Mai mulți întreprinzători privați au cerut oprirea exporturilor de lemn din România

Foto: niştescule.ro
57

În prezent, mai mulți întreprinzători privați au cerut oprirea exporturilor de lemn din România iar președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat despre aceasta România nu-și permite să facă acest lucru.

Astfel, președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, miercuri, că România nu-și permite să oprească exporturile pe anumite segmente, deoarece, atunci, și alte țări vor opri exporturile, iar asta va conduce la un război comercial.

În opinia sa, ”Nu văd o astfel de măsură să ajute România. Noi exportăm ceva, alte țări exportă altceva și noi depindem de acele importuri.

Dacă noi zicem că nu vom mai exporta ceva, atunci și alte țări vor spune că stopează exporturile. Ce facem, începem un război comercial?”, a spus Florin Cîţu.

În contextul economico-financiar, declarația lui Florin Cîțu vine după ce mai mulți întreprinzători privați au cerut oprirea exporturilor de lemn din România.

Prețurile materialelor au explodat! Patronatele din construcții cer măsuri urgente

În momentul de faţă, patronatele din construcții atrag atenția autorităților în privința stadiului în care se află acest sector din România. Aceștia cer măsuri urgente din partea decidenților politici și vin și cu o listă de măsuri care, în opinia lor, ar preveni închiderea șantierelor și exodul forței de muncă.

Astfel, vicepreşedintele FPSC, Irinel Gheorghe, a declarat într-o conferință de presă că preţurile materialelor de construcţii au crescut cu 60-80% în februarie 2022, comparativ cu septembrie 2021.

În opinia sa, „Astăzi suntem într-o situaţie fără precedent: dacă vorbim despre septembrie 2021 – februarie 2022, creşterile în medie ale preţurilor materialelor de construcţii sunt între 60-80%, nu sunt 20%, nu sunt 50%, ci sunt la acest nivel.

Gândiţi-vă ce înseamnă aceste creşteri pe un flux al unor contracte de atribuire care încep cu studiu de fezabilitate şi se termină cu faza emiterii primei facturi, ca unitate de timp”, a afirmat Irinel Gheorghe.

Ce măsuri propun patronatele din construcții

În ţara noastră, pentru a preveni închiderea șantierelor, având ca rezultat imediat exodul forței de muncă și așa insuficientă, imposibilitatea accesării de noi fonduri, dar și celelalte consecințe grave ce decurg din aceasta, FPSC pune pe masa Guvernului propuneri de intervenție urgentă pentru ameliorarea situației reale.

Legat de acestea, Irinel Gheorghe consideră că autorităţile ar trebui să interzică exporturile de materialele de construcţii, subliniind că stocurile la materiale de construcţii sunt în prezent la niveluri mici.

Astfel, „Identificăm şi câteva soluţii în acest context. Cred că este important ca statul să intervină în cel puţin două direcţii. N-am vrea să ne expunem unui risc, şi din punct de vedere al producătorilor materialelor de construcţii riscul ar fi anumite materiale să plece la export, pentru că sunt deja ţări în Uniunea Europeană în care programul PNRR funcţionează şi care au nevoie de materiale de construcţii.

O primă măsură cred că ar fi totuşi o blocare a exporturilor de materiale de construcţii din România.

O altă măsură ar fi identificarea unui proiect care să fie dezvoltat pe orizontală şi cred că proiectul de reabilitare termică a locuinţelor este un proiect interesant, care nu aduce doar efecte estetice, ci aduce nişte efecte sociale foarte importante, deoarece reduce consumul cu 35-40%”, a mai declarat Irinel Gheorghe.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online