Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, urmează să aibă vineri discuții importante cu omologul său chinez, Xi Jinping

Foto: digi24.ro
89

Începutul anului 2023, vine cu discuţii dintre preşedintele Rusiei, Vladimir Putin şi omologul său chinez, Xi Jinping, prin videoconferinţă despre o serie de subiecte bilaterale şi regionale.

Ce vor discuta cei doi lideri?

Se presupune că, „În primul rând, vor discuta despre relaţiile bilaterale Rusia-China”, a declarat joi presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după cum relatează Reuters.

„Şi, bineînţeles, va fi foarte important să se discute şi despre probleme regionale mai acute, cele care sunt apropiate Rusiei sau Chinei”, a adăugat Peskov, fără a oferi detalii.

În contextul discuţiilor, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al lui Putin, s-a întâlnit cu Xi în cadrul unei vizite la Beijing săptămâna trecută.

Astfel, Moscova a încercat să îşi consolideze legăturile economice, politice şi de securitate cu Beijingul de când şi-a început invazia din Ucraina în februarie. Cele două ţări au semnat un parteneriat strategic „fără limite” cu câteva zile înainte ca Rusia să îşi lanseze campania militară.

Mai mult, Beijingul şi-a sporit de asemenea achiziţiile de petrol şi gaz din Rusia de când ţările europene au rupt legăturile cu Moscova, în timp ce Kremlinul a sprijinit public poziţia lui Xi privind Taiwanul şi a acuzat Occidentul că încearcă să provoace un conflict în legătură cu statutul acestei insule care se autoguvernează şi pe care China o revendică.

Îngrijorări ale lui Xi Jinping privind invazia din Ucraina

Însă, preşedintele Xi Jinping a părut uneori distant în privinţa ofensivei militare a Rusiei din Ucraina. În septembrie, Putin a recunoscut public că omologul său chinez are „îngrijorări” în privinţa acţiunilor Rusiei. De la invazia Rusiei din Ucraina, China a urmat o linie prudentă, criticând sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, dar fără a oferi sprijin sau ajutor în ceea ce privește campania militară.

Aşadar, „Apreciem foarte mult poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în ceea ce privește criza din Ucraina”, i-a spus atunci Putin lui Xi, la prima lor întâlnire de la începutul războiului.

În prezent, sprijinul Beijingului este considerat în general ca fiind esențial pentru Moscova, care are nevoie de piețe pentru exporturile sale de energie și de surse pentru a importa bunuri de înaltă tehnologie în timp ce se confruntă cu sancțiunile impuse de Occident.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online