Janet Yellen face presiuni pentru o reformă a Băncii Mondiale și un plan de acțiune privind clima până în aprilie

40

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, și aliații din Germania fac presiuni pentru un “calendar obligatoriu de reformă” a Băncii Mondiale încă din aprilie, în timp ce creditorul este supus unei presiuni susținute pentru că nu a reușit să abordeze în mod adecvat schimbările climatice.

Ministrul german al dezvoltării, Svenja Schulze, care acționează și ca guvernator al țării la Banca Mondială, a purtat discuții cu Yellen luni, unde au discutat despre “reforma fundamentală” pentru a se asigura că împrumutătorul “deschide calea în ceea ce privește acțiunile climatice, controlul pandemiilor și prevenirea crizelor”.

Presiunea exercitată asupra Băncii Mondiale pentru a aborda “bunurile publice globale” urmează demisia bruscă a președintelui în exercițiu David Malpass și vine în timp ce SUA și alte națiuni acționari încearcă să extindă atribuțiile băncii pentru a include lupta împotriva încălzirii globale, alături de combaterea sărăciei.

“Janet Yellen și cu mine suntem de acord că reuniunile de primăvară ale Băncii Mondiale din aprilie trebuie să aibă ca rezultat un program obligatoriu de reforme”, a declarat Schulze luni. “Decizia privind reforma în sine ar trebui să fie luată în acest an, deoarece nu trebuie să pierdem timp pentru a aborda provocările globale cu care ne confruntăm.”

Comentariile sale au venit în timp ce aproape 50 de miniștri și trimiși ai climei din întreaga lume s-au întâlnit la Copenhaga în această săptămână, unde au reiterat necesitatea unei “ecologizări” rapide a Băncii Mondiale.

Prințul Frederik al Danemarcei, în stânga, salută președintele COP27, ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry, în centru, și președintele desemnat al COP28, Sultanul Al-Jaber din Emiratele Arabe Unite © EPA-EFE/Shutterstock

Dan Jørgensen, ministrul danez pentru cooperare pentru dezvoltare și politică climatică globală, a declarat că mulți miniștri prezenți la summitul de două zile organizat pentru a discuta agenda pentru reuniunea COP28 a ONU privind clima din acest an de la Dubai au vorbit despre necesitatea unei reforme urgente a Băncii Mondiale, cu accent pe încălzirea globală.

“Ei simt că există o fereastră de oportunitate pentru reforma băncilor multilaterale de dezvoltare, în special a Băncii Mondiale.”

La reuniunea ministerială, reprezentanții au discutat, de asemenea, despre fondul de pierderi și daune convenit la COP27 din Egipt, pentru a oferi ajutor financiar națiunilor mai sărace afectate de schimbările climatice. Egiptul va găzdui în acest weekend, la Luxor, prima reuniune pentru a discuta următorii pași pentru fondul de pierderi și daune.

Vorbind la Copenhaga, Simon Stiell, șeful ONU pentru schimbări climatice, a declarat că 2023 va fi un an important pentru operaționalizarea acordurilor de finanțare. El a adăugat că băncile multilaterale de dezvoltare trebuie să “evolueze și să răspundă mai eficient la provocarea climatică”.

Ajay Banga, fostul director executiv al Mastercard, care este susținut de SUA în cursa pentru conducerea Băncii Mondiale și care este până în prezent singurul candidat înainte de închiderea nominalizărilor la 29 martie, este așteptat să își înceapă noul rol cel târziu în iunie.

Liderul de pe Wall Street a declarat că banca trebuie să facă “tot ceea ce poate” pentru a stoarce mai mulți bani din bilanțul său, păstrându-și în același timp ratingul de credit triplu A, indicând că va explora elementele unui raport comandat de G20 privind “cadrele de adecvare a capitalului” al creditorilor multilaterali de dezvoltare, cum ar fi Banca Mondială.

Pe măsură ce agenda se îndreaptă în mare măsură spre problemele legate de schimbările climatice, un oficial de rang înalt al Băncii Mondiale, Axel van Trotsenburg, a declarat săptămâna trecută că Banca va folosi reuniunile de primăvară pentru “a face bilanțul progreselor” înregistrate “pentru a aborda numeroasele provocări cu care se confruntă dezvoltarea globală, inclusiv schimbările climatice”.

Săptămâna aceasta, Comisia Economică pentru Africa a ONU a reiterat necesitatea de a reforma arhitectura financiară internațională pentru a ajuta națiunile de pe continent să abordeze schimbările climatice și sărăcia.

Aceasta a solicitat băncilor multilaterale de dezvoltare să ofere condiții mai bune de creditare pentru a da startul “creșterii durabile” și a declarat că un volum mai mare de împrumuturi cu costuri reduse “ar putea fi un schimbător de joc pentru țările în dificultate”. Acest lucru ar putea fi realizat prin intermediul reformelor BMD, precum și prin “creșterea bazelor de capital (ale BMD)”.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online