Iranul acuză un ziar care a relatat despre creșterea prețului la carne

77

Akbar Montajabi a publicat pe prima pagină articole despre protestele antiguvernamentale care au zguduit Iranul timp de luni de zile, fără a atrage furia autorităților. Dar totul s-a schimbat atunci când a scris despre carnea de miel.

Demonstrațiile, declanșate de moartea în custodia poliției a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, pentru că nu ar fi respectat în mod corespunzător codul vestimentar islamic, s-au estompat, dar regimul se teme că o criză a costului vieții ar putea alimenta un alt val de disidență.

Luna trecută, autoritățile au închis ziarul reformist Sazandegi timp de mai bine de o săptămână după ce a raportat creșterea prețurilor la carnea de miel înainte de Nowruz, noul an iranian.

“A scrie despre proteste însemna a scrie despre visele iranienilor de libertate și egalitate, dar a scrie despre carne sublinia o realitate zilnică, tangibilă și, în mod clar, era considerată mai sensibilă”, a declarat Montajabi în redacția goală a ziarului Sazandegi.

“Subtitlul nostru a fost văzut ca fiind mai rău. Spunea: “Carne eliminată din dieta clasei muncitoare și a clasei de mijloc”.”

Regimul a arestat cel puțin 70 de jurnaliști, potrivit Reporteri fără frontiere, în timpul protestelor care au izbucnit în septembrie.

Dar, în timp ce tulburările civile s-au diminuat, dificultățile economice pentru milioane de iranieni continuă să se deterioreze. Rialul a pierdut mai mult de o treime din valoarea sa în acest an, în timp ce inflația a urcat la 47,7 % luna trecută.

În acest context economic dificil, republica islamică consideră că inamicii săi – state occidentale precum SUA și grupuri de opoziție din străinătate – folosesc un amestec de metode convenționale și neconvenționale, inclusiv informații, pentru a răsturna regimul de la Teheran.

“Autoritățile știu că protestele de stradă s-au încheiat doar la suprafață”, a declarat un analist, care a dorit să rămână anonim. “Se tem că economia va fi următorul declanșator. Ei vor să controleze difuzarea informațiilor pentru a zădărnici această amenințare.”

Rialul a pierdut mai mult de o treime din valoarea sa în acest an.

Televiziunea de stat încă pompează propagandă, dar mulți iranieni au un software VPN (rețea privată virtuală), care le permite să ocolească restricțiile privind internetul și aplicațiile de socializare. Posturile de televiziune prin satelit din străinătate sunt, de asemenea, disponibile pe scară largă, chiar dacă sunt ilegale.

Luna trecută, Rahim Safavi, un consilier militar al liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că republica nu este “doar în urmă în războiul mediatic … ci am eșuat” în acest sens. “Trebuie să ieșim din poziția defensivă și să ne pregătim să ne multiplicăm abordarea ofensivă”.

Hossein Taeb, care consiliază comandantul suprem al Gardienilor Revoluției, a adăugat că “pionii războiului soft” pe care se bazează inamicul “sunt cei care scriu pe Twitter, sunt scriitori, gazde (de televiziune) și poeți”.

Iran International, considerat pe scară largă drept un canal de opoziție, a încetat să mai emită la Londra În februarie și s-a mutat în SUA după ce autoritățile britanice au declarat că au descoperit comploturi pentru a ucide sau răpi jurnaliștii săi.

Când au izbucnit protestele, autoritățile au blocat accesul la Instagram și WhatsApp. Dar atât de mulți iranieni au VPN-uri încât Meta a putut raporta luna trecută că hashtag-urile legate de demonstrații au fost folosite de peste 160 de milioane de ori pe Instagram.

Motocicleta poliției arde în timpul protestelor

Demonstrațiile legate de moartea lui Mahsa Amini au dispărut, dar regimul este îngrijorat de faptul că majorarea costului vieții ar putea declanșa noi proteste.

Analiștii cred că liderii iranieni de linie dură au folosit protestele ca scuză pentru a înăspri accesul la internet. Această concentrare pe mediile sociale a însemnat că ziarele au fost în general lăsate în pace, având în vedere impactul lor limitat.

Abbas Abdi, un analist reformist, a declarat pentru ziarul Ham-Mihan că închiderea Sazandegi din cauza titlului despre miel a dezvăluit faptul că establishmentul politic “nu a înțeles conceptul de mass-media”.

El a adăugat: “Din cauza politicilor dezastruoase în domeniul mass-media, presa se află într-un abis, iar puterea lor de a influența opinia publică este foarte limitată. Impactul acelui raport asupra cărnii a fost egal cu un țânțar care mușcă un elefant”.

În Iran există aproximativ o duzină de ziare și agenții de știri reformiste, majoritatea conduse de politicieni. Dar Montajabi a subliniat că “reportajele noastre sunt citite și luate în serios de politicieni”, în timp ce majoritatea oamenilor obișnuiți citesc ziarul doar dacă o știre a fost mai întâi evidențiată pe rețelele de socializare.

Editorul Sazandegi a declarat că nu a primit niciodată nicio scrisoare de la Consiliul Suprem de Securitate Națională, cel mai important organism de securitate al țării, cu privire la ceea ce era și ceea ce nu era permis să fie tipărit.

În timp ce Montajabi știa că evidențierea căderii rialului și a creșterii prețului monedelor de aur era considerată o linie roșie, el nu avea nicio idee că și carnea roșie trecea de asemenea bariera.

S-a recomandat ca caricaturile liderilor țărilor vecine să nu fie tipărite, “dar am publicat caricaturi ale lui (Vladimir) Putin de la războiul său împotriva Ucrainei de cel puțin 12 ori”.

Deși ziarul s-a redeschis de sâmbătă și continuă să abordeze subiecte controversate, Montajabi nu era sigur dacă se mai confruntă cu o audiere suplimentară, dar a fost ferm convins că ziarul are încă un rol vital de jucat.

Jurnalismul în Iran poate că nu oferă prea multă “pâine pentru reporteri, dar este totuși o meserie respectată”, a adăugat el.

“Iar atunci când ziarul este închis, câștigă un plus de credibilitate, pentru că aceasta este o țară a paradoxurilor”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online