Marii investitori se înghesuie la obligațiuni după un an “cataclismic

26

Marile grupuri de gestionare a activelor se înghesuie din nou la venituri fixe pentru a bloca randamentele mai mari oferite după o perioadă “cataclismică” de performanță a obligațiunilor anul trecut.

O creștere abruptă a ratelor dobânzilor din SUA în ultimele 12 luni a făcut ca prețurile obligațiunilor să se prăbușească, dar a lăsat acum randamentele la bonurile de trezorerie mai mari decât au fost în cea mai mare parte a ultimului deceniu. Având în vedere că Rezerva Federală este aproape de sfârșitul ciclului său de înăsprire, investitorii instituționali și de retail cumpără atât obligațiuni suverane, cât și corporative.

“Obligațiunile sunt din nou interesante, pentru prima dată după mult timp. Au fost plictisitoare cu rate zero timp de mai mulți ani”, a declarat pentru Financial Times Sebastien Page, director de investiții al strategiei globale multi-active a T Rowe Price.

“Este foarte simplu – randamentele sunt mult mai mari decât au fost și asta înseamnă pur și simplu că ai randamente așteptate mai mari”, a adăugat Page, căruia îi plac obligațiunile corporative cu randament ridicat.

Mai mult de 332 miliarde de dolari au ieșit din strategiile active de venit fix în SUA anul trecut, potrivit datelor Morningstar. Dar valul s-a întors acum și peste 100 de miliarde de dolari au intrat în fondurile cu venit fix în primele patru luni ale acestui an.

Managerii echivalează transferul de capital către veniturile fixe cu amploarea mișcării activelor din fondurile gestionate activ către fondurile pasive cu costuri mai mici care urmăresc un indice, o schimbare din ultimul deceniu care a remodelat în mod fundamental sectorul de gestionare a activelor.

“Asistăm la mișcări uriașe în domeniul veniturilor fixe”, a declarat Yie-Hsin Hung, directorul executiv al State Street Global Advisors, cu active de 3,6 miliarde de dolari, la conferința Milken Institute de la începutul acestei luni, menționând fluxurile mari în fondurile tranzacționate la bursă de obligațiuni și în fondurile pasive. “Se simte ca la începutul etapelor a ceea ce s-a întâmplat în cazul acțiunilor, trecând mult mai mult în pasivitate”.

Mike Gitlin, directorul executiv al Capital Group, care administrează active de 2,2 mld. dolari, a declarat la conferință că, datorită mediului mai ridicat al ratelor dobânzilor, “vedem o medie de 500 milioane de dolari în fluxuri noi nete pe piețele de obligațiuni la Capital Group pe săptămână”.

“Cred că veți vedea un flux de 1 miliard de dolari care va reveni pe piața obligațiunilor în următorii câțiva ani”, a adăugat el. “Cred că se apropie și cred că o veți vedea accelerată”.

O parte din schimbarea entuziasmului se datorează faptului că obligațiunile au avut o performanță atât de proastă anul trecut. Randamentul titlurilor de Trezorerie americane pe doi ani, care se mișcă în funcție de așteptările privind ratele dobânzilor, a crescut vertiginos de la 0,7% la 4,4%, în timp ce randamentul pe 10 ani a sărit de la 1,5% la 3,8%. În prezent, obligațiunile au un randament de 4,2% și, respectiv, 3,6%. Prețurile obligațiunilor scad pe măsură ce cresc randamentele.

“2022 a fost un cataclism pentru veniturile fixe. A fost, după unele măsuri, cel mai rău an înregistrat vreodată”, a declarat Page de la T Rowe Price.

Graficul liniar al interesului deschis al managerilor de active în contractele futures pe obligațiuni pe doi ani (număr de contracte, 000) care arată Investitorii au pariat mai mult pe titlurile de Trezorerie ale SUA

Capacitatea de a genera randamente ridicate, asumându-și în același timp niveluri relativ scăzute de risc, va permite investitorilor mai aversi la risc în mod tradițional – cum ar fi cei care gestionează economiile pentru pensie – să aloce în acest spațiu. “În sfârșit, oamenii pot aloca la venituri fixe și pot obține un randament. Ați putea avea o treime din fondul de pensii în venituri fixe și totuși să vă atingeți ținta”, a declarat directorul executiv al Franklin Templeton, Jenny Johnson, în cadrul unei teleconferințe privind câștigurile de la începutul acestei luni.

Investitorii pariază că Fed ar putea fi forțată să reducă ratele dobânzilor cât mai curând în acest an. Managerii de active au cea mai mare poziție lungă – un pariu că prețurile vor crește și randamentele vor scădea – în bonuri de trezorerie pe doi ani în acest an, potrivit datelor de la Commodity Futures Trading Commission.

Silicon Valley Bank

“Credem că, pe măsură ce ratele dobânzilor se calmează pe piață, simțim că va mai fi o singură creștere și apoi va sta acolo până în 2023, și probabil nu va avea o scădere”, a spus Johnson. “Oamenii vor încerca să se blocheze în acele rate mai mari”.

Cu toate acestea, ea a adăugat că nu toate veniturile fixe sunt pregătite să dea randamente extraordinare în acest an, iar selecția activă a obligațiunilor va deveni mai crucială. “Este un moment important pentru a fi activ în spațiul de venit fix. Nu este un moment grozav pentru a fi pasiv în el.”

Managerii de active spun că venitul fix gestionat activ a devenit, de asemenea, o preocupare pentru clienții lor, după ani de zile în care creditul a fost o parte relativ liniștită a portofoliului lor. “Am observat o creștere semnificativă a interesului din partea clienților”, a declarat Eric Burl, șeful departamentului discreționar al Man Group din Marea Britanie.

“Utilitatea venitului fix în portofoliul dumneavoastră s-a schimbat complet …Nu este vorba doar de faptul că puteți obține randamente asemănătoare cu cele ale acțiunilor, dar aceasta este în mod clar o parte din ea “, a declarat Page de la T Rowe Price.

“Este un moment în care trebuie să fim mai activi, mai degrabă decât mai puțin”, a spus el. “Acum nu este momentul să dețineți întreaga piață.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online