Legăturile dintre Xi și Putin, expuse la Kremlin

94

În Rusia, preşedintele Vladimir Putin a salutat planul în 12 puncte, pe care l-a lăudat pentru că respectă “principiile de corectitudine”. Iar preşedintele Xi a returnat primirea caldă, aprobând “conducerea puternică” a lui Putin – și amândoi s-au numit reciproc “prieteni dragi”.

De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina anul trecut, China a oferit Rusiei un colac de salvare economică care a atenuat durerea provocată de sancțiunile occidentale. Planul de pace al lui Xi, între timp, repetă în mare parte punctele de discuție pe care Kremlinul le-a folosit pe tot parcursul războiului, fără a condamna invazia lui Putin și fără a-i cere acestuia să își retragă trupele.

SUA, care este cel mai important aliat al Ucrainei, a declarat că planul de pace al Chinei echivalează cu “ratificarea cuceririi rusești”, solicitând o încetare a focului care ar consolida ocupația rusă a teritoriului ucrainean.

Cu toate acestea, Kievul a evitat să critice planul înainte de o convorbire așteptată între Xi și președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, care ar marca prima lor discuție de când a început războiul în februarie anul trecut.

În concluzie, întâlnirea Xi-Putin: În spatele vorbelor de pace, substanța summitului Xi-Putin va împinge în direcția opusă, scrie Gideon Rachman. Aceasta va implica un sprijin chinezesc sporit pentru Rusia, în timp ce aceasta duce un război de agresiune.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online