John Henry, proprietarul FC Liverpool, a anunţat că nu vinde clubul

97

Proprietarul american al lui Liverpool FC a declarat că clubul nu va fi vândut, punând capăt la trei luni de explorare a opțiunilor pentru echipa din prima ligă engleză, pe fondul unei piețe tumultoase pentru echipele sportive profesioniste.

John Henry, care deține, de asemenea, Boston Red Sox din baseball și Pittsburgh Penguins din hochei pe gheață, a declarat că firma sa, Fenway Sports Group, încă ia în considerare noi investiții pentru club, deși nu anticipează că îl va deține pe termen nelimitat.

“Vom fi în Anglia pentru totdeauna? Nu. Vindem LFC? Nu. Suntem (noi) în discuții cu investitorii despre LFC? Da. Se va întâmpla ceva acolo? Cred că da, dar nu va fi o vânzare”, a declarat Henry duminică pentru Boston Sports Journal.

Decizia de a nu vinde vine pe fondul unei valuri de interes pentru preluarea altor cluburi englezești de prestigiu, inclusiv procesul de licitație cu miză mare pentru Manchester United și o posibilă ofertă de preluare pentru Tottenham Hotspur. Ambele, dacă ar fi vândute, ar trebui să atingă prețuri record pentru un club din Premier League sau chiar în rândul echipelor sportive profesioniste din întreaga lume.

Achiziția de 4,6 miliarde de dolari de anul trecut a echipei Denver Broncos din Liga Națională de Fotbal din SUA este cea mai scumpă vânzare de echipă înregistrată vreodată, în timp ce achiziția de 2,5 miliarde de lire sterline a lui Chelsea FC în primăvara anului trecut este punctul de referință actual pentru Premier League.

Fenway Sports Group și-a completat portofoliul din SUA cu acordul său pentru Penguins în 2021, iar grupul este interesat de achiziționarea unei francize din National Basketball Association, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune. În ultimele săptămâni, superstarul de baschet LeBron James, care are o participație minoritară în Fenway, a fost în discuții pentru a-și mări participația în grup.

Henry nu este singurul care a renunțat la o vânzare totală a unui club sportiv. Luna trecută, proprietarul echipei de baseball Los Angeles Angels, Arte Moreno, a declarat că va păstra proprietatea echipei după ce a explorat opțiuni pentru club.

Proprietarii echipelor de baseball cheltuiesc din ce în ce mai mult bani din belșug pentru a atrage și a păstra jucătorii de top, impulsionați în parte de achiziționarea echipei New York Mets în 2020 de către managerul de fonduri speculative Steve Cohen.

De când a preluat frâiele, Mets a sărit de pe locul patru pe primul loc în ceea ce privește salarizarea în Major League Baseball și este pe cale să cheltuiască aproape 100 de milioane de dolari numai pentru taxa de lux pentru sezonul 2023, potrivit datelor de la Spotrac.

Henry s-a confruntat cu critici din partea fanilor pentru că nu a ținut pasul. Red Sox a coborât de pe locul patru pe locul 14 în MLB în ceea ce privește salariile MLB din 2020. În ceea ce privește echilibrul delicat și uneori controversat între proprietari și puternicul sindicat al jucătorilor de baseball, el a declarat pentru Boston Sports Journal că “sistemul are nevoie de schimbare. Echilibrul competitiv continuă să fie o problemă uriașă pentru cluburi”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online