problema”, a declarat Lord Clive Hollick, președintele comisiei.

Guvernul și autoritatea de reglementare trebuiau să facă mai mult pentru a trage industria la răspundere pentru poluare, iar directorii nu ar trebui să aibă dreptul la “bonusuri substanțiale” dacă companiile lor au ratat obiectivele cheie de performanță, a declarat raportul. Industria apei a fost privatizată în 1989.

Miniștrii ar trebui, de asemenea, să dea autorității de reglementare Ofwat puterea de a interzice directorilor companiilor responsabile de “incidente grave de poluare” să continue să lucreze în acest sector, a recomandat raportul.

A existat o reacție publică din ce în ce mai mare față de starea proastă a căilor navigabile din țară. Un raport dur al parlamentarilor de anul trecut a constatat că numai 14% din râurile din Anglia au fost clasificate ca având o stare ecologică “bună”.

 

Agenția de Mediu, un alt organism de reglementare care a fost acuzat că nu a luat măsuri eficiente împotriva poluatorilor, a constatat anul trecut că nivelul de performanță de mediu al companiilor de apă a fost cel mai scăzut din toate timpurile.

Comisia a cerut guvernului să se asigure că agenția are “fonduri adecvate” pentru a investiga, urmări în justiție și aplica sancțiuni împotriva companiilor de apă pentru poluare.

Raportul amplu a constatat că nivelurile de investiții nu au corespuns cererii în creștere pentru serviciile de apă și canalizare sau pentru întreținerea și modernizarea infrastructurii. Rețeaua este în prezent “incapabilă să facă față”, a declarat raportul, îndemnând în același timp guvernul să clarifice modul în care Ofwat ar trebui să echilibreze nevoia pe termen scurt de a menține facturile la un nivel scăzut, asigurând în același timp suficiente investiții pentru a asigura aprovizionarea pe termen lung.

A cerut miniștrilor să elaboreze o strategie națională privind apa care să acopere atât calitatea apei, cât și securitatea aprovizionării și să stabilească obiective clare pentru autoritățile de reglementare. De asemenea, raportul a afirmat că guvernul ar trebui să introducă un “tarif social unic” pentru a proteja clienții vulnerabili care nu își pot permite să plătească facturile la apă.

Ofwat a declarat în această săptămână că va dobândi noi puteri pentru a bloca companiile de la plata dividendelor dacă nu reușesc să îndeplinească obiectivele de performanță pentru clienți și de mediu. Pentru a se asigura că societățile de apă își respectă obligațiile legale, care includ întreținerea canalizărilor, Ofwat reglementează cât de mult pot percepe companiile de apă de la clienți.

Ofwat a calificat raportul drept “util și detaliat” și a declarat că există “lucrări în curs de desfășurare” în mai multe domenii identificate.

“Comitetul ne-a cerut să permitem companiilor mai mulți bani pentru a investi în rețea. Suntem de acord că sunt necesare mai multe cheltuieli. În același timp, observăm că, în ultimii doi ani, 14 din cele 17 companii de apă nu au cheltuit fondurile care le-au fost acordate pentru a investi în rețea, iar unele au cheltuit mai puțin de jumătate”, a adăugat autoritatea de reglementare.

Water UK, organismul de comerț din industrie, a declarat că comisia a avut “dreptate să încurajeze o abordare mai holistică a îmbunătățirii calității apei, care să implice industria, guvernul și autoritățile de reglementare”.

Acesta a adăugat: “Salutăm recomandarea clară a comisiei ca guvernul să ofere Ofwat îndrumări cu privire la nivelul sporit de investiții necesare pentru a îmbunătăți în continuare mediul și securitatea apei.”

Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale a declarat că guvernul știa că este nevoie de mai mult și “vom merge mai departe și mai repede pentru a cere companiilor să dea socoteală în ceea ce privește livrarea pentru clienți și mediul nostru”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online