Jamie, Janet și Jay: în interiorul unei salvări bancare de 30 de miliarde de dolari

63

Peter Thiel a declarat pentru FT că avea 50 de milioane de dolari în Silicon Valley Bank atunci când aceasta s-a prăbușit, chiar și după ce fondul său de risc a avertizat companiile din portofoliu că creditorul axat pe tehnologie era în pericol.

Când o furtună care lovește sistemul financiar american risca să se transforme într-o criză în această săptămână, cel mai înalt bancher al industriei a convocat concurenții pentru a opri valul de teamă.

Jamie Dimon, directorul general al JPMorgan Chase, care a condus banca prin criza financiară din 2008, a fost arhitectul industriei pentru o salvare de 30 de miliarde de dolari a First Republic, relatează FT.

Joi după-amiază, 11 bănci, inclusiv JPMorgan, au injectat 30 de miliarde de dolari în depozite în First Republic, într-o manevră menită să consolideze lichiditățile creditorului cu sediul în California și să semnaleze pieței un sprijin larg pentru supraviețuirea sa.

 

În decurs de 48 de ore, Dimon a creat un consorțiu de creditori pentru a injecta bani în First Republic, descoperind o soluție de piață privată la o criză bancară care, speră factorii de decizie politică de la Washington, va contribui la inversarea panicii care a doborât doi mari creditori regionali din SUA.

Planul de injecție de numerar, pus la cale marți între Dimon și secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a fost sfătuit de Rodgin Cohen, avocatul de la Sullivan & Cromwell care a jucat un rol vital în salvarea sistemului financiar american în 2008.

Planul a început să prindă contur mai întâi la Washington. Yellen a discutat ideea cu președintele Rezervei Federale Jay Powell și cu alte autorități de reglementare bancară din SUA în acea zi, înainte ca Dimon și o falangă de bancheri să înceapă apoi să vândă strategia către industrie.

Cel mai important a fost sprijinul celor mai mari patru bănci americane, JPMorgan, Bank of America, Citigroup și Well Fargo, datorită bazelor lor uriașe de depozite. Fiecare va depune 5 miliarde de dolari pentru cel puțin 120 de zile. Goldman Sachs și Morgan Stanley vor depune câte 2,5 miliarde de dolari fiecare, în timp ce alte cinci bănci vor depune câte un miliard de dolari fiecare.

Salvarea are paralele cu Panica din 1907, când J Pierpont Morgan a închis un grup de șefi de bănci în biblioteca sa până când aceștia au putut descoperi un plan de salvare a băncilor după eșecul Knickerbocker Trust.

Este, de asemenea, o reminiscență a salvării din 1998 a Long Term Capital Management, un fond speculativ cu grad ridicat de îndatorare care a construit expuneri swap cu bănci de pe Wall Street și a amenințat să le dărâme. Paisprezece bănci au injectat 3,6 miliarde de dolari în LTCM, apoi l-au dezmembrat.

Efortul lui Dimon și Yellen a culminat joi dimineața cu o convorbire mai amplă între directorii executivi ai băncilor și autoritățile de reglementare. Secretarul Trezoreriei și Powell au declarat că “demonstrația de sprijin din partea unui grup de bănci mari este foarte binevenită și demonstrează rezistența sistemului bancar”.

Cooperarea între bănci poate fi în beneficiul acestora, față de ideile mai incerte sau potențial draconice puse la cale la Washington. După ce a făcut un pas la masa negocierilor, efortul băncilor poate, de asemenea, să reducă ambiguitatea utilizării puterilor de urgență dacă situația se înrăutățește.

“Oficialii au fost de susținere și au vrut să funcționeze, dar … nu obținem nimic special”, a declarat un bancher informat cu privire la discuții. “Nu am primit un semn cu ochiul și un semn cu capul”.

Duminică, guvernul a oferit prima protecție împotriva falimentului Silicon Valley Bank, garantând depozitele sale și deschizând unele facilități de urgență.

Firewall #2 a atras în acțiune doi jucători din epoca crizei, Dimon și Cohen.

Alții, cum ar fi Apollo și Blackstone, care erau activi atunci, au început, de asemenea, să încerce să facă investiții.

Între timp, lumea nu a auzit încă de Warren Buffett, investitorul care a jucat cea mai mare mână în timpul tumultului din 2008.

În interiorul culturii de curtare a tehnologiilor de la SVB

În timpul pandemiei, în timp ce Dimon de la JPMorgan se plângea de munca la distanță și o întâlnire în Hamptons între bancherii juniori de la Goldman și șeful lor devenea o poveste de precauție, Greg Becker, șeful SVB, a apelat uneori la apelurile video Zoom din Hawaii.

Îmbrățișarea de către creditorul californian a mișcării de lucru de la domiciliu a durat mult timp după ce Wall Street a ordonat bancherilor săi să se întoarcă la birourile lor, doar unul dintre multele moduri în care SVB a făcut lucrurile diferit față de colegii lor din industrie.

“Aceasta este o bancă de pe coasta de vest care operează în inima inovației și este … empatică și dependentă de relații”, a declarat un fost executiv pentru Tabby Kinder și Antoine Gara de la DD. “Nu este tăioasă ca Goldman Sachs”.

