Jay Powell, de la Fed, se confruntă cu o apariție cu miză mare în Congres, privind inflația

67

Jay Powell este pregătit pentru o apariție cu miză mare în fața Congresului marți, în timp ce Rezerva Federală cântărește cât de agresiv să continue să crească ratele dobânzilor în fața unei inflații încăpățânate și ridicate.

Mărturia lui Powell în fața Comitetului bancar al Senatului va fi primul comentariu public al președintelui Fed de la publicarea datelor îngrijorătoare privind inflația, care au arătat că banca centrală încă se luptă să răcească economia americană în ciuda campaniei sale de un an de înăsprire monetară.

Rata dobânzii principale a Fed se află la un interval țintă între 4,5 și 4,75%, comparativ cu aproape zero în această perioadă a anului trecut. Dar oficialii Fed au semnalat din ce în ce mai mult că vor trebui să o ridice mai mult – și să o mențină mai mult timp la un nivel mai ridicat – pentru a asigura o scădere mai rapidă a inflației către ținta de 2% a băncii centrale.

Legiuitorii și investitorii vor căuta indicii de la Powell pentru a afla dacă favorizează o altă creștere a ratei de 25 puncte de bază cu un singur nod la următoarea ședință a Comitetului Federal pentru Piața Deschisă din 21-22 martie sau dacă ar putea lua în considerare o creștere mai puternică de 50 puncte de bază.

De asemenea, ei vor căuta semnale de schimbare a așteptărilor Fed cu privire la cât de mult va trebui să crească ratele în general în acest ciclu. În decembrie, oficialii Fed au estimat că ratele dobânzilor vor atinge un vârf de 5,1% în acest an.

Dar Powell ar putea dori să rețină judecata pe ambele fronturi, deoarece mai există încă un raport lunar important de date privind locurile de muncă care urmează să fie prezentat vineri și o altă lună de date privind inflația săptămâna viitoare, înainte de decizia FOMC.

“Powell se va lipi de temele de șoim, dar va fi el mai mult de șoim decât ceea ce este deja prețuit în rate?” Tim Duy, economist șef al SUA la SGH Macro Advisors, a scris într-o notă luni.

Krishna Guha și Peter Williams de la Evercore ISI au declarat: “Credem că președintele Fed va deschide ușa pentru o mișcare calibrată în sus a ratei maxime estimate a dobânzii în martie, dacă următorul lot de date confirmă puterea din ianuarie, dar nu va deveni max hawkish sau nu va alimenta speculațiile unei mișcări 50bp”.

Din punct de vedere politic, Powell se va confrunta probabil cu presiuni reînnoite din partea republicanilor pentru a fi agresiv și a nu rămâne în urmă în abordarea inflației. Dar democrații au devenit din ce în ce mai îngrijorați de faptul că Fed va merge prea departe în înăsprirea politicii monetare, declanșând o recesiune care ar putea submina multe dintre câștigurile de pe piața forței de muncă obținute în timpul recuperării din pandemie.

Între timp, se așteaptă ca Powell să se confrunte, de asemenea, cu întrebări privind reglementarea bancară, cu democrații care presează Fed să înăsprească standardele de capital pentru cele mai mari instituții, iar republicanii pledează pentru un tratament mai relaxat. Michael Barr, vicepreședintele pentru supraveghere al Fed, conduce o revizuire a normelor de capital.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online