Legăturile dintre China și UE ar trebui dezvoltate fără influența Washingtonului, este opinia lui Xi Jinping

Foto: jurnalul.ro
77

În prezent, președintele chinez, Xi Jinping a cerut ca relațiile dintre China și Uniunea Europeană să nu fie influențate de „părți terțe”, pe fondul rivalități cu Statele Unite. De asemenea, acesta a precizat că Beijingul susține autonomia strategică a Uniunii Europene.

În ziua de marţi 20 decembrie 2022, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a cerut, în conversaţia cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, ca relaţiile Uniunii Europene cu Beijingul să nu fie influenţate de „părţi terţe”, în contextul rivalităţii cu Statele Unite.

China și Uniunea Europeană trebuie să-și dezvolte relațiile fără influența SUA

În opinia sa, „China şi Germania trebuie să acţioneze în sensul dezvoltării relaţiilor sănătoase şi stabile între China şi Uniunea Europeană”, a declarat Xi Jinping în conversaţia cu Frank-Walter Steinmeier, conform postului de televiziune CCTV, citat de agenţia Reuters.

În plus, „China susţine autonomia strategică a Uniunii Europene şi speră că partea europeană va adera la poziţia fundamentală a partenerilor strategici China şi Europa şi la principiul că relaţiile China-UE nu sunt vizate, nu sunt dependente şi nu fac obiectul unor părţi terţe”, a insistat Xi Jinping.

Exact, liderul chinez a sugerat astfel că nu vrea ca relaţiile Uniunii Europene cu Beijingul să fie influenţate de Washington. În momentul de faţă, relaţiile dintre China şi Statele Unite sunt afectate de o serie de dispute politice, militare şi comerciale.

La rândul său, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, i-a cerut lui Xi Jinping să încerce să convingă Rusia să oprească războiul din Ucraina şi să îşi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean.

Germania și China, acord privind vaccinul anti-COVID

În contextul socio-sanitar, Beijingul și Berlinul au ajuns la un acord la începutul acestei luni cu privire la furnizarea de „vaccinuri germane” pentru cetățenii germani din China, după ce Scholz a declarat că vaccinul Covid-19 de la BioNTech va fi utilizat de expatriații germani din această țară.

Încă din luna noiembrie, un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că Berlinul lucrează pentru a se asigura că această cooperare dintre BioNTech și partenerul său chinez cu privire la un vaccin Covid avansează.

Aşadar, BioNTech ar fi primul vaccin împotriva COVID-19, care nu este de producție chineză, dar care ar fi administrat în China, în contextul în care Beijingul a insistat până acum să se administreze doar vaccinuri produse la nivel național.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online