Iranul este de acord să reinstaleze camere de luat vederi la instalațiile sale nucleare

84

Organismul de supraveghere atomică al ONU a declarat că Iranul a fost de acord cu reinstalarea de camere de luat vederi și de alte echipamente de monitorizare la instalațiile sale, după luni de zile de îngrijorări tot mai mari ale Occidentului cu privire la programul nuclear al țării.

Anul trecut, Iranul a îndepărtat peste 20 de camere și alte echipamente de la instalațiile sale nucleare, intensificându-și disputa cu Occidentul în ceea ce părea a fi o măsură de represalii după ce membrii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au emis o rezoluție care critica Teheranul în legătură cu activitatea sa nucleară.

Dar, după o vizită de două zile în republica islamică, directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat sâmbătă că Teheranul a fost de acord să reinstaleze echipamentul, care este vital pentru capacitatea organismului de supraveghere de a monitoriza Iranul.

Într-o declarație comună, AIEA și Teheranul au mai spus: “Iranul, pe bază de voluntariat, va permite organismului de supraveghere să pună în aplicare în continuare activități de verificare și monitorizare adecvate”. Aceasta a precizat că modalitățile vor fi elaborate în cadrul unei viitoare reuniuni la Teheran.

Declarația a adăugat, de asemenea, că Iranul și-a “exprimat disponibilitatea” de a coopera cu privire la alte “probleme de salvgardare” nerezolvate, care se referă la o anchetă de lungă durată a AIEA privind activitatea nucleară din trecut în trei situri nedeclarate din țară.

Puterile occidentale au acuzat în repetate rânduri regimul de obstrucționarea acestei anchete și de faptul că a devenit mai ostil și mai puțin cooperant cu organismul de supraveghere, pe măsură ce tensiunile legate de programul nuclear iranian au crescut.

Călătoria lui Grossi la Teheran, unde s-a întâlnit cu oficiali iranieni din domeniul nuclear și cu președintele Ebrahim Raisi, a avut loc înaintea unei reuniuni a consiliului guvernatorilor AIEA de luni, în cadrul căreia membrii agenției pot vota pentru cenzurarea Iranului. De asemenea, a urmat scurgerilor de informații potrivit cărora, în ianuarie, organismul de supraveghere a descoperit particule de uraniu îmbogățit la o puritate de aproximativ 84%, care este aproape de calitatea armelor, la uzina iraniană Fordow.

Nu este clar dacă particulele au făcut parte dintr-un plan deliberat al Iranului de a-și spori îmbogăți uraniul sau au fost create accidental. Teheranul nu a abordat în mod explicit descoperirea, dar și-a exprimat frustrarea cu privire la scurgerile de informații din rapoartele AIEA.

Iranul și-a intensificat activitatea nucleară din 2019, la un an după ce fostul președinte american Donald Trump s-a retras unilateral din acordul din 2015 pe care Teheranul l-a semnat cu puterile mondiale.

În conformitate cu termenii acordului cu SUA, Germania, Marea Britanie, Franța, Rusia și China, Iranul a fost de acord cu unul dintre cele mai stricte programe de monitorizare ale AIEA, inclusiv cu limite asupra activității sale nucleare, cum ar fi îmbogățirea uraniului doar până la o puritate de cel mult 3,67%, în schimbul scutirii de sancțiuni.

Dar, după ce Trump a abandonat acordul și a impus valuri de sancțiuni paralizante asupra Iranului, Teheranul și-a mărit în mod deschis îmbogățirea uraniului până la o puritate de 60% – cel mai înalt nivel atins vreodată – și-a extins stocurile de uraniu îmbogățit și a dezvoltat centrifuge avansate.

 

Directorul general al AIEA, atomic,, șeful Organizației Iraniene pentru Energie Atomică, salută presa sâmbătă, la Teheran.

Întrebat de reporteri despre descoperirea particulelor îmbogățite la o puritate de 84%, Grossi a declarat: “Nu judecăm intenții, am văzut un eveniment care merită clarificat”.

“Avem informații despre un anumit nivel de îmbogățire, într-o anumită instalație. După prelevarea unor probe, vedem un vârf, uneori în acest tip de instalații pot exista oscilații sau vârfuri care pot fi accidentale sau limitate în timp, dar poate fi și altfel”, a adăugat el.

Grossi a declarat că Iranul a fost de acord să crească “intensitatea inspecției” la instalația de la Fordow, afirmând că “este un pas înainte foarte important”.

După ce președintele Joe Biden și-a preluat mandatul, promițând că SUA se vor alătura din nou acordului nuclear din 2015 și vor ridica multe sancțiuni împotriva Iranului dacă Teheranul va reveni la respectarea acordului, a existat un optimism prudent că acordul ar putea fi reactivat.

Dar, după mai mult de un an de discuții indirecte între administrația Biden și Iran, eforturile diplomatice pentru a salva acordul moribund au stagnat. Anul trecut, oficialii occidentali au acuzat Teheranul că a blocat încercările de a obține un acord pe linie.

Oficialii americani și europeni au declarat de atunci că eforturile diplomatice pentru a revigora acordul nuclear au fost de fapt puse în așteptare, deoarece relațiile cu Iranul s-au deteriorat și mai mult în urma represiunii violente a Teheranului asupra protestatarilor de anul trecut și după decizia sa de a vinde drone armate Rusiei, care au fost folosite în războiul împotriva Ucrainei.

Iranul a dat vina pe SUA pentru eșecul negocierilor nucleare.

Raisi i-a spus lui Grossi, în cadrul unei întâlniri la Teheran, că programul nuclear al țării sale s-a transformat într-o “scuză” pentru ca SUA și Israelul să exercite presiuni asupra republicii. Potrivit presei iraniene, el a cerut, de asemenea, AIEA să “respecte imparțialitatea” în rapoartele sale despre planul “pașnic” al Iranului.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online