Instalațiile de energie solară din SUA încetinesc, ceea ce reprezintă un regres pentru obiectivele climatice

77

Ritmul noilor instalații de energie solară din SUA a încetinit anul trecut pentru prima dată din 2018, subminând obiectivele de reducere a emisiilor de carbon din furnizarea de energie electrică.

Capacitatea de generare adăugată de 20,2 gigawați a însemnat o scădere de 16% față de 2021, ca urmare a “constrângerilor de aprovizionare determinate de politici”, potrivit unui raport publicat joi de Wood Mackenzie și Asociația Industriilor de Energie Solară. Printre obstacolele în calea unei implementări mai mari s-au numărat restricțiile comerciale și problemele lanțului de aprovizionare.

Scăderea a avut loc în ciuda stimulentelor de energie curată la nivel de stat și se opune obiectivului președintelui american Joe Biden de a reduce la jumătate emisiile până la sfârșitul deceniului. Se așteaptă ca instalațiile să își revină în acest an, în parte datorită noilor subvenții federale ecologice incluse în legea istorică de reducere a inflației, adoptată în august anul trecut.

Cu toate acestea, grupurile comerciale solare avertizează că sprijinul guvernamental nu face prea mult pentru a ușura alte impedimente în calea tranziției energetice a țării.

“IRA singur nu va crea revoluția energiei curate pe care o anticipăm”, a declarat Abigail Ross Hopper, președintele SEIA. Hopper a declarat că industria se așteaptă la o creștere rapidă, dar “există câteva provocări destul de semnificative care îi amenință potențialul”.

 

Blocajele din lanțul de aprovizionare, exacerbate de restricțiile comerciale, au tensionat aprovizionarea cu module. Proiectele solare mai mari, care furnizează energie electrică către rețea, au fost cele mai afectate, instalațiile scăzând cu 31% ca urmare a anchetelor privind evitarea tarifelor de către producătorii chinezi și a sechestrelor vamale americane de module legate de munca forțată în regiunea chineză Xinjiang, potrivit Wood Mackenzie și SEIA.

Proiecte solare, eoliene și de stocare a energiei electrice în valoare de peste 53GW au înregistrat întârzieri începând cu al patrulea trimestru al anului 2022, energia solară reprezentând aproape două treimi din toate proiectele, potrivit estimărilor American Clean Power, o asociație industrială. Provocările legate de lanțul de aprovizionare persistă în întreaga dezvoltare solară, cu timpi de așteptare pentru echipamente precum transformatoarele care se întind acum mai mult de un an, spun dezvoltatorii.

Odată ce proiectele solare sunt construite, acestea se confruntă cu întârzieri mari la conectarea la rețea, un proces greoi cunoscut sub numele de interconectare. Timpul tipic de așteptare este de peste patru ani, potrivit Lawrence Berkeley National Laboratory.

Aproximativ 360GW de capacitate de energie solară așteptau să fie conectate la rețea în ultimul trimestru, aproximativ o treime din toată capacitatea aflată în așteptare și de aproape cinci ori capacitatea de operare solară actuală, potrivit American Clean Power.

 

“Capacitatea noastră de a ne decarboniza în această țară și de a ne atinge obiectivele este 100% legată de capacitatea noastră de a îmbunătăți infrastructura de rețea”, a declarat Michelle Davis, analistul principal pentru energie solară al Wood Mackenzie și autorul principal al raportului.

O parte din motivul întârzierilor este nevoia de mai multe linii de transmisie, care transportă electricitatea pe distanțe lungi. Un proiect de studiu recent al Departamentului Energiei din SUA estimează că sistemul național de transport ar trebui să crească cu 57% pentru a face față creșterii sectorului energetic permisă de legi precum legea recentă bipartizană privind infrastructura și Legea privind reducerea inflației.

“Dacă nu găsim modalități de a trece mai repede prin aceste procese, de a implementa modernizări mai rapid, vom vedea un decalaj lung”, a declarat CJ Colavito, vicepreședinte al ingineriei la Standard Solar, un dezvoltator. “Va întârzia capacitatea industriei de a se dezvolta și de a implementa energia solară în modul în care avem nevoie.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online