KPMG își menține auditurile la Silicon Valley Bank și Signature Bank

77

Șeful KPMG din SUA a declarat că își susține auditurile la Silicon Valley Bank și Signature Bank, care s-au prăbușit la câteva zile după ce au publicat rapoartele anuale certificate de firma de contabilitate Big Four.

Paul Knopp a declarat că activitatea sa de audit a luat în considerare toate faptele disponibile la momentul în care rapoartele au fost emise și că “evenimentele determinate de piață” din zilele care au intervenit au dus la falimentul băncilor.

KPMG a auditat compania-mamă a SVB din 1994 și Signature Bank de la înființarea sa, în urmă cu 22 de ani.

Înainte de publicarea unui raport anual, auditorii sunt obligați să evalueze dacă există îndoieli substanțiale cu privire la capacitatea unei companii de a supraviețui în anul următor. O opinie de audit inclusă în raport ar trebui să includă un avertisment privind “continuitatea activității” în cazul în care există o astfel de îndoială, dar nu a existat un astfel de avertisment la niciuna dintre bănci.

KPMG a semnat opinia de audit privind SVB la 24 februarie, cu exact două săptămâni înainte ca banca să fie confiscată de autoritățile de reglementare în urma unei crize bancare. Opinia de audit privind Signature este datată 1 martie, cu 11 zile înainte de a fi confiscată. Deponenții și-au luat zborul după ce s-au concentrat asupra pierderilor din portofoliile de titluri cu venit fix ale băncilor și asupra proporției scăzute de depozite care erau acoperite de o garanție guvernamentală.

“Pe măsură ce luăm în considerare tot ceea ce știm astăzi … ne susținem rapoartele pe care le-am emis și credem că am respectat toate standardele profesionale”, a declarat Knopp, directorul general al KPMG în SUA, la un eveniment organizat marți la Centrul Stern pentru afaceri durabile de la Universitatea din New York (NYU Stern Center for Sustainable Business).

“Ai responsabilitatea ca până în ziua în care emiți raportul de audit să iei în considerare toate faptele pe care le cunoști, așa că am făcut absolut acest lucru. Dar ceea ce nu poți ști cu certitudine este ceea ce s-ar putea întâmpla după emiterea acelui raport de audit”, a spus el, adăugând că acest lucru ar putea include evenimente “determinate de piață” și reacțiile “imprevizibile” ale clienților.

“Au existat acțiuni întreprinse în luna martie care au declanșat un alt set de reacții care au dus la închiderea celor două instituții.”

Sandy Peters, șeful departamentului de advocacy global al Institutului CFA, un organism profesional pentru investitori, a declarat că autoritățile de reglementare ar putea examina munca depusă de KPMG pentru a-și susține opinia de audit, inclusiv motivul pentru care a decis să nu includă un avertisment privind continuitatea activității.

Dependența SVB de clienții din industria tehnologică ar putea, de asemenea, să ridice întrebări cu privire la faptul că rapoartele sale financiare reflectă în mod corespunzător acest risc de concentrare, a spus ea. “Oamenii vor dori să afle de la auditor, aveți un memoriu de preocupare continuă în dosarul de audit? Care sunt dovezile pe care le-ați luat pentru asta?”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online