Investitorii BAT îi cer noului șef al grupului de tutun să reia răscumpărările de acțiuni

28

Investitorii de top ai British American Tobacco cer noului director general să reia programul de răscumpărare a acțiunilor pentru a accelera returnarea capitalului către acționari și pentru a stimula prețul acțiunilor producătorului de țigări aflat în dificultate.

Consiliul de administrație al BAT a surprins investitorii săptămâna trecută prin anunțarea înlocuirii imediate a directorului general Jack Bowles, care a fost în funcție din 2019, cu directorul financiar Tadeu Marroco. Proprietarul de Lucky Strike și Dunhill, cotat la FTSE 100, nu a dat niciun motiv pentru demiterea bruscă a lui Bowles.

Cu toate acestea, persoanele din industrie au legat decizia de o penalizare de 635 de milioane de dolari plătită luna trecută autorităților americane pentru încălcarea istorică a sancțiunilor nord-coreene.

De asemenea, aceștia au subliniat tranziția lentă a producătorului de țigări către vapes și produsele de tutun încălzit, care reprezintă doar o zecime din venituri, comparativ cu mai mult de o treime din vânzări la rivalul Philip Morris International. Bowles nu a fost acuzat de nicio abatere în cazul Coreei de Nord.

Rajiv Jain, a cărui firmă de investiții GQG Partners, cu sediul în SUA și cu o valoare de 98 de miliarde de dolari, este unul dintre primii cinci acționari ai BAT, a declarat pentru Financial Times că schimbarea conducerii a fost “o evoluție destul de optimistă” și a cerut lui Marroco să comunice mai bine pe piață argumentele de investiții ale companiei și “să răscumpere acțiuni într-o manieră mult mai agresivă”.

“Ei nu spun povestea puterii de stabilire a prețurilor pe care o au”, a spus Jain. “Ei trebuie să facă povestea corectă, care este că afacerea este în formă bună, cu o bună creștere, iar generarea de fluxuri de numerar libere este puternică … dar fluxul de numerar liber trebuie să fie returnat acționarilor”, a adăugat el. “Ar trebui să cumpere acțiuni cu mâna pe inimă”.

BAT a lansat un program de răscumpărare de acțiuni în valoare de 2 miliarde de lire sterline în februarie 2022, dar a ales să nu îl reînnoiască în acest an, timp în care prețul acțiunilor grupului a scăzut cu 20%.

Roseanna Ivory, un director de investiții la Abrdn, care este un acționar de top 15 în BAT, a declarat: “În timp ce am dori să vedem reintroducerea răscumpărării, susținem decizia companiei de a reduce mai repede efectul de levier, având în vedere costul în creștere al datoriei”.

Ea a sugerat că “un moment rezonabil pentru a se gândi din nou la răscumpărarea propriilor acțiuni” ar putea fi atunci când BAT se va apropia de mijlocul intervalului țintă al datoriei nete de două-trei ori profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare, pe care analiștii se așteaptă ca societatea să îl atingă până la sfârșitul anului financiar.

BAT a refuzat să comenteze.

Spre deosebire de BAT, grupul rival FTSE 100 Imperial Brands retrage aproximativ 5% din acțiunile sale ca parte a unui program de răscumpărare de acțiuni în valoare de 1 miliard de lire sterline care se desfășoară până în septembrie. În rezultatele sale semestriale de la începutul acestei luni, a descris mișcarea ca fiind “o demonstrație a angajamentului nostru față de o răscumpărare continuă și durabilă”.

Între timp, Altria, care deține drepturile de vânzare a mărcii Marlboro în SUA, a anunțat la începutul acestui an un program de răscumpărare de acțiuni în valoare de 1 miliard de dolari, care se adaugă la un total de 3,5 miliarde de dolari de răscumpărări de acțiuni în valoare de 3,5 miliarde de dolari în ultimii ani.

 

Richard Marwood, manager senior de fonduri la Royal London Asset Management, un investitor de top 15 în BAT, a declarat că “în timp ce o răscumpărare de acțiuni ar fi de sprijin pentru prețul acțiunilor … reducerea datoriei pe termen scurt este probabil mai importantă”, în urma achiziției costisitoare a rivalului american Reynolds American de către companie în 2017.

Jain de la GQG și-a reiterat, de asemenea, apelul pentru ca BAT să își mute listarea primară de la Londra la New York, unde colegii comandă multipli mai mari și există un grup mai larg de investitori, susținând că nu a mai rămas “niciun cumpărător natural” pentru acțiuni în Europa.

Rae Maile, analist la Panmure Gordon, a declarat că conducerea BAT nu a explicat “niciodată pe deplin” de ce nu a continuat cu o altă rundă de răscumpărări începând cu luna februarie a acestui an.

“Modelul de tutun nu este rupt, încă generează o mulțime de numerar”, a spus Maile. “Sunteți investiți în industrie datorită capacității sale de a genera numerar și pentru companiile de a vă returna acest numerar. Generarea de numerar nu a dispărut și, prin urmare, ar fi o așteptare rezonabilă ca societatea să revină în curând la răscumpărări de acțiuni.”

Eamonn Ferry, analist la Credit Suisse, a argumentat că BAT a început programul de răscumpărare “prematur”, când raportul dintre datoria netă și EBITDA era aproape de trei, creând în rândul investitorilor așteptări de mai multe răscumpărări și punând compania într-o situație “inconfortabilă” atunci când ratele dobânzilor vor crește.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online