Macron se confruntă cu un vot crucial la legea pensiilor, în timp ce protestele mătura Franța

41

Emmanuel Macron se confruntă joi cu un test parlamentar critic din cauza planului său nepopular de a crește vârsta de pensionare, în timp ce parlamentarii votează pe fundalul grevelor, al gunoiului necolectat și al protestelor la nivel național.

Parlamentarii sunt programați să decidă asupra proiectului de lege pentru reforma pensiilor după două luni de dezbateri agitate, rezultatul fiind prea aproape de solicitat, în ciuda eforturilor guvernului de a aduna sprijinul conservatorului Les Républicains.

„Această reformă este necesară și a fost îmbunătățită prin activitatea acestui organism”, a declarat miercuri prim-ministrul Élisabeth Borne. „Guvernul nostru este total mobilizat pentru a câștiga majoritatea voturilor pentru el în zilele următoare”.

Conform sondajelor, aproape trei sferturi din public se opun creșterii vârstei de pensionare, iar milioane de oameni s-au prezentat la proteste, nu numai în Paris și în orașele mari, ci și în orașele mici. Săptămâna aceasta, retragerile colectorilor de gunoi au lăsat 7.000 de tone de gunoi pe străzile Parisului, trenurile și zborurile au fost întrerupte, iar muncitorii de la centralele nucleare au redus producția de electricitate.

Necazurile reformei pensiilor sunt un semn al modului în care agenda pentru cel de-al doilea mandat a lui Macron a fost complicată de faptul că partidul său a pierdut alegerile legislative din iunie. Alianța sa centristă are 250 de deputați, așa că trebuie să câștige politicienii din opoziție pentru a ajunge la 289 de voturi sau să-i convingă pe unii să se abțină pentru a obține o majoritate.

Președintele și-a mizat acreditările reformiste pe reforma pensiilor, care ar ridica vârsta de pensionare la 64 de ani și ar necesita, de asemenea, 43 de ani de muncă pentru a putea beneficia de o pensie completă. Eșecul riscă să-l transforme într-o rață șchiopătă în problemele interne, cu patru ani de mandat, deși ar putea conduce în continuare în politica externă și pe scena UE.

El a susținut că schimbarea este necesară pentru a proteja viabilitatea sistemului de pensii al Franței, care se bazează pe lucrătorii actuali pentru a finanța plățile către pensionari. În caz contrar, deficitele ar crește pe măsură ce populația îmbătrânește.

Sindicatele continuă să se opună ferm, argumentând că schimbarea pragurilor de vârstă dăunează în mod nedrept femeilor și celor mai puțin înstăriți, în special celor care au început să lucreze devreme fără a merge la facultate.

În rândul opoziției, alianța de stânga Nupes și partidul de extremă-dreapta Mitingul Național al lui Marine Le Pen sunt, de asemenea, împotriva creșterii vârstei de pensionare și, în schimb, solicită majorări de taxe pentru a acoperi deficitele pensiilor.

Acest lucru l-a lăsat pe Borne să nu mai aibă de ales decât să îi curteze pe Les Républicains, care susțin de multă vreme ridicarea vârstei de pensionare la 65 de ani din dorința de a curăța finanțele publice. Borne a intermediat cu succes un acord cu liderii partidului LR, dar apoi a apărut o facțiune rebelă printre cei 61 de parlamentari, care a lăsat votul prea aproape de a fi convocat.

Guvernul are puterea de a depăși parlamentarii și de a adopta legislația prin decret în temeiul a ceea ce este cunoscut sub numele de articolul 49.3 al constituției franceze, dar o astfel de mișcare riscă să declanșeze o criză politică și să radicalizeze protestele de stradă.

„Vom continua lupta indiferent de ce”, a spus Philippe Martinez, care conduce sindicatul CGT.

Dacă urmează să folosească tactica 49.3, guvernul trebuie să o invoce înainte de votul în Adunarea Națională de joi după-amiază. Declanșarea acestuia permite, de asemenea, opoziției să răspundă cu o moțiune de cenzură.

Guvernul a recurs deja la utilizarea 49,3 de zece ori în timpul acestei sesiuni parlamentare, făcându-l al doilea cel mai frecvent utilizator al tacticii din 1958, când a început Republica a cincea.

Bruno Retaileau, liderul LR în liderul Senatului, a spus că Borne s-a confruntat cu o alegere dificilă. „Este ca și cum ai juca la ruleta rusă să mergi la un vot dacă nu știi dacă ai o majoritate sau poți scoate pistolul mare cu 49,3”, a spus el la France Inter. „Dar mai bine să folosiți 49.3 decât să nu treceți deloc reforma.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online