Klaudia Tanner: “Nu ar trebui să ne prefacem că este doar o sugestie. Austria și Europa trebuie să se pregătească pentru pene de curent”

96

Recent, ministrul austriac al Apărării a vorbit despre posibilitatea ca Europa să se confrunte cu blackout. Oficialul din Austria a precizat că nu se pune problema dacă se va întâmpla acest scenariu, ci când se va întâmpla.

În viziunea sa, ministrul austriac al Apărării, Klaudia Tanner, a declarat marți, într-un interviu, că unele părți ale Uniunii Europene se confruntă cu întreruperi iminente ale energiei electrice ca urmare a conflictului ucrainean.

Astfel, „Posibilitatea unor pene de curent în unele părți ale Uniunii Europene este foarte mare. Întrebarea nu este dacă se vor întâmpla, ci când se vor întâmpla”, a declarat Tanner pentru cotidianul german Die Welt.

În opinia acesteia, conflictul dintre Rusia și Ucraina a exacerbat riscul de întreruperi de energie electrică, deoarece hackerii ruși au acum în vizor rețeaua electrică europeană.

„Nu ar trebui să ne prefacem că este doar o sugestie. Austria și Europa trebuie să se pregătească pentru pene de curent”, a declarat ministrul.

În acest sens, guvernul austriac a sensibilizat populația cu privire la potențialele pene de curent încă din 2020, tipărind pliante cu sfaturi despre ce ar trebui să facă austriecii în timpul unei pene de curent și ce provizii ar trebui să își facă rezerve, a declarat Tanner.

Austria, afectată de mai multe pene de curent

De altfel, Austria a fost afectată de mai multe pene de curent de mare amploare în decurs de câteva zile. În timp ce oficialii pun problemele pe seama unor defecte tehnice, temerile legate de o pană de curent cauzată de volatilitatea rețelei electrice abundă.

Concret, înainte de Crăciun, temerile legate de o pană de curent pe scară largă în Austria au fost intensificate. Peste 12.000 de gospodării au rămas fără electricitate în dimineața zilei de joi, 22 decembrie, în timpul unei pene de curent în zona Baden și Mödling, la sud de Viena.

Din primele informații, întreruperile de curent au fost cauzate de o defecțiune a sistemului de transmisie. Mai târziu, în cursul zilei, oficialii au speculat că utilaje industriale defecte ar fi putut fi conectate la rețeaua electrică și astfel ar fi provocat declanșarea unui întrerupător de circuit. După o oră de întuneric involuntar, curentul a revenit, pentru ca două ore mai târziu să se întrerupă din nou. La începutul după-amiezii, problema a fost în cele din urmă rezolvată.

În contextul întreruperii curentului electric, aceasta a afectat nu numai gospodăriile private, ci și industria, întreprinderile și infrastructura critică. Poliția a emis avertismente că semafoarele au fost scoase din funcțiune, situație care a dus la drumuri aglomerate și la condiții periculoase de conducere.

Întreprinderile au fost, de asemenea, afectate de întreruperile de curent

În plus, multe magazine și restaurante au fost nevoite să închidă mai devreme sau să refuze clienții din cauza lipsei de electricitate. În plus, unele spitale și unități medicale au fost nevoite să se bazeze pe generatoare de rezervă pentru a-și continua activitatea.

Cu două zile mai devreme, o pană de curent similară în Graz a aruncat în întuneric zone mari ale orașului. Potrivit unui raport al poliției, un sistem electric prăjit la un transformator a provocat, printre altele, stingerea iluminatului stradal și a semafoarelor în jurul orei 21.00, marți, 20 decembrie. Fluxul de electricitate a fost reluat la ora 22:30.

Poliția a exclus sabotajul ca fiind o cauză a întreruperilor recente.

În concluzie, aceste pene de curent au lovit Austria într-o perioadă în care a crescut teama de o posibilă pană de curent. Chiar și oficialii recunosc că probabilitatea unor pene de curent este mai mare decât a fost de ani de zile, dacă nu de decenii.

Planurile de urgență pentru astfel de scenarii sunt împărtășite chiar și de către guvern. Cu toate acestea, tehnicienii de rețea speră să evite pene de curent la scară largă prin opriri planificate pentru a preveni un colaps al rețelei electrice. Rămâne neclar pentru public în ce măsură recentele pene de curent sunt cauzate de volatilitatea rețelei electrice. Indiferent de aceasta, aceste întreruperi nu sunt menite să consolideze încrederea cetățenilor obișnuiți în următoarele săptămâni și luni, scrie The European Conservative.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online