Cultura sa relaxată nu a fost singurul lucru care a separat banca axată pe tehnologie de rivali mai mari, cum ar fi Goldman, așa cum vor descoperi autoritățile de reglementare, investitorii și jurnaliștii, inclusiv echipa DD, după ce s-a prăbușit săptămâna trecută în cea mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008.

Este important să subliniem aici că atmosfera relaxată a SVB nu este motivul pentru care a făcut implozie – a fost o decizie de a bloca jumătate din activele sale într-un portofoliu de titluri de valoare în valoare de 91 de miliarde de dolari care a făcut-o vulnerabilă la creșterea ratelor dobânzii și la o fugă ulterioară a băncii de către numărul său supradimensionat de clienți de afaceri, după cum a explicat DD.

Dar aceasta oferă o perspectivă asupra înclinației băncii pentru neconvenționalitate. Aceasta a pus un accent deosebit pe oferirea de băuturi și mese comunității tehnologice, găzduind antreprenori la excursii la schi, evenimente sportive și concerte private. A acordat împrumuturi de miliarde de dolari unor crame și podgorii, unde putea să facă networking cu clienții și să trimită vin la petrecerile clienților săi.

O agresivă campanie de angajări, în timpul căreia a racolat bancheri de la concurenți precum Credit Suisse cu creșteri salariale uriașe, a făcut parte dintr-un plan de a invada teritoriul băncilor de investiții mai mari.

Dar SVB a devenit inconștientă că se afla pe un val unic de investiții de capital de risc și că nu se va putea baza pe clienții săi atunci când vremurile se vor înrăutăți.

“Lucrurile au fost atât de bune la bancă atât de mult timp încât a existat o neseriozitate”, a declarat un fost director al SVB.

În timpul perioadei de boom economic s-au făcut puține pregătiri pentru o eventuală întoarcere a pieței.

“S-a pus un accent exagerat pe lucrurile care nu erau importante și nu suficient pe cele care sunt”, a spus un altul.

Un acționar al British American Tobacco prezintă visul american

British American Tobacco, producătorul țigărilor Lucky Strike și Dunhill, a fost unul dintre cei mai importanți acționari ai Bursei de Valori din Londra încă din 1912.

Dar dacă GQG Partners, acționar de top 5 al BAT, va reuși să obțină ceea ce dorește, mai mult de un secol de susținere a pieței britanice de acțiuni ar putea să se ducă pe apa sâmbetei.

“Baza de acționariat de bază (a BAT) a dispărut. Nu are sens să rămână acolo”, a declarat pentru FT Rajiv Jain, fondatorul firmei de investiții cu sediul în SUA, în valoare de 92 de miliarde de dolari.

(Cititorii DD și-l amintesc ca fiind investitorul care a vărsat 1,9 miliarde de dolari în companiile deținute de Gautam Adani la începutul acestei luni).

Un exod al companiilor din Marea Britanie către New York ia amploare, au declarat bancherii pentru FT în urmă cu câteva săptămâni. Aceștia au fost atrași de perspectivele unei baze de investitori mai mari, iar evaluările mai mari ale rivalilor lor din SUA au devenit greu de ignorat.

BAT pierde cotă de piață în SUA, în timp ce se străduiește să reducă dependența de țigări în favoarea tutunului fără fum. Dar o listare în SUA ar putea ajuta la reducerea diferenței de evaluare între rivali precum Philip Morris International și Altria, în timp ce încearcă să accelereze noile produse, notează Lex.

O listă din ce în ce mai mare de companii explorează o schimbare, inclusiv companii precum CRH și Flutter, subliniind dificultatea Regatului Unit de a atrage și de a reține companiile. Și, după cum a arătat respingerea de către Arm a rugăminților guvernului britanic, chiar și listările la bursă de mare succes, unde Londra ar fi fost cândva o casă naturală, sunt sub semnul întrebării.

A spus un consilier guvernamental: “Dacă cineva se îndoia că suntem în rahat, ar trebui să se trezească cel puțin acum.”

Mutarea locurilor de muncă

Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor l-a numit pe fostul șef al Fannie Mae, Tim Mayopoulos, pentru a conduce creditorul punte al Silicon Valley Bank, în urma prăbușirii băncii.

Chris Ludwig, șeful global al consultanței strategice pentru acționari de la Credit Suisse, a plecat pentru a se alătura Barclays, relatează Bloomberg.

Firma de capital privat Clayton, Dubilier & Rice l-a numit pe fostul șef al Ball Corporation, John Hayes, în funcția de consilier operațional.

Rio Tinto i-a numit în consiliul său de administrație pe fostul director executiv al BHP Dean Dalla Valle și pe Susan Lloyd-Hurwitz, fosta șefă a investitorului australian Mirvac Group.

Lecturi inteligente

CS vs. SVB Este ușor să confunzi situațiile de la Credit Suisse și Silicon Valley Bank. Alphaville explică de ce sunt diferite.

De la prădător la pradă Înainte ca clienții săi să fugă către rivali mai mari, First Republic Bank a făcut raiduri în rândurile celor mai mari creditori de pe Wall Street, relatează Bloomberg.

Timpul se scurge Fostul bancher al Goldman Sachs devenit șef al TikTok, Shou Zi Chew, se confruntă cu o provocare abruptă: să convingă administrația Biden fără o vânzare în SUA, relatează Wall Street Journal.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online