Marea Britanie este îndemnată să aprobe amestecul de hidrogen în rețeaua națională de gaze naturale

34

Miniștrii ar trebui să dea undă verde în acest an pentru amestecul de hidrogen în rețeaua de gaze din Marea Britanie, atâta timp cât se demonstrează că este sigur, potrivit consilierului guvernamental privind gazul cu emisii reduse de carbon.

Recomandarea este una dintre principalele constatări ale unui raport publicat miercuri de Jane Toogood, care a fost numită “campionul hidrogenului” din Marea Britanie în iulie anul trecut.

Guvernul a indicat anterior că va decide până la sfârșitul anului dacă va amesteca până la 20% de hidrogen în sistemele de distribuție a gazului, ca parte a obiectivului său de zero carbon net 2050. Înlocuirea cazanelor alimentate cu gaze naturale este o parte crucială a acestui obiectiv, deoarece locuințele reprezintă aproximativ o cincime din emisiile de gaze cu efect de seră.

Toogood, care este directorul executiv al afacerii Catalyst Technologies de la Johnson Matthey, care furnizează tehnologii utilizate în producția de hidrogen, a declarat că guvernul ar trebui să aprobe amestecul “cu cât mai repede cu atât mai bine” pentru a ajuta la stimularea cererii.

Hidrogenul cu emisii reduse de carbon este văzut ca o alternativă mai ecologică la combustibilii fosili, deoarece nu produce dioxid de carbon atunci când este ars în aer, deși unii oameni de știință au avertizat că procesul produce emisii poluante de oxid de azot.

Gazul este cunoscut sub numele de hidrogen verde atunci când este produs prin electroliza apei folosind energie regenerabilă, sau hidrogen albastru atunci când este fabricat din gaz natural, cu dioxid de carbon ca produs secundar, care este apoi capturat și stocat.

Toogood a declarat că ambele tipuri de hidrogen ar putea fi amestecate în rețeaua de gaz, adăugând că este de acord cu guvernul că cel puțin jumătate ar trebui să fie “hidrogen electrolitic”.

Opinia cu privire la oportunitatea utilizării hidrogenului cu conținut scăzut de carbon în cazanele casnice a devenit polarizată. Companiile de infrastructură de gaz susțin că trecerea la cazane cu hidrogen ar fi mai puțin perturbatoare în comparație cu instalarea altor sisteme de încălzire cu emisii reduse de carbon, cum ar fi pompele de căldură electrice.

Oponenții au susținut că amestecarea hidrogenului ar putea prelungi utilizarea gazelor naturale pentru încălzirea locuințelor și că este mai puțin economică și mai puțin eficientă decât alternativele, cum ar fi pompele de căldură electrice sau energia termică solară.

Cornwall Insight, analiștii în domeniul energiei, au prezis că utilizarea hidrogenului pentru încălzirea locuințelor ar putea fi cu până la 70% mai scumpă decât utilizarea gazelor naturale.

Toogood a îndemnat, de asemenea, miniștrii să devanseze momentul în care toate noile cazane pe gaz ar trebui să fie “pregătite pentru hidrogen”. Ea a spus că acest punct ar trebui să vină cât mai devreme de 2026 și a fost necesar deoarece nu toate casele ar putea fi convertite cu ușurință la “pompe de căldură electrice”.

“Recomand să oferim claritate cu privire la această decizie … presupunând că obținem cazul de siguranță permis “, a spus ea. Health and Safety Executive evaluează siguranța utilizării hidrogenului în mediile casnice, comerciale și industriale.

Ea a declarat că până în 1967 vechea rețea de gaze din Marea Britanie a folosit “gazul de oraș”, care este derivat din cărbune și conține o proporție mare de hidrogen: aproximativ 50%. “Acest lucru nu este nou”, a spus ea.

Toogood a adăugat că guvernul ar trebui să “electrifice acolo unde putem”, dar a subliniat că Marea Britanie este dependentă de gaz, folosit de 83% din locuințe și de 200.000 de întreprinderi.

Ea a recunoscut că hidrogenul cu emisii reduse de carbon este o industrie “incipientă” și nu oferă un “glonț de argint” pentru nevoile energetice viitoare ale Marii Britanii.

De asemenea, raportul ei a cerut guvernului să se asigure că proiectele de producție a hidrogenului sunt livrate “la scară largă” pentru a stimula încrederea investitorilor.

Toogood a spus că industriile energointensive – cum ar fi cimentul, oțelul și sticla – sunt deosebit de potrivite pentru conversia la hidrogen. De asemenea, ar putea fi folosit pentru a alimenta avioanele comerciale, navele și vehiculele mai mari, cum ar fi HGV-urile și ambulanțele, care nu își pot permite timpi lungi de reîncărcare.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online