Închiderea ETF-ului HSBC Rusia lasă un singur ETF în Europa

55

 

Decizia HSBC Asset Management de a închide fondul său tranzacționat la bursă de acțiuni din Rusia înseamnă că în Europa mai este deschis un singur astfel de produs.

FinEx Capital Management a declarat pentru Ignites Europe că nu intenționează să închidă ETF-ul său RTS Russian Equity, care a fost suspendat din martie anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Fondul a fost unul dintre cele opt ETF-uri de acțiuni rusești din Europa înainte de invazia Rusiei în Ucraina, care aveau active combinate în administrare de 820 de milioane de euro la sfârșitul lunii ianuarie 2022, potrivit datelor Morningstar.

Dar ETF-ul FinEx, care avea active în administrare de 72 milioane de euro în ianuarie anul trecut, va fi în curând singurul dintre aceste fonduri rămase, după ce HSBC AM a anunțat că își va închide ETF-ul Russia Capped pe 24 martie.

 

HSBC AM a declarat într-o notificare pentru acționari: “Directorii au stabilit că nu mai este practic și nici recomandabil ca fondul să continue să existe”.

Un purtător de cuvânt al HSBC AM a adăugat: “(Fondul) a rămas suspendat din luna martie a anului trecut și am revizuit în mod constant situația în interesul acționarilor noștri.”

Decizia HSBC AM a venit înainte de întreruperea indicelui subiacent al fondului său la 1 martie de către MSCI, care urmează să renunțe la toți indicii care conțin numai titluri rusești la acea dată din cauza “lipsei extinse de accesibilitate prelungite pe piața de capital rusesc”.

Anunțul citează decizia MSCI ca fiind unul dintre motivele închiderii fondului, precum și invazia în curs de desfășurare a Ucrainei și imposibilitatea de a ceda sau de a evalua investițiile fondului.

Acesta adaugă că directorii au stabilit că acum este oportun să răscumpere toate acțiunile fondului, dar că “nu se așteaptă” să se facă nicio distribuire către acționari la data închiderii, deoarece titlurile rusești nu pot fi vândute în prezent.

“În cazul în care este posibil să se vândă și să se realizeze orice valoare din investițiile fondului la o dată viitoare, veniturile rezultate din vânzare vor fi plătite acționarilor pe o bază pro-rata, în conformitate cu participația relevantă a fiecărui acționar în fond”, a declarat HSBC AM.

DWS, BlackRock, Invesco și Amundi au anunțat, de asemenea, închiderea ETF-urilor MSCI Russia.

ETF-ul FinEx a fost unul dintre cele două ETF-uri europene care urmăreau indicele RTS, care este operat de Bursa din Moscova.

ITI Funds a gestionat celălalt ETF cu indice RTS, dar a anunțat închiderea acestuia în luna august a anului trecut.

Pictet Asset Management administrează cel mai mare fond activ investit în titluri rusești, pe care l-a suspendat în zilele care au urmat invaziei.

Pictet AM nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la planurile firmei pentru acest fond.

Amin Rajan, directorul executiv al Create-Research, o companie de consultanță în domeniul gestionării activelor, a declarat că el crede că și fondurile active vor fi lichidate.

“Sancțiunile din partea Occidentului au cauzat multe daune fundamentelor Rusiei”, a spus el.

“Este puțin probabil ca fundamentele Rusiei să se îmbunătățească pentru o perioadă lungă de timp”.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online