Liberty Global minimizează speranțele UE de acorduri transfrontaliere de telecomunicații

106

Șeful Liberty Global, cândva unul dintre cele mai achizitive grupuri globale de telecomunicații, a declarat că interesul Comisiei Europene pentru consolidarea transfrontalieră este „un vis care nu reflectă realitatea”, în timp ce a lăudat strategia companiei de a fi în mai puține și mai profitabile pieţe.

Directorul executiv Mike Fries a spus, chiar și cu indicii recente că UE este mai favorabilă fuziunilor, astfel de tranzacții „nu se vor întâmpla”, deoarece este „un vis care nu reflectă realitatea afacerilor care operează”.

El a adăugat că potențialele economii de costuri de a fi pe mai multe piețe sunt marginale.

Liberty Global și-a construit o reputație sub conducerea „cowboy-ului prin cablu” John Malone pentru încheierea de tranzacții alimentate de datorii, dar grupul s-a retras în ultimii ani, părăsind țări precum Germania.

Comentariile lui Fries au venit la o zi după ce Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă, a declarat că comisia trebuie să analizeze cu atenție obstacolele care împiedică consolidarea transfrontalieră, despre care el a considerat că „rețin potențialul nostru colectiv în comparație cu alte continente”.

Vorbind la conferința mondială de telecomunicații Mobile World Congress de la Barcelona, ​​Fries a spus că „întâi aveți nevoie de consolidare pe piață înainte de a vă putea apropia de piață încrucișată”.

Operatorii de telecomunicații din Europa – care au suferit ani de randamente moderate și evaluări în scădere – au cerut de multă vreme autorităților de reglementare să-și relaxeze regulile privind fuziunile și achizițiile care ar permite companiilor să se dezvolte.

Dar oficialii au avut tendința să reziste acestor mișcări, temându-se că o consolidare mai mare în țară va duce la creșterea prețurilor și va dăuna consumatorilor.

Fuziunea propusă a Orange și MasMovil în Spania este văzută ca un test de turnesol pentru a stabili dacă autoritățile de reglementare ar putea începe să-și schimbe tonul și este urmărită cu atenție de industrie.

Vodafone a fost unul dintre ultimele bastioane ale modelului de telecomunicații de expansiune europeană transfrontalieră, după ce a cumpărat activele Liberty Global din Germania, Republica Cehă, Ungaria și România pentru 18,4 miliarde de euro în 2019.

Dar, în cea mai mare parte, pe măsură ce grupurile de telecomunicații s-au străduit să valorifice revoluția digitală care a răsplătit în mare parte Big Tech, operatorii au căutat să se retragă.

În ultimii șase ani, Liberty Global a scăzut de la 17 operatori la nivel global la doar cinci în prezent, în Regatul Unit, Olanda, Belgia, Elveția și Irlanda.

„De mult timp am simțit că putem avea o lățime de o milă și un centimetru adâncime”, a spus Fries, dar acum „prefer să fim într-o mână de piețe și o adâncime de o milă”.

Fries, care este directorul executiv al companiei din 2005, a spus că crede că averea grupurilor de telecomunicații din Europa începe să se schimbe.

„Va fi o poveste bună în următorii cinci ani în acest sector”, a spus el, evidențiind dovezi că companiile au reușit să crească prețurile pe unele piețe, cum ar fi Marea Britanie, cu o respingere limitată din partea autorității de reglementare.

Deși politicienii din Marea Britanie au criticat în acest an creșterile de preț cu 14%, oficialii și autoritățile de reglementare nu au intervenit pentru a preveni aceste mișcări.

Fries a răspuns, de asemenea, la afirmațiile potrivit cărora unii investitori profită de activele europene slabe cumpărând mize și cautând schimbări care ar putea să nu fie în interesul companiilor pe termen lung.

Magnatul franco-israelian Patrick Drahi a construit un pachet de 18% din BT, în timp ce miliardarul francez Xavier Niel și operatorul de telecomunicații din Emiratele Arabe Unite e& au construit un pachet combinat de 16,5% în Vodafone, pe lângă participația de 5% deținută de Liberty.

„Acestea nu sunt instituții financiare dezinteresate. Aceștia sunt oameni care cunosc industria, cunosc activele și acesta este un lucru pozitiv”, a spus el, adăugând că Drahi, Niel și Liberty „vin din același ADN”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online