Londra se pregătește să zădărnicească planul scoțian pentru schema de reciclare

31

Londra și Edinburgh se îndreaptă către o altă ciocnire constituțională, în timp ce guvernul lui Rishi Sunak se pregătește să dejucă o schemă controversată de reciclare în Scoția.

Schema guvernului scoțian, care urmează să fie lansată în august, urmărește să încurajeze mai multă reciclare prin adăugarea unui depozit de 20p la cutiile și sticlele de băuturi de unică folosință. Consumatorii pot recupera depozitul ducând containere goale la mii de „automate automate” din supermarketuri și alte locații.

Guvernul lui Sunak se teme că schema ar crea o barieră comercială între Anglia și Scoția, deoarece ar implica prețuri diferite pentru același produs de fiecare parte a graniței, ceea ce ar putea contraveni Actului privind piața internă din 2020 din Regatul Unit.

Guvernul britanic se pregătește să ia o decizie cu privire la posibilitatea de a permite Scoției o derogare de la legislația britanică pentru schema.

Alister Jack, secretarul Scoției, a declarat luna trecută că a îndemnat guvernul scoțian să „oprească schema” și a sugerat că nu va acorda o scutire, ceea ce ar face schema practic nefuncțională.

„Bara de scutire este într-adevăr foarte mare, altfel care este rostul (Legea privind piața internă din Regatul Unit)?” a spus el Camerei Comunelor.

Jack este acum în discuții cu colegii de cabinet cu privire la dosarul de respingere a cererii guvernului scoțian de scutire, potrivit aliaților.

Conflictul asupra schemei de reciclare propuse amenință să devină cea mai recentă luptă constituțională dintre Londra și Edinburgh, după ce guvernul lui Sunak a respins în ianuarie o lege scoțiană pentru a facilita recunoașterea legală a genului persoanelor trans.

Nicola Sturgeon, prim-ministrul ieșitor al Scoției și liderul Partidului Național Scoțian, a scris pe Twitter luna trecuta că, dacă guvernul britanic nu ar exclude schema din Actul pieței interne din Regatul Unit, ar confirma temerile că legislația ar fi folosită pentru a submina deconcentrarea.

Alister Jack a cerut guvernului scoțian să întrerupă schema și a sugerat că nu va acorda o scutire © Jeremy Sutton-Hibbert/FT

Toți cei trei candidați care doresc să-l succedă pe Sturgeon au criticat schema, adăugând la incertitudinea cu privire la viitorul acesteia.

La o întâlnire de săptămâna trecută, guvernul scoțian a căutat „claritate urgentă” de la Londra cu privire la dacă schema va fi exceptată de la Legea privind piața internă din Regatul Unit.

Oficialii din Edinburgh cred că, fără o excludere, ar fi greu să se livreze o schemă viabilă, potrivit persoanelor informate cu privire la situație.

Un purtător de cuvânt al guvernului scoțian a declarat: „Ne așteptăm la o decizie din partea guvernului Regatului Unit cât mai curând posibil, având în vedere că aceasta este ceea ce este necesar pentru a oferi industriei claritate absolută”.

Deși miniștrii britanici se gândesc să nu acorde schemei o scutire de la Actul pieței interne din Regatul Unit, ei cred că ar fi necesară pentru ca acesta să se aplice celor 85% din băuturile vândute în Scoția care sunt produse în afara țării.

Lorna Slater, ministrul scoțian pentru competențe ecologice, a declarat că 664 de producători responsabili pentru peste 90% din recipientele pentru băuturi vândute în Scoția în fiecare an s-au înscris deja pentru a participa la schema de reciclare.

Criticii au spus că datele prezentate de Slater sunt înșelătoare, deoarece reflectă acceptarea de către cei mai mari producători și mascau faptul că întreprinderile mai mici nu s-au înregistrat în mare parte.

Industria scoțiană a băuturilor a avertizat că inițiativa va reduce opțiunile și va perturba comerțul și a îndemnat SNP-ul de guvernământ să aștepte lansarea unei scheme de reciclare la nivelul întregii Marii Britanii.

Ewan MacDonald-Russell, șeful adjunct al Scottish Retail Consortium, un organism comercial, a declarat că există o „miasmă” cu privire la schema de reciclare, deoarece întreprinderile au întrebări fără răspuns cu privire la conformitatea acesteia cu legislația britanică și doreau claritate cu privire la ceea ce va face succesorul lui Sturgeon.

Jamie Delap, directorul scoțian al Society of Independent Brewers, un alt organism comercial, a declarat că acceptarea slabă de către întreprinderile mai mici este un „punct de acuzare” asupra schemei.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online