Ken Griffin: Capitalismul american “se prăbușește sub ochii noștri”

45

Ken Griffin, fondatorul fondului de hedging Citadel, spune că pachetul de salvare al băncii centrale americane pentru Silicon Valley Bank arată cum capitalismul american “se prăbușește sub ochii noștri”.

Astfel, Griffin a declarat pentru Financial Times că contribuabilii americani nu ar trebui să fie nevoiți să salveze investitorii instituționali, ca urmare a deciziei Rezervei Federale a SUA de a interveni pentru a preveni contagiunea în întregul sector bancar american în urma prăbușirii SVB cu sediul în Santa Clara.

“SUA ar trebui să fie o economie capitalistă, iar aceasta se destramă sub ochii noștri”, a declarat el într-un interviu. “A existat o pierdere a disciplinei financiare cu guvernul care a salvat deponenții în întregime.”

SVB a fost închisă vineri de autoritățile de reglementare din SUA după ce clienții s-au grăbit să retragă 42 de miliarde de dolari – un sfert din totalul depozitelor sale – într-o singură zi, iar un efort eșuat de a strânge capital nou a pus sub semnul întrebării viitorul creditorului axat pe tehnologie.

Duminică, Fed a dezvăluit o facilitate de creditare pentru ca “băncile să aibă capacitatea de a satisface nevoile tuturor deponenților lor”. Cei de la SVB și Signature Bank ar fi protejați de pierderi, chiar dacă depozitele lor ar depăși limita normală de asigurare de 250.000 de dolari, au declarat oficialii.

Criticii măsurii luate de Fed au subliniat riscul de hazard moral care vine din faptul că toți deponenții sunt despăgubiți pentru banii pe care îi au la SVB, în timp ce autoritățile de reglementare se confruntă cu întrebări privind semnele de avertizare ratate.

Autoritatea de reglementare a fost definiția de a fi adormit la volan

“Autoritatea de reglementare a fost definiția de a fi adormit la volan”, a spus Griffin.

Fondatorul miliardar al Citadel, al cărui fond a devenit în acest an cea mai de succes firmă de fonduri speculative din toate timpurile, a declarat că economia americană a fost suficient de puternică pentru ca Fed să nu fi intervenit în modul în care a făcut-o.

“Ar fi fost o mare lecție de hazard moral”, a spus el. “Pierderile pentru deponenți ar fi fost nesemnificative și ar fi dus la ideea că gestionarea riscurilor este esențială.

“Suntem la ocuparea deplină a forței de muncă, pierderile din credite au fost minime, iar bilanțurile băncilor sunt cele mai puternice din toate timpurile. Putem aborda problema hazardului moral de pe o poziție de forță.”

Poziția lui Griffin contrastează puternic cu cea a lui Bill Ackman, un alt manager de fonduri speculative de profil înalt, care a cerut luni ca Federal Deposit Insurance Corporation să “garanteze în mod explicit toate depozitele acum”. Orele contează”. Ackman a declarat pe Twitter că “economia noastră nu va funcționa eficient fără sistemul nostru bancar comunitar și regional”.

 

El a declarat că nici el și nici fondul său de hedging Pershing Square nu au avut vreo expunere la Silicon Valley Bank, adăugând că expunerea sa personală la industria capitalului de risc a fost “mai mică de 10% din activele mele”.

Anul trecut, Griffin a mutat Citadel și firma sa de creare a pieței Citadel Securities la Miami din Chicago, după ce a amenințat că va părăsi orașul din cauza creșterii criminalității. Griffin, care s-a mutat la Miami împreună cu familia sa, a descris orașul ca fiind o “metropolă în creștere care întruchipează visul american” și a declarat că i-ar plăcea să îl vadă pe guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, candidând la președinție în 2024.

Citadel, pe care Griffin a înființat-o în 1990, a ajuns să administreze active în valoare de 54 miliarde de dolari.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online