Jeremy Hunt insistă ca Banca Angliei să se concentreze în continuare pe limitarea inflației

42

Cancelarul britanic Jeremy Hunt a declarat că Banca Angliei ar trebui să se concentreze în continuare pe limitarea inflației “periculos de ridicate”, în ciuda presiunii exercitate asupra sectorului bancar global de creșterea ratelor dobânzilor.

Se așteaptă ca datele care urmează să fie publicate miercuri să arate că inflația din Marea Britanie se apropie de 10 la sută, iar Hunt a declarat marți că i-a spus guvernatorului BoE, Andrew Bailey, să facă “ceea ce credeți că este necesar” pentru a reduce prețurile.

Întrebat dacă lupta împotriva inflației a fost încă prioritară într-o perioadă de stres bancar legat de ratele dobânzilor mai mari, Hunt a declarat în fața comisiei pentru afaceri economice din Camera Lorzilor: “Da, este. Prima prioritate a prim-ministrului este de a înjumătăți inflația”.

Investitorii au pariat că Rezerva Federală a SUA va fi constrânsă în capacitatea sa de a crește ratele dobânzilor de fragilitatea sectorului bancar, dar Hunt a adoptat o poziție hawkish în evidența grupului transpartinic de colegi.

El a confirmat că a discutat cu Bailey despre impactul ratelor mai mari ale dobânzilor asupra sectorului bancar, dar a spus că a fost esențială controlarea inflației – pe care a descris-o ca fiind “periculos de mare”. “Trebuie să facem tot ce putem pentru a ne menține concentrarea asupra reducerii acesteia”, a spus el.

“Îi spun întotdeauna doar: “Vă rugăm să faceți ceea ce credeți că este necesar – așa cum, într-adevăr, sunteți obligat legal să faceți în conformitate cu Legea Băncii Angliei”, a adăugat Hunt.

Jeremy Hunt, care a depus mărturie în fața Comisiei pentru afaceri economice, a declarat: “Prima prioritate a primului ministru este înjumătățirea inflației”. © Parlamentul britanic/PA

Hunt a acceptat că viteza recentelor creșteri ale ratelor dobânzilor a fost “cauza principală a volatilității la care am asistat în ultimele luni” și a declarat că este important să combatem inflația “într-un mod care să mențină cât mai bine stabilitatea pe piețele financiare”.

Dar a adăugat: “Inflația este ea însăși destabilizatoare. Nu este un răspuns să spunem că ne vom răzgândi brusc și vom spune că este acceptabil să avem o rată a inflației la fel de destabilizatoare ca și 10 la sută.”

Comitetul de politică monetară al BoE va stabili joi ratele dobânzilor, la doar 24 ore după cele mai recente date privind inflația, cu o opinie consensuală în rândul economiștilor că ar putea să se încline puțin sub 10 la sută.

Sunt așteptate scăderi mai mari ale inflației în următoarele câteva luni, pe măsură ce creșterea bruscă a costurilor energiei de anul trecut iese din comparațiile de la an la an. Dar Hunt a spus că aproximativ 6,5 puncte procentuale din cifra inflației au cuprins “inflația de bază”, determinată de factori non-energetici, cum ar fi creșterile salariale.

Lordul Macpherson, fost secretar permanent al Trezoreriei, a declarat că BoE ar trebui să se concentreze neobosit pe reducerea inflației. “BoE nu trebuie să-și subordoneze obiectivul monetar obiectivului său de stabilitate financiară”, a declarat el pentru Financial Times. “În caz contrar, inflația va rămâne mai mult timp la un nivel mai ridicat, la fel ca și ratele dobânzilor în cele din urmă”.

Între timp, Hunt și-a apărat reformele de reglementare planificate de City of London, promițând că nu va face nimic care să submineze stabilitatea financiară. “Nu vom dezvăța lecțiile crizei financiare”, a spus el.

Cancelarul a apărat, de asemenea, modul în care guvernul elvețian a gestionat preluarea de salvare a Credit Suisse de către UBS, în valoare de 3,2 miliarde de dolari, care a șters 17 miliarde de dolari din obligațiunile sale, răsturnând “ierarhia normală a creanțelor” pentru investitori.

Hunt a declarat că a fost nevoie de un compromis pentru a finaliza vânzarea, care a reprezentat “cel mai bun rezultat posibil”.

“Susțin în totalitate deciziile luate de autoritățile elvețiene care au făcut posibilă achiziționarea de către UBS. În aceste circumstanțe, cred că au luat decizia corectă”, a spus el.

Hunt a adăugat că a fost asigurat de BoE că sistemul bancar britanic este “imens de puternic” decât a fost înainte de prăbușirea din 2008, dar a avertizat: “Trebuie să rămânem vigilenți”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online