Marea Britanie va investi 2,5 miliarde de lire sterline în domeniul calculului cuantic

34

Miniștrii vor lansa un program de 10 ani pentru a investi 2,5 miliarde de lire sterline în calculul cuantic, cu scopul de a menține competitivitatea Regatului Unit într-unul dintre domeniile tehnologice cu cea mai rapidă evoluție din lume.

Planul pentru Quantum va mai mult decât dubla finanțarea care este disponibilă pentru cercetătorii din industrie și universități în cadrul actualului Program național de tehnologii cuantice de 1 miliard de lire sterline, potrivit celor de la Whitehall.

Programul, care urmează să fie anunțat de cancelarul Jeremy Hunt în bugetul de miercuri, este destinat să pună mai mulți bani în spatele unei promisiuni guvernamentale de a transforma Marea Britanie în “următorul Silicon Valley”.

Centrul național de calcul cuantic, care se apropie de finalizare în campusul Harwell din Oxfordshire, va juca un rol principal în programul extins. Dar guvernul își propune să distribuie sprijinul în întreaga țară ca parte a unui efort de a crea o “viitoare rețea de centre de cercetare”.

Deși promisiunea de a crește cheltuielile pentru calculul cuantic pe o perioadă de 10 ani va fi salutată de sector, angajamentul nu va fi obligatoriu pentru un viitor guvern laburist, dacă partidul de opoziție va câștiga următoarele alegeri.

“Suntem extrem de încântați să vedem angajamentul guvernului britanic față de cuantică”, a declarat Steve Metcalfe, director executiv al Quantum Exponential, o companie de investiții cuantice cu sediul la Londra, înainte de anunț.

Dar el a adăugat: “Pentru a crea o piață, avem nevoie de o abordare comună între guvern și comunitatea de investiții, care include domenii precum fondurile de pensii, pentru a ne asigura că există nivelul necesar de investiții inițiale – și că, în cele din urmă, Regatul Unit joacă un rol esențial în accelerarea și comercializarea industriei.”

Richard Murray, șeful Orca Computing, care a vândut un calculator cuantic Ministerului Apărării, a declarat că propunerea guvernului are un “potențial uriaș”.

“Marea Britanie este un focar de inovație cuantică și acum avem cu adevărat șansa de a pătrunde pe plan comercial și de a dezvolta tehnologiile cuantice în continuare în utilizări practice, în special în domeniul informaticii, unde suntem deja puternici.”

Calculatoarele care funcționează pe baza principiilor mecanicii cuantice ar putea, în teorie, să depășească cu mult puterea mașinilor convenționale pentru rezolvarea anumitor tipuri de probleme, cum ar fi căutarea în baze de date vaste și proiectarea de noi materiale.

Dar aplicarea lor practică se confruntă cu provocări tehnice formidabile, în special găsirea modalității de corectare a erorilor care afectează dispozitivele cuantice experimentale de astăzi.

SUA și China domină sectorul cuantic. Guvernele lor și marile companii tehnologice, precum Google și IBM, investesc miliarde de dolari în tehnologia cuantică.

Dar Marea Britanie este cu mult înaintea restului Europei în ceea ce privește numărul de start-up-uri cuantice, potrivit unui sondaj publicat luna trecută de Sifted, publicația pentru start-up-uri susținută de Financial Times. Țara se mândrește cu 39, față de 18 în Germania și câte 15 în Olanda și Franța.

Noul program guvernamental urmărește să stimuleze companiile autohtone, atrăgând în același timp întreprinderile cuantice să se mute în Marea Britanie din străinătate cu sprijin pentru investiții.

O altă componentă a Planului pentru cuantică va aborda problema lipsei severe de lucrători calificați care frânează acest domeniu la nivel mondial. Noi programe de formare vor fi destinate oamenilor de știință, inginerilor și tehnicienilor.

Trezoreria a refuzat să comenteze.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online